Koju hranu ne smijete davati djeci?

| Moms |

 

Instagram/ @tammyhembrow

Važno je znati koju hranu smijete dati svojoj djeci, a koju je potrebno izbjegavati do određene dobi. Neki proizvodi koje svakodnevno kupujemo u trgovinama mogli bi naštetiti rastu i razvoju naših mališana.

Američka pedijatrijska akademija tvrdi kako djeca mlađa od 12 mjeseci ne smiju piti sokove, a starija ih smiju konzumirati, ali u umjerenoj dozi. Poseban naglasak stavlja se na gazirane sokove i sportska pića, oni se uopće ne preporučuju jer mogu loše utjecati na kožu, kosu i pamćenje djeteta. Osim toga, ovakva pića imaju puno šećera u sebi što može pokvariti dječje zube.

Stručnjaci preporučuju da svojoj djeci napravite smoothie s mlijekom ili jogurtom ili cijeđeni sok koji ste napravili u kući.

Djeca ne bi trebala jesti voćne jogurte jer su puni šećera i u sebi ne sadrže ništa korisno za razvoj djece. Umjesto toga kupite obični jogurt i pomiješajte ga s medom ili komadićima voća. Izbjegavajte i kokice koje se prave u mikrovalnoj jer vrećice u kojima se prave tijekom zagrijavanja ispuštaju opasne kemikalije koje bi mogle štetiti vašem djetetu. Umjesto toga, kupite one koje se prave u loncu i napravite ih na maslinovom ulju.

Stručnjaci med ne preporučuju mališanima mlađim od 12 mjeseci. Ovu zabranu opravdavaju tvrdnjom kako bakterija koja se nalazi u medu može izazvati probleme s imunološkim sustavom, disanjem i mišićima. Kao zamjenu za med, djeci mlađoj od godinu dana možete davati domaće kaše od banane i drugog voća.

Osim toga, djeca ne bi trebala jesti žvakaće gume jer one štete njihovim zubima i desnima, a osim toga bi ih mogli i progutati. Gušenje i problemi s probavom su najveći rizik s kojim ćete se morati suočiti ako vašim mališanima date žvake. Djeci one zapravo nisu potrebne te je preporučljivo da ih u potpunosti izbjegavate.