Koje zdravstvene simptome nikada ne biste smjeli ignorirati kod vašeg djeteta?

| Moms |

Instagram/ @jassimalay

Biti roditelj svakodnevni je izazov koji pokušavate shvatite u letu bez da djetetu priznate da nemate odgovore na sva pitanja.

Od vas se očekuje da bez oklijevanja znate kako ispraviti bolove koje snađu vaše dijete, iako se prvi puta susrećete s njima.

Naravno, nitko ne želi biti onaj roditelj koji zove pedijatra za svaki manji problem, ali također, u isto vrijeme, ne želite otpisati nešto što je potencijalno opasno za vaše dijete.

U nastavku pronađite koje simptome nikada ne biste smjeli ignorirati kada je u pitanju zdravlje vašeg djeteta.

Hripanje

U slučaju da učestalo čujete hripanje kod vašeg djeteta uvijek pozovite liječnika. Siktanje ne bi trebalo biti zvučno, već bi se trebalo čuti samo sa stetoskopom. Ako je piskanje toliko loše da ga roditelj može čuti, to može  upozoravati na neki ozbiljniji problem.

Osip koji se širi

Osip zna biti zavaravajuć i ne signalizira uvijek nešto ozbiljno. Ako je osip razlog za zabrinutost često biva popraćen drugim simptomima.

Kad se vaše dijete ima osip koji se širi i koji se s vremenom pogoršava, ono svakako zahtijeva mišljenje liječnika.

Opekotine

Ako postoje mjehurići ili je opekotina na licu, vratu ili prsima ili je na velikom području, roditelji bi trebali odmah potražiti njegu i upute kako tretirati zahvaćeno područje.

Imaju groznicu, a mlađi su od 3 mjeseca

Kada su djeca ovako mlada najsigurnije je, u slučaju visoke temperature, nazvati liječnika .Problem s groznicom kod beba je to što ne možete detektirati izvor jer vam oni to ne mogu reći.

Kad tako mlado dijete ima groznicu, to može biti znak svega od urinarne infekcije do meningitisa.Dakle, pozivanje liječnika može vam pomoći da ubrzate proces otkrivanja što se događa i koje korake treba poduzeti prije nego što potencijalno nastane ozbiljniji problem.

Groznica koja traje više od pet dana

Mnogi virusi uzrokovat će groznicu od oko tri dana, tako da je pet dana te visoke temperature, zapravo,  znak da nešto nije u redu. Važno je voditi računa o tome kako se vaše dijete osjeća. Ako su simptomi neugodni i trajni, nazovite svog liječnika što prije kako bi bili na oprezu i omogućili djetetu olakšanje od boli.

Neobjašnjivu slabost

Pedijatri i roditelji su u velikoj pripravnosti zbog  akutnog flacidnog mijelitisa (AFM), virusa sličnog polio virusu. Neobjašnjiva slabost vašeg djeteta ne znači automatski da ima AFM, ali to nije uobičajen simptom i treba ga provjeriti.

Trajni proljev

Proljev koji ne nestaje može biti znak infekcije putem hrane poput kampilobaktera ili salmonele.  Vaš će pedijatar obično htjeti znati kako  proljev vašeg djeteta izgleda, je li tekućina ili ima neku konzistenciju, poput umaka od jabuka ili pudinga. Možda će vas čak i zatražiti fotografiju kako bi pravilno dijagnosticirao o čemu je riječ.

Ne dišu kao što to obično čine

Problematično disanje je uvijek znak zbog kojeg biste trebali nazvati pedijatra.

Teško ih je probuditi

To se klasificira kao promijenjeno mentalno stanje i nije nešto s čime se želite igrati. Ako vam se čini da je vaše dijete teže probuditi nego inače, posavjetujte se s pedijatrom.

Ne mogu zadržati tekućinu

Dehidracija je velik problem. Djetetu nije potrebno puno da dehidrira. Što je dijete mlađe, to se brže događa.

Liječnik djecu uvijek može hidratizirati intravenskim tekućinama ako je situacija ozbiljna.

Bol u ušima koja ne nestaje

To može biti znak  infekcije uha ili plivačkog uha ili čak nekog strano tijela. Naime, mala djeca često guraju razne predmete u uši bez da se kasnije sjećaju da su to napravili.

Osip nalik modricama

Osip može biti posljedica puno različitih stvari, ali ako je ljubičast i nalik modricama, to bi mogao biti znak meningitisa pa je potrebno nazvati svog liječnika što prije.

Imaju vrućicu nakon što su na vrućini

To bi mogao biti znak toplotnog udara ili toplotne bolesti, što se može dogoditi u bilo kojoj dobi. Nazovite liječnika za sljedeće korake.

Nemojte učiniti ništa poput stavljanja djeteta u hladnu kupku ili nanošenja leda bez razgovora s liječnikom. Iako hladna kupka / led može zvučati kao dobra ideja, to zapravo može pogoršati stvari.