Koje stvari kupuju budući roditelji, a bebama nisu potrebne?

| Moms |

Kada roditelji iščekuju prvi put bebu, obično prave spisak potrebnih stvari koje će trebati njihovom novorođenčetu. Od odjeće, pelena, kreveta, kolica, ali i svih onih proizvoda za koje misle da će im u budućnosti zatrebati.

No, postoji jako puno stvari koje vam nikada neće zatrebati. Primjerice, ogradice za krevet bebe roditelji često kupuju kako mališani ne bi udarali glavom o letvice krevetića, ali ovaj predmet djeci može biti prava noćna mora. Stručnjaci upozoravaju da ogradice predstavljaju opasnost i povećavaju rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Predlaže se da svi predmeti koji mogu prekriti djetetovo lice drže podalje od kreveta.

Nosiljka za bebe s uskom bazom bebu drži u najnezdravijem položaju. Nošenje bebe na ovaj način stvara veliku napetost na kičmi i povećava rizik od iščašenja kuka. Rizik je posebno velik za bebe mlađe od 6 mjeseci.

Nošenje beba ima brojne prednosti i za roditelje i za djecu, samo imajte na umu da nosiljka treba imati široku bazu.

Kada se bebe počnu kretati po kući, roditelji popuste iskušenju pa kupe hodalicu, ali hodalice su u nekim zemljama, poput Kanade, ilegalne. Hodalice predstavljaju veliki rizik i od traume jer se djeca mogu prevrnuti ili još gore pasti.

Svaki treći slučaj utapanja kod djece mlađe od 2 godine uzrokuju sjedala za kadu. Neki roditelji misle da su ta sjedala sigurnosna mjera, no djeca mogu skliznuti u vodu i utopiti se.

Jastuci za bebe također su bespotrebni. Primjerice, jastuk djetetu može začepiti nos i usta. Roditelji moraju imati na umu da ih dojenčad jednostavno ne trebaju. Jastuci su apsolutno nepotrebni za djecu mlađu od dvije godine.

Roditelji se jako trude da pomognu svojoj bebi da bolje spava jer samo tako mogu imati malo slobodnog vremena. No, trebate znati gnijezda za bebe neće pomoći vašem novorođenčetu da bolje spava.