Kako se što prije oporaviti od carskog reza?

| Moms |

Instagram/ @tammyhembrow

Carski rez je uobičajena operacija, no treba napomenuti i kako je ona prilično ozbiljan i veliki abdominalni kirurški zahvat.

Carski rez zahtijeva puno duži oporavak od vaginalnog poroda, a mi vam donosimo nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete se prije oporaviti od operacije.

Krećite se. I to što prije možete. Ovo će biti dobro za vašu cirkulaciju. Već drugi dan nakon operacije se možete kretati. Ako ne možete sami, najbolje je potražiti pomoć.

Mijenjajte položaj za dojenje. Iako ovo može biti neugodno na početku zbog šavova, vaša babica vam može pomoći da nađete savršen položaj u kojem možete dojiti vašu bebu.

Nosite pamučnu odjeću i donje rublje kako biste se osjećali ugodno. Osim toga, morate paziti i na prehranu. Pijte puno vode i jedite hranu bogatu vlaknima kao što je voće, povrće i zobene pahuljice kako biste spriječili zatvor.

Redovno perite ranu i pažljivo je sušite. Izuzetno je važno da ovo područje držite čistim. Možete čak koristiti i sapun, ali morate biti sigurni da ste ga dobro isprali.

Nakon carskog reza šest tjedana ne biste trebali voziti pa angažirajte nekog drugog da vas vozi do bolnice i slično. Ako imate unaprijed isplaniran carski rez, najbolje je sve ove stvari organizirati prije odlaska na porod.

Osim toga, ako imate još djece, zatražite pomoć dadilje ili neke bliske prijateljice jer ih nećete moći nositi i igrati se s njima kao i obično.

Morate voditi računa i o znakovima infekcije u tjednu nakon carskog reza. Ako osjećate groznicu ili vas rana boli, izgleda upaljeno, krvari ili imate nelagodu kada obavljate malu nuždu, kontaktirajte svog liječnika.

Ako vas rana boli, dobit ćete analgetike pa ih trebate i koristiti. Oni će vam biti potrebni bar nekoliko dana nakon carskog reza. I da, ne zaboravite potražiti pomoć od ukućana.