Kako razgovarati s djecom o potrebi nošenja maski?

| Moms |

Većina odraslih razumije potrebu nošenja maski za lice kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

No, navođenje djece da shvate važnost nošenja maski tijekom pandemije može doći i s vlastitim nizom jedinstvenih izazova, ovisno o dječjoj dobi.

Stručnjaci zbog toga savjetuju roditeljima da razgovaraju s djecom o potrebi nošenja maski, kako bi im pomogli da čuvaju sebe i druge tijekom krize COVID-19.

Prvo se preporučuje da se djeci omogući vrijeme da se naviknu na redovno nošenje maski.

Također je važno prilagoditi jezik koji koristite o maskama kako bi se zadovoljile pojedinačne starosne dobi i potrebe.

Za djecu koja imaju od dvije do četiri godine, najvažnije što roditelji mogu učiniti je da sami nose maske. Svako je dijete drugačije, ali većina će željeti raditi ono što rade drugi, posebno oni do kojih je najviše stalo. Ako mama, tata i braća i sestre nose maske, onda će i oni željeti nositi masku.

Kada su u pitanju mala i predškolska djeca, nošenje maski treba pretvoriti u zabavnu igru pa maske trebaju biti šarene i povezane sa stvarima koje prepoznaju.

Također je važno razgovarati s djecom o tome zašto se moraju nositi maske. Roditelji mogu objasniti da svi sada nosimo maske kako bismo zadržali mikrobe za sebe. Možete reći djeci da nošenjem maske štitite svoje prijatelje od stvaranja bilo kakvih klica, a maske koje nose vas štite.

Kad djeca dosegnu svoje tinejdžerske godine, prilično su vješta u prikupljanju informacija pa je važno usmjeriti ih prema pouzdanim izvorima, a razumijevanje opasnosti za one do kojih im je stalo i odgovornost koju imaju da pomognu drugima da se ne razbole jako je važno.