Kako pripremiti psa na dolazak bebe?

| Moms |

 

Instagram/ @bornbrightfoods

Prije dolaska bebe roditelji pripreme sve u svom domu, automobilu, ali rijetko i svog psa. Najodaniji čovjekov prijatelj može pokazivati znakove ljubomore iako do tada to nikada nije bio slučaj jer mu je beba nepoznata osoba.

Psi su jako inteligentne životinje i mogu osjetiti i reagirati ovisno od situacije. Nova beba za njih može predstavljati prijetnju ili plačem zbuniti psa koji nije navikao na glasne zvukove.

Ako vaš pas reži nakon što je osjetio bebin miris, pokušava fizički stati između vas i bebe ili pokazuje zube kada ugleda bebu, to znači da je blago iznerviran i da je definitivno ljubomoran na bebu. To nije dobro ni za vas ni za psa i morate promijeniti dinamiku.

Iako mislite da je vaš pas sladak i poslušan, to se vrlo lako može promijeniti. Zbog toga je važno da i svog ljubimca pripremite za dolazak bebe. Psi imaju mentalitet čopora, novo dijete trebate učiniti dijelom čopora, a ne uljezom.

Nježno pripremite psa za predstavljanje novog člana tako što će prvo upoznati s bebinim mirisom tako da nanjuši njene stvari - odjeću i dekicu, odvedite ga u vrtić gdje ima beba, dajte mu da njuši autosjedalicu i puštajte snimak dječjeg plača ako je u vašoj kući inače tiho.

Naučite psa naredbama kao što su sjedi i čekaj, siđi s namještaja i prati naredbu. Možda zvuči grubo, ali probajte ignorirati svog psa prije dolaska bebe kako bi se naučio sam zabaviti. Kada beba dođe, nećete imati toliko vremena za psa jer ćete se morati brinuti o bebinim potrebama. Na ovaj način pas se neće osjećati uvrijeđeno zbog nagle promjene.

Nakon što se porodite, odmah pošaljite kući neki komad odjeće koji je beba nosila kako bi pas nanjušio. Kada dođete kući, dopustite psu da njuši bebu dok je držite, napravite prostor za psa gdje se može sam igrati i koristite prepreke, poklonite mu pažnju kada god možete kako se ne bi osjećao zapostavljeno.

Nagradite psa za dobro ponašanje i pomozite mu da shvati kakvo je ponašanje poželjno kada je pored bebe. Ako je pas agresivan prema bebi, nemojte ga odmah kažnjavati jer to može biti znak da samo traži pažnju. Dajte mu vremena da se navikne na bebu i poveže s njom, vremenom će ta veza biti jača nego što možete zamisliti.