Kako ne izgubiti kontrolu i ne vikati na djecu?

| Moms |

Nijedno dijete se ne osjeća ugodno kada povisite ton, nego samo uznemireno i napadnuto. Time ništa ne postižete jer se ono koncentrira na vaše vikanje, a ne na svoju pogrešku.

Mnoga istraživanja su potvrdila da vikanje nije baš najbolji način za odgajanje djece. Američka akademija pedijatara tvrdi da to pojačava stres kod djece i dovodi do promjena u građi njihovog mozga, a da zapravo ništa dobro ne postižemo njime jer vikanje može dovesti upravo do onih ponašanja koja pokušavamo spriječiti.

U nastavku vam donosimo 3 stvari kojih se trebate pridržavati i kojima treba zamijeniti vikanje ako želite odgajati dijete na najbolji način.

Kada osjetite potrebu vikati, udarite se po čelu

Racionalni dio mozga nalazi se u prednjem dijelu glave, gdje nam je čelo, i odgovoran je za donošenje odluka i ponašanje u društvu. Udarite se po čelu kad god se razbjesnite ili samo spustite šaku na njega. Udahnite duboko nekoliko puta i zapitajte se "Što zapravo želim učiniti?", "Zašto sam bijesna/bijesan?", pa ćete doći do racionalnijeg rješenja.

Upotrijebite svoj "glas učitelja"

To što ne vičete na svoju djecu ne mora značiti da ih trebate pustiti da rade nešto što ne odobravate. Trebate ih kritizirati, ali smireno i strogo. Ako budete burno reagirali i dijete će reagirati burno i više će misliti na vaš bijes nego na svoju pogrešku, a ovako ćete mu pokazati da ste autoritet. Obratite mu se tonom kojim bi mu se odgajatelj ili učitelj obratili u učionici i vidjet ćete da ćete postići željeni efekt.

Zapamtite da to što stalno ponavljate iste stvari, ne znači da ste pogriješili kao roditelj

To znači da samo radite svoj posao. Roditelji su dužni na sve načine utjecati na djecu čiji se sustavi vrijednosti ne formiraju u potpunosti sve do dvadesetih godina. Neke stvari im je potrebno ponoviti nebrojeno mnogo puta dok ne shvate zbog čega su one važne.