Kako djeci ograničiti upotrebu mobitela?

| Moms |

 

Mnoga djeca provode sve više vremena na mobitelu, a zatim gledaju zanimljiv video prije spavanja. Sve to vodi do zamora živčanog sustava i očiju.

Već odavno se roditelji žale kako ima djeca po cijeli dan drže mobitel u rukama, a sada je situacija tek otišla predaleko jer se djeca manje druže se sa vršnjacima i silom prilika su većinom u kući. U takvim okolnostima se čini da je najsigurnije da se zabave mobitelom. To, međutim, nije dobro i stručnjaci preporučuju da se roditelji uključe u odgoj svoje djece još intenzivnije i da nadziru njihove aktivnosti.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da to učinite.

Dogovorite posebno vrijeme za online druženje s vršnjacima
Predložite djeci da izaberu dio dana koji će biti rezerviran za online druženje s prijateljima i "boravak" na društvenim mrežama. Neka znaju da postoji posebno vrijeme za to, a ne da uludo troše sate kad god im je dosadno ili ne znaju što pametnije raditi.

Pripazite na fizičku aktivnost djece
Dogovorite se s djecom da poslije korištenja interneta za potrebe učenja, naprave pauzu bar dva sata i potom budu fizički aktivni, kako bi odmorili oči i um.

Redovno ih kontrolirajte
Ako sumnjate vaše dijete neprimjereno koristi internet ili općenito mobitel, imate pravo zatražiti od njih da vam pokažu sadržaje na koje odlaze. Nemojte čekati da s tim odu predaleko.

Instalirajte aplikaciju za nadzor
Uvijek postoji i krajnja opcija, a to je da instalirate aplikacije za nadzor aktivnosti djece na mobitelu.