Kada bebe počinju govoriti?

| Moms |

 

Pixabay

Dok bebe ne počnu govoriti, glavna metoda komunikacije s njima je plač. Srećom, bebe brzo razvijaju govor, što poboljšava njihovu sposobnost izražavanja riječima. Ali baš kao što mora puzati prije hodanja, gugukat će prije nego progovori.

Brbljanje je važna prekretnica jer predstavlja početak stvarne komunikacije, tada beba počinje eksperimentirati sa zvukovima, slušati reakcije, reagirati i stvarati društvene odnose.

Kada beba počinje govoriti svojim jezikom, vi je vjerojatno nećete razumjeti, ali će je na kraju ovaj vid komunikacije dovesti do stvarnih riječi. Njeno brbljanje postoji i društvena komponenata. Naime, prije nego li je počela govoriti, beba vas je dugo promatrala i pravila svoj jezik. Ona promatra kako reagirate na njene zvukove i kako naizmjenično razgovarate s drugim osobama.

Verbalne vještine vaše bebe napredovat će kroz faze kako sazrijeva njen vokalni mehanizam. Zvukovi poput produženih samoglasnika trajat će u dobi od dva do tri mjeseca. Brbljanje počinje oko 4. mjeseca starosti.

Ako želite da vaša beba čim prije progovori, razgovarajte s njom. Napravite pauzu kada joj nešto kažete kako bi ona imala vremena da obradi vaše riječi i pokuša vas oponašati.

Kada beba počinje koristiti jezik i usne za oblikovanje zvukova, što je obično u dobi od šest do sedam mjeseci, njeno brbljanje će sve više početi ličiti na govor. Čut ćete širi spektar zvukova, poput "ba ba-pa-ta-bi-bi-bi".

Fokusirajte se na ono što vaša beba izgovara, a i izrazi lica i govor tijela mogu dosta toga reći. Prije navršene prve godine života, vaša beba će brljati u dužim nizovima kratkih slogova.

Prva riječ sa značenjem javlja se u dobi od godine dana, odnosno između devetog i petnaestog mjeseca te tada počinje govorno razdoblje u kojem se dijete počinje aktivno služiti govorom i jezikom. Između osamnaestog i dvadesetog mjeseca, dijete počinje slagati prve rečenice te naglo proširivati rječnik.

Ako vaša beba ne progovori u predviđenom terminu nemojte se brinuti, svako dijete razvija govorne vještine u različito vrijeme. Sve dok brbljanje vaše bebe napreduje i ona se druži s vama i drugima nema potrebe za brigom.