Jesu li bolne grudi siguran pokazatelj trudnoće?

| Moms |

 

Većina žena koja pokušava ostati u drugom stanju bolne grudi smatra najvjerodostojnijim znakom trudnoće.

No, važno je znati da se bolne grudi mogu pojaviti iz različitih razloga. Nekad su razlog hormoni, a tijekom menstruacije bolne grudi su sasvim normalna pojava. Bol se može javiti u samo jednoj ili u obje dojke, a može se proširiti na cijele grudi ili boljeti samo na određenom mjestu. Također, bol može biti konstantna i trenutačna.

Tijekom prvih tjedana trudnoće, bol u grudima nije toliko jaka. Vaše grudi su uglavnom natečene i vrlo osjetljive na dodir, a stručnjaci savjetuju da nosite sportski grudnjak. Također, ne preporučuje se spavanje na trbuhu.

Kod mnogih žena, bradavice su posebno osjetljive u ranoj trudnoći, ali to prođe u roku od nekoliko tjedana. Kako prvo tromjesečje prolazi, primijetit ćete punoću i težinu u grudima. Neke žene također osjećaju trnce u bradavicama i areolama tijekom prvog tromjesečja.

Bol u dojkama je često prvi simptom trudnoće koji se javlja tjedan do dva nakon začeća, pa i treći i četvrti tjedan trudnoće. Taj osjećaj bolova dostiže vrhunac u prvom tromjesečju jer vaše tijelo preplavljuju hormoni.

Bol nije jedini simptom povezan s grudima koji možete očekivati tijekom trudnoće. Tijekom drugog tromjesečja, možete primijetiti da vam areole postaju tamnije. I oni će nastaviti tamniti tijekom drugog i trećeg tromjesečja.

Tijekom drugog i trećeg tromjesečja također se može pojaviti iscjedak, ali neka vas to ne brine. To je tekućina za jačanje imuniteta koju će beba piti u danima nakon poroda, prije nego što krene mlijeko pa se ne trebate brinuti.