Insta mame preporučuju slikovnice za najmlađe i knjige za roditelje

| Moms |

Ova godina definitivno nije laka a nikoga, neovisno jesu li vam planovi poremećeni privatno ili poslovno, nema na koga ova situacija nije utjecala. Tako je uslijed novog vala pandemije i pogoršanja trenutne situacije, a s ciljem sprečavanja danjeg širenja i eventualnih žarišta nedavno odgođeno sajam knjiga Interliber. Izdavači i knjižare su se ujedinili i osmislili online platformu s ponudom te akcije ponudili putem svojih web shopova. No s obzirom da je ponuda inače smještena u nekoliko paviljona na stotinu štandova teško je u moru i velikoj količini  ponude naći najisplativije i najatraktivnije ponude, zato smo za vas jučer izdvojili ponude najvećih izdavača, neke nove naslove i neke povoljne akcije starijih naslova koje možete naći ovdje te je naša kolumnistica i najveća promotorica čitanja u regiji Alis Marić s bloga Čitaj knjigu za vas odabrala 10 knjiga koje ne smijete propustiti kupiti tijekom ovih online akcija.

Danas smo za vas proučili ponudu za one najmlađe i njihove roditelje da ih uspješno vode tijekom njihova razvoja. Naime mala djeca kroz knjige i slikovnice stječu dragocjena znanja i vještine i ponuda dječjih knjiga veća je nego ikada. Istražili smo što preporučaju poznate Insta mame i blogerice te mame koje na svojim Instagram profilima promoviraju čitanje te donosimo njihovih top 5 prijedloga koje slikovnice ne smijete propustiti uhvatiti svome mališanu.

Iva Šutić, koja se na Instagramu krije pod nazivom @iwaiva, a koju zbog njenih odličnih svakodnevnih priča o roditeljstvu i savjeta o organizaciji kućanstva i doma prati veliki broj mama, mama je predivnog dječaka Lenona koji obožava knjigice i ona nam je preporučila slikovnice za one najmlađe, odnosno za klince koji su taman nedavno počeli pričati ili propričavaju te imaju oko 2-4 godine.

"Za prekrasne slikovnice o Pinu vjerojatno su svi čuli, moj Lenon ih obožava. Osmislili su ih logopedi, ilustracije su prekrasne, a situacije tako životne i zato su klincima friendly. Međutim, za Pip i Popija je sigurno manje ljudi čulo, a mi smo morali skupiti cijeli serijal. Prelijepe priče o prijateljstvu i teško mi je izdvojiti omiljenu, ali neka to bude Žabica za laku noć. Na istoj adresi, na kojoj svaki mjesec ostavljam dobar dio plaće (Planet Zoe), pronašli smo i zečića Karla, kojeg čitamo od najranijih dana i uvijek je simpatičan, a u zadnje vrijeme, Lenon sve više voli priče o Kastoru, koje imaju i edukativnu notu. Izdvojila bih još slikovnice o medvjediću Tobiju, na svakoj stranici kriju patkicu koju klinci moraju pronaći, a Lenon se već sigurno godinu dana jednako raduje kad god ju pronađe (iako već odavno napamet zna gdje je). Ima i prozorčiće, a to je uvijek dodatni plus. Učinite da klincima čitanje uvijek bude zabavno, da slikovnice budu na policama koje su im lako dostupne. Čitanje nam je jedna od omiljenih aktivnosti i nekada znamo čitati i po sat, dva u komadu. Koliko je samo bogatstva i mašte u tim pričama koje dolaze u dječje glavice" kaže Iva, a mi se samo s njom možemo složiti. 

Ana Vladušić, prezabavna je supermama troje djece različite dobi – Antee, Mile i Franka i jako dobro zna važnost kvalitetnih i zabavnih slikovnica te nam je preporučila ponešto za svaku dob i dodala kako s obzirom da ima troje djece u tri različite faze rasta i razvoja, popis želja s ovog Interlibera razlikuju se kao prognoze stožera iz tjedna u tjedan. O svakoj knjizi i slikovnici Ana nam je otkrila neku informaciju, kao i neke zabavne trivie o svojim mališanima i knjigama. 

Franco je najmlađi (2 godine) i od knjiga je donedavno najviše volio žvakati stranice. Situacija se (nasreću) promijenila, pa bi ovo bila njegova top 5 lista:
1. Pino slikovnice, Planet Zoe - idealne za 0+ uzrast. Djeca ih obožavaju, a potiču razvoj govora.
2. Male životinjske priče by Sarah Stručić - posebna preporuka za "Kaos kod svinje". To su redom šaljive pričice koje uče djecu dobrim navikama.
3. Pia Mia razvojne slikovnice društva hrvatskih logopeda. Ova nam je trenutni favorit. Potiče jezično govorni, emocionalni i kognitivni razvoj.
4. Sve o Mrljeku I Prljeku-Jelena Pervan, Jelena Brezovec, Envio - poučne knjige o higijeni
5. Ne, ne, da, da i ostale knjige iz te serije definitivno su odlične 

Mila (5 godina) slikovnice i knjige, kao i sve ostalo u životu, bira po izgledu. Suprotno svemu čemu učimo, njoj izreka "knjigu ne čine korice kao niti odijelo čovjeka" ima smisla kao meni sarma bez pire krumpira. Tako da evo njenih top 5 iznimo lijepih i čarobnih knjiga:
1. Labuđe jezero, Jessica Courtney-Tickle 
2. Orkestar priča priču, Katie Cotton, Četiri godišnja doba 
3. Orašar- tko ga još nema sad je konačno na sniženju
4. Mjesečevoj zaručnici govori car
5. Sofija Tvrdoglavica, buduća predsjednica, Andrea Beaty, David Roberts

Ona koja kod nas istinski uživa u knjigama je Antea (9 godina). Ovo su njezine želje za Božić :
1. Iluminatura- nju zapravo već imamo, ali iskrena preporuka svakom. 
2. Dnevnik Pauline P.- klasik
3. Tom Gates: Moj savršeni svijet, Odlični izgovori- odlične knjige za školski uzrast
4. Sara Pennypacker: Pax - knjiga za djecu koja su iznimno empatična, a vole životinje
5. Velika knjiga kukaca - najbolji poklon za sve ljubitelje kukaca.

Mama Marija Renić Marić, koja vodi blog Mamina Čarolija, a na Instagramu je možete pronaći po @mrenicmaric, mama je preslatkog skoro dvogdišnjeg Davida i preporučila nam je 5 knjiga za mame i tate koje žele shvatiti glavice svojih najmanjih kako bi ih sigurno vodili kroz njihov najraniji razdvoj. 

Dječji mozak objašnjen roditeljima - Egmont

Izvrsna knjiga španjoslkog autora Álvaro Bilbaoa, neuropsihologa, doktora psihologije i oca troje djece. Učenje i razvoj su prirodni procesi kojima je potrebno samo malo ''vrtlarenja'' - osmišljavanja i brige oko okruženja unutar kojeg dijete samostalno i kompetentno raste. Poticanje ranog razvoja djece, kako vanjskim utjecajima razvijati djetetovu inteligenciju, zašto je kognitivno-emocionalna platforma oblikovana u ranome djetinjstvu važna za sve što dolazi poslije i kakva je okolina potreba djetetu, tj. njegovom mozgu samo su neki od dijelova koji ćete pronaći u ovoj knjizi.

Razvoj dječjeg mozga - Harfa

Ova knjiga pokazat će vam kako potaknuti i njegovati zdrav emocionalni i intelektualni razvoj djeteta te kako mu omogućiti balansiran, smislen i sretan život. Daniel J. Siegel, neuropsihijatar i autor bestselera Mindsight (Uvid u um) te stručnjakinja u pitanjima roditeljstva Tina Payne Bryson nude revolucionaran pristup odgoju djeteta uz pomoć dvanaest ključnih strategija, objašnjavaju nova znanstvena otkrića o tome kako je dječji mozak umrežen te kako se razvija. Na zanimljiv način objašnjava što se događa u dječjoj glavici dok uče razna ponašanja. Ova knjiga će koristiti svakom roditelju.

Godine prve: Zašto su važne - Ljevak

Vodič je za sve roditelje i stručnjake i najčešće preporučena knjiga autora Milivoja Jovančevića i suradnika. Knjiga je doživjela čak deseto izdanje, što dovoljno govori o njezinoj kvaliteti i korisnosti. Gotovo da nema osobe koju sam pitala da mi nije preporučila ovu knjigu. Prof. dr. Milivoj Jovančević jedan je od najpoznatijih hrvatski pedijatara i glavnih suradnika na aplikaciji LittleDot, a knjiga je najbolji priručnik svake mame nakon poroda. Knjiga je ispunjena savjetima o njezi novorođenčeta, prvim pregledima, najčešćim poremećajima, dječjim strahovima i savladavanju stresa.  

Čudesni tjedni – 20 mjeseci u kojima se moja beba mijenja - Egmont

Svaki novi roditelj, pa i onaj koji već ima stariju djecu upoznavanjem s novom bebom prihvaća i prati njezine navike i razvoj. Neovisno koja je beba po redu na putu, sigurno ste čuli mnogo puta, s prvim je sve bilo idealno,a ova mali/mala će me izluditi, sve je potpuno drugačije. Čudesni skokovi nekada će biti usmjereni na fizički, a drugi put na mentalni razvoj. Bilo kako bilo, u prvih 20 mjeseci života očekuje vas 10 velikih promjena. Knjiga Čudesni tjedni vas vodi kroz 10 poglavlja koje pojašnjavaju i olakšavaju vam proći kroz skokove u razvoju, a mi smo je uvijek imali negdje u blizini kako bi provjerili što nam se sljedeće sprema.

Danski odgoj djece  - biblioteka PULS

Knjiga otkriva tajnu zašto Danci već 40 godina zaredom odgajaju najsretnije ljude na svijetu.  Ovaj praktičan i nadasve optimističan savjetnik za roditelje donosi navike najsretnijih obitelji na svijetu. Naučiti ćete nešto novo o osnovnim načelima danskog odgoja, a paralelno svladati i moćnu odgojnu metodu za razvoj otporne, emocionalno sigurne i sretne djece - drugim riječima, upravo ono čemu svi težimo.  

Kristina Tanger, mama koja se na Instagramu krije pod nadimkom @montessorimama.hr svakodnevno svim svojim pratiteljima daje razne ideje za igru i DIY aktivnosti koje su prilagođene raznoj dobi, a idealne su za razvoj raznih dječijih psiho, motornih ili senzornih sposobnosti. Otkrila nam je kako se u odabiru mjesečnih tema za rad sa svojom djecom drži promjena u prirodi. Stoga nam je za ovaj period godine preporučila sljedeće knjige koje su se njima odlično uklopile u razgovoru o jeseni.
Njeni favoriti i preporuke za ovaj online sajam knjiga , Interliber su:

Juha od bundeve od Helen Cooper, nezaobilazna je slikovnica o prijateljstvu, međusobnom uvažanju i zajedništvu. Jedna od onih dječijih knjiga koje donose toplinu i griju dušu.

Vjeverice svađalice – zabavna slikovnica, koja na nenametljiv način provlači temu o važnosti dijeljenja. Dijelimo ono što volimo, to je vrlina koju njegujemo od malena.

Oblak u žutom kaputu – nježna priča o velikodušnosti, dobroti i zahvalnosti. Vjerujmo u čuda i ljudskost bez obzira na sve, dobra doza nade, dobro dođe.

Mali žir– Topla preporuka za ovu lijepo oslikanu slikovnicu koja jasno prikazuje životni ciklus u prirodi na djeci primjeren način. 

Orkestar priča priču - Četiri godišnja doba – priča prekrasnih ilustracija, koja nas vodi u šetnju kroz sva godišnja doba. Ugođaj čitanja dodatno je začinjen Vivaldijevim notama, mi ju doslovno obožavamo!

Naša glavna urednica Sarah Josipović koja je mama dječaka Maka od 17 mjeseci, dodala nam je još par slikovnica koje za sada obožava njen dječak.

Divlja Simfonija, Dan Brown - "iako je ovo slikovnica za malo veću djecu od Maka, on je obožava jer obožava životinje, slikovnica je multimedijalna jer uz nju ide aplikacija koja skenira svaku straniu te a svaku priču, odnosno pjesmicu postoji i klasična glazba koja ide uz nju. Inače, ovu slikovnicu, kao i simfoniju napisao je poznati svjetski autor Dan Brown poznat po svojim romanima Anđeli i Demoni i Da Vincijev kod koji su i ekranizirani u popularne filmove. Mom Maku je posebno zanimljivo na svakoj stranici tražiti mišića koji se kao dirikent proteže kroz cijelu slikovnicu i nalazi se na svakoj stranici, inače svaka priča je o nekoj vrsti životinja i slikovnica je zaista odlična." 

Daj mi pusu - "zgodna slikovnica o medeku i pusama koje dajemo i dijelimo kroz dan - za jutro, za laku noć, kad se grlimo ili pak kad je netko tužan, odlična je za učenje nekih početnih emocija i reakcija." 

Slikovnica čuvalica - djeco pazite - "iako se meni ova slikovnica ne sviđa jer vizualno nije najljepša, kupila sam je jer je iznimno edukativna, a Mak je obožava. Zove je Ne! Ne! knjigica. U njoj su nacrtane sve situacije u kojoj djeca moraju paziti ili što ne smiju raditi - paziti pored bazena, ne dirati štednjak, paziti prste na vratima, ne dirati štekere i slično." 

Prijatelji s farme/prijatelji sa safarija - držimo se za ruke - "ove dvije knjigice Mak obožava od najranije dobi i kroz njih smo naučili skoro dvadeset životinja i kako se one glasaju." 

Moja velika knjiga zvukova i prometala - "također jedna multimedijalna knjiga koja osim priče o vozilima i prometalima ima sa strane gumbe sa zvukovima istih pa se zvukovi mogu uparivati kako na kojoj stranici te postoji i mogućnost snimanja vlastite snimke."

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli suziti izbor i potaknuti vas da svojim  najmlađima ili sebi kao roditelju naručite neku od ovih knjiga i slikovnica. I ne zaboravite kako popusti traju do kraja tjedna...