Hrana za ublažavanje trudničkih tegoba

| Moms |

Instagram/ @oatmeal_recipes

Trudnoća nije bolest nego prirodno stanje tijekom kojeg se većina žena osjeća dobro, i fizički i psihički. No, ima i onih koje nisu te sreće pa se devet mjeseci bore s mučninom, anemijom, zatvorom, hemoroidima i slično. Na sreću, većinu ovih tegoba moguće je ublažiti pravilnom prehranom.

Mučnine
Iako se mučnina uglavnom vezuje za jutro, ona se može javiti u bilo koje doba dana ili noći. Iako spada u najneugodnije pojave u trudnoći, budite mirni jer ona ne ugrožava zdravlje bebe. Osim toga, uz malo discipline možete je relativno lako pobijediti.
- Umjesto kave pijte čaj od kamilice ili đumbira.
- Pijte mlaku limunadu.
- Prije spavanja pojedite komad tosta.
- Jedite grožđice, pune su cinka i vitamina B kompleksa.

Anemija
Nizak nivo hemoglobina uzrokuje anemiju. To je tegoba koja često prati trudnice, a karakteriziraju je umor, bljedilo kože i glavobolja. Da bi organizam mogao stvarati dovoljno crvenih krvnih zrnaca, neophodno je da:
- Jedete namirnice bogate željezom, kao što su crveno meso, plava riba, špinat, crveni grah, leća, integralni kruh i žitarice.
- Jedete svježe voće i povrće koji organizmu osigurava dovoljno vlakana.
- Pijte negaziranu mineralnu vodu i biljne čajeve.

Probava
Loša probava je česti problem u trudnoći jer hormon progesteron, čija razina raste u drugom stanju, usporava rad crijeva. Problemi s probavom u određenom periodu trudnoće mogu izazvati zatvor i hemoroide. Da biste se riješili ovih tegoba:
- Pijte dosta vode, biljnih čajeva i svježih voćnih sokova.
- Jedite hranu bogatu vlaknima, pahuljice, integralne žitarice, povrće, posebice grah i voće.
- Izbjegavajte prerađene namirnice s visokim sadržajem šećera.
- Izbjegavajte brzu hranu.