8 namirnica koje su dobre i za mamu i za bebu

| Moms |

 

Uravnotežena prehrana tijekom trudnoće je jedna od najvažnijih stavki za zdravu trudnoću. Za to vrijeme vašem su tijelu potrebne dodatne hranjive tvari poput vitamina i minerala. Zapravo vam može trebati 350-500 dodatnih kalorija svaki dan tijekom drugog i trećeg tromjesečja.

Prehrana u kojoj nedostaju ključni hranjivi sastojci može negativno utjecati na razvoj djeteta. Loše prehrambene navike i višak kilograma mogu povećati rizik od dijabetesa i komplikacija u trudnoći i porođaju.

Jednostavno rečeno, odabir zdrave hrane pomoći vam očuvati svoje i zdravlje bebe pa vam u nastavku donosimo osam namirnica koje trebate konzumirati u trudnoći.

Batat
Batat je bogat betakarotenom, biljnim spojem koji se u vašem tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je ključan za rast I zdrav razvoj fetusa. Trudnicama se općenito savjetuje da povećaju unos vitamina A za od deset do četrdeset posto.Nadalje, batat sadrži vlakna koja mogu sniziti nivo šećera u krvi i poboljšati probavno zdravlje i pokretljivost.

Losos
Losos je bogat esencijalnim omega-3 masnim kiselinama. Većina ljudi, uključujući trudnice, ne dobiva dovoljno omega-3 masnih kiselina kroz svoju prehranu. Omega-3 masne kiseline su neophodne tijekom trudnoće. One se nalaze u velikim količinama u morskim plodovima i pomažu u izgradnji mozga i očiju vašeg fetusa.

Mliječni proizvodi
Tijekom trudnoće trebate konzumirati dodatne proteine i kalcij kako biste zadovoljili bebine potrebe. Mliječni proizvodi sadrže dvije vrste visokokvalitetnih proteina: kazein i sirutku. Mliječni proizvodi su najbolji prehrambeni izvor kalcija i nude velike količine fosfora, različitih B vitamina, magnezija i cinka.Jogurt je jako koristan za trudnice jer sadrži više kalcija nego većina drugih mliječnih proizvoda.

Brokula i zeleno povrće
Brokula i tamnozeleno povrće, poput kelja i špinata, sadrže hranjive tvari koje trudnice trebaju. One uključuju vlakna, vitamin C, vitamin K, vitamin A, kalcij, željezo, folate i kalij.Nadalje, brokula i lisnato zelje bogati su antioksidansima. Sadrže i biljne spojeve koji blagotvorno djeluju na imunološki sustav i probavu. Zbog visokog sadržaja vlakana, ovo povrće može pomoći u sprečavanju opstipacije, što je čest problem trudnica.

Meso
Govedina i piletina izvrsni su izvori visokokvalitetnih bjelančevina. Govedina je bogata željezom, ali i drugim vitaminima grupe B koji su potrebni u većim količinama tijekom trudnoće. Trudnicama je potrebno više željeza jer im se volumen krvi povećava. To je posebno važno tijekom trećeg tromjesečja.Niska razina željeza tijekom rane trudnoće može uzrokovati anemiju, što udvostručuje rizik od prijevremenog porođaja.

Bobičasto voće
Bobičasto voće bogato je vitaminom C, ugljikohidratima i antioksidansima. Vitamin C važan je i za zdravlje kože i imunološku funkciju.

Cjelovite žitarice
Konzumacija cjelovitih žitarica može pomoći trudnicama ispuniti povećane potrebe za kalorijama, posebice tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Za razliku od rafiniranih žitarica, cjelovite žitarice prepune su vlakana, vitamina i biljnih spojeva. Zob i kinoa također sadrže priličnu količinu proteina, što je važno u trudnoći. Uz to, cjelovite žitarice uglavnom su bogate B vitaminima, vlaknima i magnezijem. Sve ovo često nedostaje u prehrani trudnica.

Avokado
Avokado je neobično voće jer sadrži puno mononezasićenih masnih kiselina. Također je bogat vitaminima B grupe, vitaminom K, kalijem, bakrom, vitaminom E i vitaminom C. Zbog visokog sadržaja zdravih masti, folata i kalija, avokado je odličan izbor za trudnice.