5 simptoma koji ukazuju na trudnoću

| Moms |

Instagram/ @pregnant._.world


Svaka se žena sigurno bar jednom u životu zapitala je li trudna.

Osim što je trudnoća prvenstveno povezana s izostankom mjesečnice, postoje i mnogi drugi simptomi koji bi mogli ukazati na moguću trudnoću.

Donosimo vam najčešće simptome koji se javljaju kod većine žena. Upoznajte se s njima prije nego što posegnete za testom za trudnoću.

Vrtoglavica i umor
Kod žena se u ranoj trudnoći često javljaju umor, pospanost i vrtoglavica. Ne brinite, ne radi se o nečemu ozbiljnom, samo o bitnim pokazateljima trudnoće. Pritisak žene se mijenja, opada i premješta se u donji dio stomaka. Opustite se i često idite u šetnje u prirodu. Tako ćete vratiti energiju. Ako ovakvo stanje potraje, posjetite liječnika kako biste bili sigurni da se ne radi o nedostatku željeza u organizmu.

Grčevi i nadutost
Grčevi i nadutost mogu se javiti i kod normalnog menstrualnog ciklusa kao posljedica ovulacije ili za vrijeme PMS-a. Mogu se javiti i kod problema sa zatvorom. Maternica se za vrijeme trudnoće povećava, zadebljava i postaje prokrvljena što uzrokuje simptome nadutosti i laganih grčeva kod žena. Žene često mogu prepoznati i razlikovati ove simptome od tegoba s probavom.

Glad
Nastupom trudnoće dolazi i do velikih promjena u tijelu žene. Rastu novi organi koji će pomoći ženi da donese dijete na svijet. Razvijaju se posteljica, plodna voda i pupčana vrpca. Sve to traži dodatnu energiju. Upravo zbog toga vjerojatno češće osjećate glad i imate pojačan apetit. Važno je znati da se simptomi gladi mogu javiti i za vrijeme PMS-a te kod tjeskobe i depresije.

Mučnina
Mučnina je vrlo jasan pokazatelj trudnoće, posebice ako ne prestaje ni nakon nekoliko dana. Kod onih kod kojih se mučnina i povraćanje javljaju u prvim mjesecima trudnoće vrlo lako mogu zaključiti da su trudne. Za to je odgovoran hormon HCG koji održava trudnoću i sprječava pojavu menstruacije. Ako vam se mučnina i povraćanje javljaju često, javite se doktoru kako bi mogao redovno kontrolirati vaše stanje tijekom trudnoće.

Osjetljivost na mirise
Kod trudnica se javljaju jači osjeti okusa i mirisa, osjetila su im puno bolja. Razlog tome je prirodni zaštitni mehanizam trudnice koji sprječava konzumiranje pokvarene hrane. Tako se ženama počnu gaditi i razni poroci koje su inače konzumirale, kao što su na primjer kava ili cigarete. Ovo je relativno čest i uobičajen pokazatelj trudnoće.