5 razloga da počnete kuhati s djecom

| Moms |

Instagram/ @tammyhembrow

Kuhanje s djecom je savršen način zajedničkog provođenja vremena.

Kuhanje s djetetom zabavno je iskustvo, a djeca mogu i puno toga naučiti. Djeca u određenoj dobi postanu jako zainteresirana za kuhanje i žele dokazati da i oni mogu nešto skuhati i napraviti. Obično to kreće s dječjim igračkama – posuđem i namirnicama koje smo im dali da nešto „kuhaju“ za svoje mede ili bebe. Djeca vole postavljati pitanja oko kuhanja i kako bi zadovoljili njihovu znatiželju treba im dopustiti da ponekad i sudjeluju u kuhanju. Pogledajte što sve djeca mogu naučiti prilikom kuhanja, a neće ni primijetiti, jer se sjajno zabavljaju:

Stjecanje novih vještina

Boravak u kuhinji idealna je prilika za učenje stvari kao što su mjerne jedinice, kilogram, dekagram, litra, decilitar, ali i temperaturu. Dajte djetetu da izvaže brašno, šećer, odmjeri količinu vode ili mlijeka  jer to je idealan način da lakše shvati pojmove mjernih jedinica, što je veće, što manje i koliko čega sadrže litra i kilogram. Također, možete mu pokazati kako funkcionira temperatura na pećnici i objasniti na kojoj se peče pojedino jelo.

Vježbanje čitanja

Otvorite kuharicu i pronađite željeni recept. Potaknite dijete da vam ga pročita i tako vježba čitanje novih riječi te samim time proširi i vokabular. Također, nove riječi uče i komunicirajući s vama prilikom kuhanja, kao i imena začina, kuhinjskog pribora.

Razvijanje spretnosti

Možda nećete dati djetetu nož u ruke da nasjecka nešto, ali tu je niz drugih zaduženja koje mogu utjecati na motoriku i spretnost. Primjerice, s djetetom vadite koštice iz šljiva, poučite dijete izrađivanju kolačića uz pomoć kalup. Možete i pustiti djecu da vježbaju razbijanje jaja, a ako su posebno spretna, da čak pokušaju odvojiti bjelanjak od žumanjka.

Rješavanje problema

Naravno, ne očekujemo da djeca nauče i zapamte trikove „vrsnih domaćica“, ali mogu rješavati jednostavne probleme, odnosno krenuti od najjednostavnijih do malo kompliciranijih: Izvagali ste previše šećera, kako ostatak maknuti s vage i gdje ga spremiti? Vama se to možda čini besmislenim pitanjem, ali djeci će prvi put to biti pravo „rješavanje problema“. 

Kvalitetno provedeno  vrijeme 

Jedna od najljepših koristi koju dobivate od zajedničkog kuhanja – vrijeme provedeno zajedno. Sjećanja na vrijeme provedeno s roditeljima ili bakom u kuhinji, na sve zgode i nezgode, vriske i na kraju na uživanje u ukusnom obroku koji su zajedno skuhani, ostaju zauvijek.