3 razloga zašto djeca trebaju vježbati

| Moms |

 

Većina roditelja zaboravlja da osim vlastitih odlazaka u teretanu, trebaju pripaziti i na vježbanje svojih mališana.

Prema nekim istraživanjima smatra se da djeca od 8 do 18 godina svakodnevno sjede ispred ekrana u prosjeku 7,5 sati s time da 4,5 sata odlazi na gledanje TV. To još ne uključuje vrijeme provođenja ispred kompjutora u školi u svrhe učenja ili rada na domaćim zadacima. S ovako povećanim sjedećim načinom života, još je važnije razmišljati kako uklopiti barem 30 do 60 minuta fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta.

Djeca koja nisu dovoljno fizički aktivna, imaju do šest puta veće izglede da će već u tinejdžerskoj dobi imati poteškoća sa zdravljem srca.

Instagram/ @detox_recipes

Američki stručnjaci s University of North Carolina su za potrebe studije sedam godina pratili zdravlje 400 ispitanika koji su na početku imali između sedam i deset godina.

Rezultati koje je objavio stručni časopis Dynamic Medicine pokazuju da je oko pet posto proučavanih tinejdžera imalo prve znakove metaboličkog sindroma, skupine simptoma koji upućuju na veliku mogućnost prisutnosti bolesti srca. Utvrđeno je i da je metabolički sindrom šest puta češći kod tinejdžera koji su na početku istraživanja imali niži nivo fizičke aktivnosti.

Stručnjaci preporučuju da djeca svakodnevno imaju bar jedan sat fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta.