Konačno je stigla nova Mercedes C Klasa!

| Lifestyle |

Njemačka kompanija Mercedes-Benz konačno je službeno predstavila svoju novu C-Klasu nakon što su se na internetu ranije pojavile pojedine fotografije. Kompaktna limuzina duža je i šira u odnosu na prethodnu verziju, što će se odraziti na veći komfor u kabini, ali i na dodatni prostor za smještaj prtljage.

C-Klasa više nije najmanja Mercedesova limuzina, jer je tu ulogu preuzeo model CLA. Posljedica toga je to što je njemački proizvođač automobila morao distancirati C-Klasu od sedana baziranog na A-Klasi, tako da je generacija W105 "porasla", odnosno, duža je za 95 i šira za 40 mm u odnosu na prethodnu generaciju. Nova generacija C-Klase je duga 4.686 i široka 1.810 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2.840 mm. Zapremina prtljažnika je povećana na 480 litara. 

Dizajnerski, C klasa preuzima stilske elemente od većih Mercedesovih limuzina - E i S klase. Zbog toga automobil već na prvi pogled izgleda luksuznije u odnosu na odlazeći model, dok dugačka hauba i skraćeni zadnji dio osiguravaju novoj C klasi skladne proporcije. Dojam da se susrećete sa zaista luksuznim automobilom pojačan je dizajnom interijera i upotrebom veoma kvalitetnih materijala u kabini. Novi Mercedes C klase postavljen je na modularnu MRA platformu sa zadnjim pogonom. U njemačkom proizvođaču kažu da je automobil, ovisno od verzije, lakši i do 100 kg od prethodnika. Mercedes C klase za sljedeću godinu na početku prodaje biti će dostupan s tri različita pogonska agregata - dva benzinca i jednim dizelašem, a kako izgleda saznajte u galeriji.