Kombinacija gnijezda i špilje kod kuće u Opatiji

| Lifestyle |

Nest and Cave House, Idis Turato

Kada bi nas netko iz neke druge zemlje tražio da opišemo hrvatsku arhitekturu nekako bi se više bazirali na prošlosti i onim standardnim vrhunskim starim zgradama diljem Hrvatske. Što se tiče rezidencijalnog djela, ne bi znali što reći. Iako odmah znamo nabrojati na desetke odličnih projekata, ipak je više onih jednostavnih, standardnih, preizgrađenih i prekičastih kuća. Stoga smo vam odlučili predstavljati zanimljive projekte diljem Hrvatske kako bi pokazali da i mi svog konja za trku imamo.

Nest and Cave House, Idis Turato
Nest and Cave House, Idis Turato

Danas vam predstavljamo zanimljiv projekt arhitekta Idis Turatoa u Opatiji gdje jedan kad kuće kao da visi na drugom. Kuća koja nosi ime „Nest and Cave House“ smjestila se u zaleđe Opatijske rivijere gdje su se uglavnom smjestile vile od kojih se vide samo krovovi, no Idis Turato želio je osmisliti kuću koja nekako više dominira planinom na kojoj se nalazi.

Sam arhitekt na svom blogu o ovom projektu otkrio je kako je od početka ovaj projekt bio vrlo zanimljiv: „Kada se sretnete s mladim čovjekom koji se dobar dio svog života bavio temom “swarm inteligence”, te zaželi sagraditi novi doma za svoju obitelj, a iskreno se u samom startu ne osjeća udobno u usamljenoj obiteljskoj kući, znate da je pred vama ili silno uzbudljiv projekt ili da od kuće, suradnje i projekta neće biti ništa“ te dodao „ u nizu razgovora, skica i dijagrama, te nakon intenzivnog upoznavanja i istraživanja odlučeno je da kuća mora spojiti u arhitekturi rijetko spojene elemente. Osjećaje zaštite i introvertiranost špilje, toplinu sigurnosti doma, te osjećaj lebdenja, osjećaj boravka u ptičjem gnijezdu na vrhu stabla s pogledom na horizont i okolinu. Sjetili smo se Titove špilje na Visu i njezine karizmatičnosti, te Pierre Koenig-ove case study (Stahl) house 22 u LA-u iz 50-ih godina za koju Kenneth Frampton kaže da ima terapeutski efekt na stanovnika i posjetitelja“.

Nest and Cave House, Idis Turato
Nest and Cave House, Idis Turato

Autor je svoj projekt objasnio ovako: Kuća je sklopljena od dva rudimentarna “gotova elementa” - ukopane betonske kutije, i dugačkog kontejnera koji balansira na špilji. Kuća konzolom od 17 metara predstavlja zaokrenutu slojnicu terena iznad prizemlja. Ovim jednostavnim, ali odlučnim spojem, i okretom, stvorena je kuća koja se s jedne strane zatvara, a s druge strane otvara ka različitim pogledima i vizurama. Ukopana špilja suterena pokrivena je zemljom i zelenilom, oklopljena kalanim kamenim stijenama te se putem malih otvora i pukotina otvara na okoliš kuće i vrt. Ispod konzole stvoren je dnevni boravak kuće koji je zaštićen od sunca i kiše te omogućuje stalni život, druženje, blagovanje, rad, odmor, te eventualno samovanje na otvorenom. Ispod gnijezda, a ispred špilje centar je kuće i sjecište pravaca i silnica prostornog konteksta. U neposrednoj blizini špilje i gnijezda nalazi se duguljasti bazen za duga plivanja.

Nest and Cave House, Idis Turato
Nest and Cave House, Idis Turato

Na spoju dva glavna gotova elementa urezan je i zabijen snažni svjetlarnik-tuljac koji uvodi sjeverno svjetlo na stubište te definira sjecište pravaca ulaza za automobile i ulaza za stanovnike. Ove tri za kuću važne prostorne i funkcionalne silnice definiraju pojavnost kuće prema ulici, cesti, okolici i pogledu prolaznika kojima se ne želi u cijelosti pokazati i otvoriti. Kuća se postepeno i višeslojno otkriva te definira razna mjesta i prostorne osjećaje.

Nest and Cave House, Idis Turato
Nest and Cave House, Idis Turato

U  nastavku pogledajte kratki video o ovoj kući na kojem su surađivali fotograf Sandro Lendler koji ga je snimio, koji je montirala Ana Štulina, dok glazbu potpisuje stalni Turatov suradnik i prijatelj Damir Martinović Mrle iz Leta 3.