Što samo jedna cigareta na dan radi vašem tijelu?

| Health |

Instagram / @lizzyperridon

Rekreativni ste pušač? Jedan od onih koji uživaju u cigareti vikendom uz čašu vina ili nekog drugog alkohola? Ili pak volite onu jutarnju uz kavu? Mislite da par cigareta tjedno nemaju posljedica na vaše tijelo? Varate se!

Nova studija otkrila je da je jedna cigareta po danu još štetnija za nas nego što se prije mislilo.

Britanski istraživački tim sa sveučilišta University College London poželio je saznati više o fenomenu rekreativnih pušača. Istraživači su analizirali podatke iz 141 studije provedene između 1946. i 2015. godine, uključujući ukupno nekoliko čak milijuna ljudi. Sve studije pokazale su kako pušenje povećava rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara. 

Pixabay

Naravno, pušenje jedne cigarete dnevno nije tako loše kao kada 20 puta dnevno palite te tinjajuće štapiće. Ipak, rezultati su bili šokantni. Dakle, rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara nije - kao što se moglo očekivati – na dvadesetini od onih koji puše cijelu kutiju.

Prevedeno na obični jezik za ljude koji puše jednu cigaretu dnevno to bi značilo da rizik od srčanih bolesti je na 53 posto od onoga s kojim se suočavaju muškarci koji puše 20 cigaretno dnevno. Za žene koje puše jednu cigaretu dnevno, taj rizik pak iznosi samo 38 posto u odnosnu na žene koje puše cijelu kutiju.