Je li zaista zdravo popiti jednu čašu vina dnevno?

| Health |

Evo zašto čaša vina svakoga dana nije zdrava

Uvriježeno je mišljenje kako je vrlo zdravo popiti čašu vina dnevno poglavito ako se radi o crnom vinu. No je li to zaista tako? Mi vam u nastavku donosimo mišljenje stručnjaka.
Mnoge studije s kraja prošlog stoljeća su pokazale kako jedna čaša vina dnevno pridonosi snižavanju kolesterola, pomaže s dijabetesom ili pak smanjuje rizik od upala pa je baš iz tog razloga prevladavalo mišljenje kako čaša vina donosi zdravlje.

Evo zašto čaša vina svakoga dana nije zdrava

No puno novih studija pokazale su kako tome i nije tako odnosno kako nije zdravo piti vino svakoga dana. Čaša vina koju pijete svakoga dana može povećati rizik od karcinoma raznih vrsta. Osim karcinoma vino negativno utječe i na kardiovaskularni sustav pa tako potencira srčane udare, bolesti srca kao i krvnih žila. Da ne spominjemo koliko alkohol može biti štetan za vašu jetru koji u najgorem slučaju može prouzrokovati cirozu.
Također čaša vina, poglavito prije spavanja, može poremetiti vaš san, ali i vaš imunološki sustav. Isto tako može imati negativan utjecaj na vaše psihičko zdravlje.

Evo zašto čaša vina svakoga dana nije zdrava

S alkoholom je vrlo važno biti umjeren. Svakako se s vremena na vrijeme možete opustiti uz čašu vina, ali nikako to nemojte raditi svakoga dana.