Akcija za pomoć djeci dijabetičarima: Kap dobre volje za “Kap slatke”

| Lifestyle |

Kampanja Jana voda s porukom tako nastavlja svoj humanitarni put po Hrvatskoj. Ovoga puta uključili su se u pomoć Zagrebačkom dijabetičkom društvu u nastojanjima da se prikupi novac za kupnju inzulinskih pumpi za djecu dijabetičare. Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studenoga 2013. godine, Zagrebačko dijabetičko društvo odlučilo je obilježiti revijalnom vaterpolo utakmicom čiji je sav prihod namijenjen kupnji inzulinskih pumpi za djecu dijabetičare.

U punoj dvorani tražila se karta više, a sudionici su s ponosom odjenuli kupaće gaćice i odigrali vatrenu utakmicu koja je zabavila i nasmijala sve prisutne. DJ Baby Dooks pobrinuo se da atmosferu začini dobrom glazbom, a utakmicu su moderirali poznati komičar Zlatan Zuhrić Zuhra i voditeljica Iva Šulentić. Utakmicu je sa živopisnim nastupom sa skakaonice otvorio splitski slavuj Goran Karan, koji je odmah nakon nastupa skočio u bazen i pridružio se suigračima. Nikša Kušelj, Goran Karan, Darko Janeš, Leon Lučev, Mario Petreković i Damir Markovina ponosno su stali uz bok proslavljenim vaterpolistima kao što su Dubravko Šimenc, Tino Vegar, Franko Antunović, Marko Bujanović, Perica Bukić, Renato Živković, Ratko Štritof, Vito Padovan i drugi. Poseban pljesak svih gledatelja dobila je jedina žena u timu, vaterpolistica Ineska Jakopanec, koja i sama boluje od dijabetesa koji regulira pomoću inzulinske pumpe.  

U Republici Hrvatskoj 300 000 ljudi boluje od dijabetesa, od čega je gotovo 1000 djece i njihov broj neprestano raste. Dijabetes tip 1 je najučestaliji oblik dijabetesa koji se javlja kod djece: od 90 do 95 % djece s dijagnozom dijabetesa ima dijabetes ovog tipa. Dijabetes bitno utječe na kvalitetu života djece, zahtijeva kontinuiranu samokontrolu u prehrani i tjelesnim aktivnostima te maksimalan angažman obitelji i okoline. Inzulinska pumpa iznimno je pogodna za djecu jer omogućuje ležerniji način života, kvalitetnije izvršavanje školskih obveza i provođenje slobodnog vremena te smanjuje mogućnost komplikacija u razvoju bolesti. 

Cilj humanitarne akcije „Kap za slatke“ jest senzibilizirati javnost o nužnosti uvođenja inzulinskih pumpi na redovnu listu ortopedskih pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i pomoći u prikupljanju sredstava za kupnju inzulinskih pumpi koje će se donirati referentnim centrima u Hrvatskoj za djecu dijabetičare. U te svrhe, građani mogu donirati novčana sredstva pozivom na broj 060 8085 (cijena poziva iz fiksne mreže iznosi 3,75 kn/poziv, a iz mobilne mreže 5,05 kn/poziv. PDV je uključen) te na račun humanitarne akcije „Kap za slatke“ koji glasi: HR53 2402006 1500030936.