8 štetnih kombinacija hrane koje treba izbjegavati

| Lifestyle |

Editor's pick by Anamaria Butković

Anamaria Butković, urednica Fashion i Beauty rubrike na Wall.hr portalu

Zdrava prehrana = zdravi život
Zdrava prehrana = zdravi život

Prekomjerni unos grane, prejedanje i pohlepa postale su normalne osobine kada govorimo o prehrani modernog društva. Svi smo upoznati s opasnostima i zdravstvenim rizicima junk fooda, no i dalje prečesto posežemo za krivim stvarima. 

Svi mislimo da znamo rizike, ali znamo li zaista što treba izbjegavati? Postoje kombinacije hrane koje mogu uzrokovati ozbiljne posljedice po naš organizam i zdravlje. U nastavku saznajte kojih 8 štetnih kombinacija treba izbjegavati u svakodnevnoj prehrani.

1. Voće uz obrok ili nakon njega.

Zašto? Voće se apsorbira jako brzo, prolazi kroz želudac i odlazi u crijeva. Kada je voće kombinirano sa žitaricama, mesom ili suhim proizvodima - mogu ostati u probavnom traktu pre dugo te započetu svoju fermentaciju. To može dovesti do oštećenja stijenka crijeva te uzrokovati cijeli niz problema s probavom. 

2. Životinjski proteini i škrob.

Zašto? Konzumiranje životinjskih proteina i ugljikohidrata u isto vrijeme može pokvariti efekte svakog makronutrijenta. Različiti probavni enzimi će se sukobiti i uzrokovati nadutost, neugodu i plinove. Sljedeći put kada ručate meso, imajte ovo na umu! 

3. Brašnasti ugljikohidrati i rajčice.

Zašto? Rajčice su kiselo voće i mogu uzrokovati probleme ako ih konzumiramo u isto vrijeme kad i škrobne ugljikohidrate, primjerice rižu i slatki krumpir. Zbog ove kombinacije hrane mogli biste imati ozbiljnih problema sa sporijom probavom. Također, vjeruje se kako umor nakon jela nastupa upravo zbog ove kombinacije!

4. Voće i jogurt.

Zašto? Kombiniranje voća i mliječnih proizvoda može dovesti do ogromnih problema. Mliječni proizvodi mogu uzrokovati zatvor, blokirati sinuse, poticati prehladu i pojačati simptome alergije. U kombinaciji s voćem ovi simptomi postaju još gori i izraženiji. Bolja opcija je prirodni grčki jogurt bez dodanog voća.

Sami napravite zdravu verziju voćnog jogurta
Sami napravite zdravu verziju voćnog jogurta

5. Žitarice i mlijeko.

Zašto? Za mnoge od vas, ovo će biti poprilično šokantno, jer su žitarice i mlijeko gotovo kultni doručak. Oba sastojka sadrže brzo probavljajuće ugljikohidrate koji stavljaju tijelo i organizam pod stres, uzrokuju nagli rast šećera u krvi - zbog kojeg ćete se osjećati umorno i ubrzo ponovno željno hrane.

6. Vino i desert.

Zašto? Tužna vijest za sve sladokusce, ali ova kombinacija svakako bi se trebala izbjegavati. Alkohol remeti razinu šećera u krvi te povećava proizvodnju inzulina. Ako uz to jedete i slatkiše ili desert, vaše će tijelo dobivene masnoće pohraniti i osigurati vam neželjene kilograme.

7. Burger i krumpirići.

Zašto? Ovo zgodno jelo najgore je na cijelom popisu, recimo to tako. Brzo kuhana hrana s visokom razinom masnoća, konzervansa i ostalih kemikalija može u tijelu formirati ugljenaste supstance. U kombinaciji sa šećerom(!) iz krumpirića, stvaraju se citokini koji u tijelu izazivaju upale i ubrzavanju proces starenja. Predlažemo da razmislite dvaput kada se ponovno uželite Big Maca.

U Japanu možete jesti crni hamburger!
Kuro Burger

8. Muffini i voćni sokovi.

Zašto? Kombinacija koja osigurava brdo kalorija i jako malo nutrijenata. Ako započnete dan ovakvim obrokom, ubrzo će doći do pada energije i do podneva ćete već žudjeti za hranom. Manjak proteina i vlakna u sukobu je s unosom velike količine šećera zbog čega ćete se cijelog dana osjećati tromo, bezvoljno i slabo. Ako vam se jede kolač, odaberite jedan od cjelovitog zrna i nahranite svoje tijelo.

Muffini s voćem
Muffini s voćem