Prekrasne poruke podrške za brzo ozdravljenje nasmijat će vas do suza

| Lifestyle |

Editor's pick by Anamaria Butković

Anamaria Butković, urednica Fashion i Beauty rubrike na Wall.hr portalu

 Većina nas muku muči s pronalaskom pravih riječi ohrabrenja i podrške osobi do koje nam je stalo u teškim trenucima bolesti kroz koju prolazi. Bilo da je riječ o raku, kroničnoj bolesti, mentalnoj bolesti ili bilo kakvom drugom zdravstvenom problemu koji ju zadesi. Naravno da mislite i želite sve najbolje, ali u takvim je trenucima izuzetno teško pronaći riječi kojima biste izrazili svoje osjećaje. To uistinu može postati pravi problem kada netko koga volimo treba našu podršku i ljubav više nego ikada, ali mi jednostavno ne pronalazimo pravi način kako svu svoju ljubav i podršku pretočiti u riječi.

Ovakav problem nije nam stran. Poteškoće s izražavanjem emocija, u situacijama gdje su nam bližnji jako bolesni, nisu neuobičajene. Karte s porukama za brzo ozdravljenje koje nalazite u dućanima stvarno zvuče smiješno i patetično - pogotovo ako ju trebate dati nekome do koga vam je stalo. Upravo je to razlog zašto se često radije odlučujemo za šutnju.

Ali kako objašnjava Emily McDowell, žena koja se s rakom trećeg stupnja borila u 24. godini, prekid komunikacije s bližnjima generalno je jedan od najgorih dijelova borbe s teškom bolešću: "Najteži dio moje bolesti nije bio gubitak kose ili to što su me često na cesti oslovljavali s 'gospodine' , a ni kemoterapija. Najgori je bio osjećaj samoće i izolacije koju sam osjećaja kada je velika većina mojih bliskih prijatelja i članova obitelji nestala zato što nisu znali što bi mi rekli ili su mi rekli sasvim krive stvari bez da su toga uopće bili svjesni."

Sada, u 38. godini, potpuno sretna i zdrava, Emily je odlučila dizajnirati karte/čestitke koje bi voljela da je primila kada je trebalo - s porukama kojih se nećete uplašiti. "Stvorila sam ovu kolekciju empatičnih poruka za ozbiljne bolesti zato što mislim da nam treba bolji način komunikacije o bolestima i ljudskoj patnji."

"Ozdravi brzo” poruka nema smisla za nekoga tko to možda neće, a poruke žaljenja bolesniku mogu izgledati kao da ste ga već pokopali. S ovakvom porukom podrške za brzo ozdravljenje ljudi se mogu povezati na novoj razini - osjećajući se važno, shvaćeno i voljeno.