10 stvari koje ni jedna žena NIKADA ne želi čuti

| Lifestyle |

Editor's pick by Anamaria Butković

Anamaria Butković, urednica Fashion i Beauty rubrike na Wall.hr portalu

"Kunem ti se frende, uz njih bi trebao dolaziti i vodič za upotrebu", reče jedan, po slobodnoj procjeni 20-godišnjak ili svježe obrijani 30-godišnjak (nekad je stvarno teško odredit), drugome - usred tramvaja jedne kišne nedjelje. Kako je opće poznato da se najveći biseri (čitaj: ideje i inspiracije) mogu čuti u javnom prijevozu, priča ubrzo postaje zanimljiva. A i muškarci su uvijek dobra tema za članak...

Ovako ide priča iz njegove perspektive: "Grozna je. Užasna. Komplicirana. I izluđuje ga. Ma ne razumije ju.  Stalno šalje neobične signale - em mu se smiješka em svako malo stavlja ruku na njega (a to je neki važan znak, to stalno bude u filmovima) em ga ispituje o životu i smrti. A kad on na to predloži da odu kod njega, demonstrativno odbija. Štoviše, ljuta je. Danima. Što mu je jasno jer mu nakon toga nikad nije poslala poruku isprike za svoje nerazumno ponašanje u klubu te večeri/jutra." Komentar frenda (možda i highlight priče!): "Kaj se ona ima ljutit na tebe? Ma pusti je, igra se nedostižne."

Nakon šesto upitnika koje imam iznad glave, ovako ću ja prepričati priču: Kad je cura skužila da je dečko koji joj se očito sviđa, notorni kreten i prvoklasni playboy, odustala je. I nije ljuta na njega. Ljuta je na sebe - što uopće ima ikakvog posla s "plejbojem". Drugim riječima: cura je pametna. A da je on kako spada pratio hollywoodske filmove skužio bi da NIKAD (helou?) ne padamo na jutarnje odlaske njegovoj kući...

Pa da, stvarno, zašto ono mi ne dolazimo s vodičem za upotrebu? Možda zato što nismo igraća konzola koju treba resetirati nakon pregrijavanja. Muškarci su izmislili Google naočale, izgradili nebodere na vodi, sletjeli na mjesec, ali ni dalje ne kuže zašto je ONA ljuta.

S obzirom na to da redakciju wall.hr-a čine žene i samo žene, te se često u šali nazivamo i estrogen.hr-om (ljudi, ova domena je slobodna!) - krajnje je vrijeme da muškarcima objasnimo neke stvari. Među njima i 10 stvari koje jedna žena NIKADA u svome životu ne želi čuti. I ne, odlazak njegovoj kući nije jedna od njih, jer ponekad to možda i nije tako loša ideja. Ok, ovo je bilo malo komplicirano. 

P.S. Svaka sličnost sa stvarnim događajima i osobama je slučajna! 

1. "Ne sjećam se." / "Bio sam pijan."
 
Odakle krenuti? Razlog zašto je ovo 2u1 odgovor je taj što ovo drugo nikad ne ide bez prvog, odnosno ovo prvo nikad ne ide bez drugog. Ne. Sjećam. Se. Bio. Sam. Pijan. Ako postoji žena koju ova rečenica ne izbaci iz takta i ne dobiva agresivne i zakonski kažnjive misli od same pomisli na scenarij u kojem joj se ovo izgovara u lice - lijepo je molimo da napiše vodič o kojem su pričali momci s početka priče. Nama za ljubav. Pliz? Jer smo trenutno jako isfrustrirane činjenicom da se iz nekog biološki neobjašnjivog razloga mi uvijek svega sjećamo, bez obzira na broj promila u krvi, a ON nakon dvije pive pati od amnezije.
 
2. "To mi je samo frendica."
 
Ok, da razjasnimo jednu stvar. Najveći problem leži u konstrukciji ove rečenice. "To mi je SAMO frendica". Što točno ovaj "samo" predstavlja? A kakva ti još osim SAMO frendica može biti druga ženska osoba koja ti nije u krvnom srodstvu? SAMO kolegica s posla? SAMO poznanica s faksa? SAMO je više nikad nemoj spomenut u mojoj blizini. Niti joj SAMO lajkat slike. Ili se SAMO slučajno naći s njom na istom mjestu u isto vrijeme. Pošteno?
 
3. "Ti si tako komplicirana."
 
Jesam! I komplicirana i ljubomorna (dokaz je broj iznad) i luda i tu ćemo stati jer želimo da ovaj članak ide u našu korist. Zar bi muškarci stvarno htjeli da smo jednostavne? A di je tu zabava? Zbog komplikacija imamo "leptiriće", zbog kompliciranog se trudimo, volimo, želimo. Zbog komplikacija smo sretni, zbog komplikacija smo tužni, zbog komplikacija smo uporni. Trudim se smisliti zašto je "biti kompliciran" loše, ali bez ideja sam. Nitko ne želi obično, obično je dosadno. I ne, ovo nije citat iz Seks i grada. Ovo je citat wall.hr-a.
 
4. "Nisam te vidio."
 
Ovo smo također preuzeli s popisa najgorih muških laži - uz "to mi je frendica" i "pazit ću". I ja i ti znamo da si me vidio. Samo je problem u tome što me ti nisi htio vidjeti. Šteta, jer imao bi što i za vidjeti. Auuuuu. 
 
5. "Možeš ti i puno bolje od njega."
 
Da nam je kuna za svaki put kad smo ovo čule...Imale bi za silk-milk, možda najbolji sladoled u gradu. Ovo je jedna od onih rečenica bez poante i cilja. Zar stvarno netko misli da nismo svjesne da možemo bolje? Naravno da smo svjesne! I naravno da ignoriramo tu činjenicu. Jer se srcu ne naređuje. (totalno preuzet citat od nekud.) Kad bi bilo tako lako zaboraviti nekog jer "mogu ja i bolje", ne bi bilo nesretnih žena, a ni muškaraca na svijetu. Možda jednostavno ne želimo bolje. Možda je baš to ono što želimo. 
 
6. "Moja mama to radi bolje..."
 
Ammm. I moj bivši TO radi bolje. I kaj sad? Nije problem u vašim mamama. Znamo da volite svoje mame. I mi volimo vaše mame. Osim ako nisu bile inspiracija redatelju "svekrve iz pakla". Onda smo možda malo u problemu. Ali neke od najvećih komplikacija koje se mogu javiti na relaciji "djevojka vs. mama" muškarci potenciraju i stvaraju sami. Ne trebaju nam tenzije u obitelji ni komentari poput ovog. Tvoja mama je tvoja mama i mi je nikada nećemo zamijeniti - niti to pokušavamo.
 
7. "Malo si se udebljala?"
 
Početnička greška. Amateru. Vrijeme je da se odabranik tvog srca vrati na same početke stvaranja muško-ženskih odnosa. Tipa, u vrtić. Jer već ih je velika većina tamo naučila da se sa ženskom guzicom ne šali. Nikad. I kad te pitamo kako nam stoje traperice/košulje/haljine/suknje/naušnice/punđe/rumenilo/jakna odgovaraš sa: "prekrasno!", "savršeno!", "nikad bolje!". Ne nužno tim redom. 
 
8. "Još se stigneš bogato udat..."
 
Za ovo nemamo opravdanje. Osim ako si rođen u 1730. i za prvu ženu si dao 3 koze i 15 dukata. Tješimo se da je ovo samo nekakav test koji moramo proći. Da se uvjerite koje su naše stvarne vrijednosti u životu i ima li naše prijateljstvo/poznanstvo/veza ikakvu poveznicu s vašim bankovnim računom. Pravit ćemo se da nas ovo uopće ne vrijeđa i ne omalovažava. Da, ovo je samo test koji moramo zajedno proći. Poput onog na trudnoću. Kojim ću ti ja svakog mjeseca uzet 30% tvoje plaće. (Poštovani Durex, slobodno nam uzmite ideju za reklamu! Nema na čemu. LP, wall.hr)
 
9. "Što kažeš na to da nam se priključi i tvoja frendica?" 
 
A što ti kažeš na to da ja tebe priključim na električnu stolicu? Pa te nas dvije zajedno gledamo? To i dalje zvuči zabavno? E NIJE! 
 
10. "Ti si neka feministkinja?"
 
Ako pod feministkinja misliš da sam lijepa, pametna, zabavna, zgodna, uspješna, ambiciozna, kreativna, duhovita, simpatična, marljiva, produktivna, obrazovana i u barem polovici od navedenog u stvari i BOLJA od tebe - onda je moj odgovor da. Feministkinja sam. "I ne, naravno da me nije strah mogućnosti da plašim muškarce. Tip muškarca koji me se boji je upravo onaj tip koji me apsolutno i ne zanima" - Chimamanda Ngozi Adichie. (ma ne bi ni mi znali tko je ona, ali održala je krasan govor u pjesmi #flawless od Bey.)