Nismo se ni okrenuli ni stigli kušati sve što nam novi restorani, bistroi i barovi nude, a već nas je sustigla nova godina. Ove je godine gastro scena u kombinaciji s barovima pokazala zube i predstavila nova mjesta koja uz bok pariraju mnogim poznatim svjetskim gastro i bar lokacijama. Zagreb se tako ulaskom u 2016. godinu može pohvaliti vrhunskim mjestima gdje se možete dobro najesti, kušati fina pića, a pritom se i vrhunski se zabaviti te opustiti. Ne sumnjamo kako će 2016. stvoriti još raznolikiju ponudu, ali i ova koju ćete imati priliku proučiti sada, dostojna je svakog svjetskog velegrada.
Koja su to novootvorena mjesta koja su nas oduševila u 2015. godini, saznajte u nastavku!
Johann Franck
Gdje: Trg bana Josipa Jelačića 9
Radno vrijeme: pon-čet: 8:00 - 2:00 pet-sub: 8:00 - 4:00 ned: 8:00 - 2:00
„Ugodan, topli prostor koji objedinjuje ponudu kavane, bistroa i lounge bara“, a za nas mjesto gdje po danjem svjetlu možete spiti najbolju kavu, a navečer se opustiti uz definitivno najbolje tulume u gradu. Johann Franck tako je postao nasljednik otmjene „starogradske dame“ Gradske kavane, ali se s novim konceptom i programskim sadržajem obraća puno široj urbanoj publici nego što je to činila kavana. Preuređeni prostor u Bauhaus stilu zadržao je stari izgled i štih kavane u kombinaciji sa suvremenim arhitektonskim rješenjima. Kroz probrane elemente Johann Franck svjedoči o bogatoj povijesti grada Zagreba te značaju i tradiciji zagrebačkih kavana. Osim što možete uživati u ambijentu, uživati možete i u izboru mljevenih kava pripremljenih na način kako se kuhaju u domaćinstvu. Nova ponuda i zabavni program sastavljen je da prati svjetske trendove – od „live“ koncerata i DJ nastupa, plesnjaka, izložbi, promocija knjiga, projekcija klasičnih filmova, tematskih večeri pa do modnih revija koje su baš kao nekada ponovno održane na istom mjestu. Tako je isti stari prostor nakon niza godina ponovno postao centar društvenog života grada.
Choco Cafe
Gdje: Višnjevac 2
Radno vrijeme: pon-pet: 7:00 - 0:00 sub-ned: 8:00 - 0:00
Choco cafe je za svačiji slatki ukus! Palačinke, sladoled, kolači i slastice uz razne napitke pripremaju se po vašoj želji, a sam interijer nagovorit će vas da se neprestano vraćate i ponovno zaljubljujete.
Umami (Vrbani)
Gdje: Horvaćanska 75
Radno vrijeme: pon-ned: 11:00 - 23:00
„Nahrani znatiželju!“ tako barem kažu u Umamiju, gastronomskom carstvu koje se proširio i na Vrbane. Slatko, slano, kiselo i gorko četiri su osnovna okusa koja osjećamo, ali uz njih postoji i manje poznati peti okus – UMAMI kojeg prema popularnom istoimenom filmu često nazivaju i petim elementom okusa (The fifth element of taste). Baš kao i prvi restoran, i u ovome se pripremaju vrhunska klasična jela Azije poput Yakitorija i Korokke.
Buybook Finjak
Gdje: Vlaška 78
Radno vrijeme: pon-sub: 8:00 - 23:00 ned: 8:30 - 15:00
Ako tražite cafe bar jedinstvenog ambijenta uređenog antiknim predmetima s daškom nekih prošlih vremena, naći ćete ga na gore spomenutoj adresi. Nedavno se kultni Finjak proširio u dvorište i tako kreirao Buybook Finjak – drugačiji koncept usluge od postojećeg kafića u kojem možete uživati u vrhunskom vinu, knjigama, možda pokojoj cigari i nezamjenjivom ambijentu.
Food LAB
Gdje: Rudeška cesta 169a
Radno vrijeme: pon-čet: 8:00 - 23:00 pet-sub: 8:00 - 0:00 ned: 8:00 - 23:00
Od prvog dana za oko nam je zapeo i novootvoreni funky restoran Food Lab koji se smjestio u Point shopping centru na Vrbanima. Na meniju ćete ovdje naći svašta, a ono što je posebo zanimljivo je da je koncept i glavna ideja iza Food Laba, kako mu i ime govori, eksperimentirati s hranom i svaki mjesec na jelovnik uvesti neko novo, drugačije jelo. Osim pizza koje rade isključivo s najboljim namirnicama, nude i fenomenalan burger kojeg im je pomogao osmisliti i napraviti poznati gurman i radijski voditelj Siniša Švec. Od mesa tu su beefsteak i ramstek dok za one koji ipak žele nešto lakše pojesti nude wok ili pak odličan ‘al dente’ risotto.
EverGreen
Gdje: Ilica 49
Radno vrijeme: pon-sub: 11:00 - 23:00
EverGreen sushi & salad bar je novootvoreno, sada već i jako dobro poznato, mjesto za sve ljubitelje sushija najviše kvalitete te ukusnih salata i wrapova. Iznimno kvalitetne namirnice i trud kojeg tim EverGreena ulaže na svaku drvenu platu koju naručit,e okusit ćete na prvom zalogaju. Poslušajte savjete konobara i doživite pravi gastro užitak koji vas neće udariti prejako po džepu. Zbog ambijenta u kojem ćete se pronaći u EverGreenu poželjet ćete se već istog dana vratiti po još jednu dozu sushija.
Paradigma Pop-up
Gdje: Vlaška 55
Radno vrijeme: pon: 18:00 - 22:00 uto-sub: 11:30 - 14:30 /18:00 - 22:00
Paradigma, splitski fine dining restoran, član udruge Jeunes Restaurateurs d’Europe, na privremenoj zagrebačkoj adresi nalazi se od 11.11.2015. do 21.03.2016. godine. Paradigma pop-up tako u glavni grad donosi svoj inovativni pristup mediteranskoj kuhinji prezentiran kroz degustacijske jelovnike sljubljene s jednako uzbudljivom selekcijom vina zemalja Sredozemlja.
Voncimer
Gdje: Kralja Držislava 3
Radno vrijeme: pon-sub: 11:30 - 0:00
Voncimer je fine dining restoran otvorenog tipa kojemu je cilj u sklopu programa Oris kuće arhitekture, druženja učiniti još ugodnijima. Kuhinji kojoj se možete veseliti zađete li u ovaj šarmantan restoran je azijska fuzija – japanska i morska hrana koju Hrvati sve više vole, cijene i poštuju
Hemingway Bar & Bistrot
Gdje: Trg Maršala Tita 1
Radno vrijeme: pon-ned: 7:00 - 6:00
Smješten na staroj lokaciju u srcu grada Zagreba s čije terase se pruža prekrasan pogled na Hrvatsko Narodno Kazalište, Hemingway Bar & Bistrot se može ubrojiti u sam vrh novije ugostiteljske ponude grada. Iznutra moderno dizajniran prostor s ugodnim i toplim ambijentom oduševit će vas na pravu, a u večernjim satima samo osvjetljenje pridodaje na neodoljivom romantičnom štihu. Osim što na našu gastro scenu donosi dašak talijanske, francuske i španjolske kuhinje, donosi i veliku dozu zagrebačke kulinarske tradicije. Uz klasike poput 'Angejmahtec' juhe, Bistrot će vas iznenaditi maštovitom jelovnikom koji se mijenja nekoliko puta godišnje. Pokazalo se kako je veliki problem biranje samo jednog jela iz ponude stoga je naša odluka pala na fini jutarnji omlet. Brunch smo ovaj put preskočili, ali sigurno se vraćamo po griz jesenskog pobjednika - rižota od pačjih prsa i vrganja.
Basta Gourment Bar
Gdje: Varšavska 5
Radno vrijeme: pon-ned: 8:00 - 23:00
Novi bar i restoran na staroj poznatoj lokaciji – Basta nudi posebno gurmansko iskustvo dostupno samo u Varšavskoj 5. Napuljska pizza, simbol talijanske kuhinje i stila života, stigla je u Basta Gourmet bar zajedno s jednim od najpoznatijih talijanskih pizzaiola Danieleom Miloneom. Poznata po neodoljivoj, hrskavoj i zlatnoj kori, tankoj samo tri milimetra koja se peče nevjerojatnih 60 do 90 sekundi, izdvaja se od drugih vrsta pizza upravo po vještini pizzaiola. Iako je naglasak na pizzi, meni novog in mjesta donosi i zanimljive i ukusne kombinacije bruschetta i foccacia. Rajčica, mozzarela, pršut, bijeli luk i bosiljak samo su neki od sastojaka koji će začiniti talijanske specijalitete s potpisom kreativnog tima Baste.
Sherry's Wine & Bites
Gdje: Ilica 73
Radno vrijeme: pon-uto: 10:00 - 0:00 sri-sub: 10:00 - 2:00 ned: 10:00 - 0:00
„Bez loše hrane, lošeg vina, bez dress coda i bez pravila igre“, tako poručuju iz Sherry's Wine & Bites gdje ćete osim dobre hrane i vina moći čuti i vrhunsku glazbu te doživjeti možda najzabavnije večeri uz čašu tekućeg zlata.
Fini zalogaj
Gdje: Pavla Radića 8
Radno vrijeme: pon-ned: 8:00 - 4:00
U samom centru grada, u Radićevoj 8, otvorena je zalogajnica koja poslužuje raznovrsne sendviče s mljevenim mesom, koje je s domaće farme kontroliranog uzgoja. Točnije, "Fini Zalogaj" poigrava se s varijantama šiša koji dolaze u veličinama od 15, 30 i čak 40 cm (za one najgladnije), kobasicama i krumpirićima uz mnoštvo priloga. Fini Zalogaj Njihov interijer je neodoljiv i jednostavan poput njihove ponude - crno bijele je boje i dizajniran u tipičnom skandinavskom stilu, no zidovi kriju mnoge simpatične poruke koje jednostavno ne možete odoljeti proučavati. Za kraj, bitno je napomenuti da rade do 4 ujutro, što će zasigurno oduševiti sve "partijanere" u gradu.
Brewdogs
Gdje: Ljudevita Gaja 10
Radno vrijeme: pon-čet: 10:00 - 0:00 pet-sub: 10:00 - 2:00 ned: 11:00 - 0:00 (Radno vrijeme kuhinje: Ponedjeljak: 11:00-22:00 Utorak-Četvrtak: 11:00-23:00 Petak: 11:00-00:00 Subota: 12:00-00:00 Nedjelja: 13:00-22:00)
U Gajevoj 10 smjestio se Brewdogs koji svojom ponudom oduševljava Zagrepčane, ali i sve brojnije turiste. U bogatoj ponudi jela američke kuhinje, predivnom ambijentu Brewdogs bara te u opuštenoj atmosferi uz zvukove američkog rocka i bluesa već su uživali i brojni poznati. Za zanimljiv interijer Brewdogsa zaslužan je arhitekt Milan Vrančić, bivši sprinter i član naše bob reprezentacije i istinski ljubitelj sporta. Sa zidova ovog jedinstvenog mjesta smiješe se lica brojnih svjetskih sportskih heroja, donirani dresovi naših nogometaša, košarkaša, olimpijskih pobjednika kao i lica svjetskih rock i blues zvijezda. Glavni chief je Mario Vešligaj zadužen da oduševljava nepca svih posjetitelja pravim američkim gastro delicijama – nekoliko vrsta burgera, salate, steakovi, američka rebrica, pileća krilca, krumpirići, američke palačinke te još mnogo toga, a za sve ljubitelje piva Brewdogs se pobrinuo da u svojoj ponudi ima 10 vrsta vrhunskih točenih piva.
Dežman bar
Gdje: Dežmanova 3
Radno vrijeme: pon-čet: 8:00 - 0:00 pet-sub: 8:00 - 1:00
Dežman bar otvoren je u prostoru nekadašnje 13-ice i njeguje nevjerojatnu toplu i šarmantnu atmosferu. Ne znamo samo zašto se zove barom, jer ćete na ovoj divnoj terasi pojesti jedan od najukusnijih sendviča, a uz kavu ili možda organski čaj - nemoguće je reći ne predivnim slatkim croissantima ili banana kruhu. Oduševili su nas zdravi kolači poput tarta s jabukama i kolača od limuna bez brašna. S druge strane, sendviči o kojima već bruji cijeli grad, rađeni su od bezglutenskog kruha koji izrađuje Katarina Komarica. Sve se radi s kvalitetnim namirnicama - domaćim mesom, bio brašnom i organskim povrćem. Nije li divno da napokon imamo mjesto gdje možemo pronaći sve što želimo i volimo i u bezglutenskoj varijanti?! Bez grižnje savjesti možete uživati u slatko-slanim kombinacijama o kojima ćete maštati još danima...
MeetMia
Gdje: Vlaška 43
Radno vrijeme pon-sub: 8:30 - 21:30 ned: 10:00 - 17:00
Brunch i cake bar mlade poduzetnice Mie koja je odlučila pokušati napraviti savršenu slastičarnicu – ako sudeći prema početku na veoma je dobrom putu da to i postane! Neodoljivi ambijent u koji se nije teško zaljubiti, natjerat će vas da slatke grijehe jedete češće nego bi možda trebali.
Pivana
Gdje: lica 222
Radno vrijeme: pon-sri: 7:00 - 0:00 čet-pet: 7:00 - 2:00 sub: 9:00 - 2:00 ned: 10:00 - 22:00
„Usred zagrebačke žile kucavice, u Ilici 222, davne 1892. rođena je poznata purgerska pivnica. Za svoj 120 rođendan poklon joj je novo ruho i ime - Pivana.“ Uz dobro pivo i domaću hranu. zabavit se možete uz kabare, burlesku i iznimno puno dobre glazbe. Kako kažu: „Tramvaj se okreće na Črnomercu, a runde kod nas.“ Roštilj je fenomenalan, a možete pojesti doručak, užinu, kasni doručak ili rani ručak i večeru – u jednom danu. Nećemo vas osuđivati.
Moonshine Whiskey Bar
Gdje: Frane Petrića 2
Radno vrijeme: pon-sri: 7:30 - 0:00 čet-sub: 7:30 - 2:00 ned: 7:30 - 0:00
U ovaj novi bar u centru grada s velikim izborom whiskeya, naprosto morate svratiti. Osim 40-ak vrsta whiskeya kojeg se lako da ispijati u takvom ambijentu, nude i vrhunsku kavu te točeno pivo po iznimno povoljnim cijenama. Interijer podsjeća na jug Amerike – drvo, bakar i ugodna atmosfera kao pogođena za čašu dobro whiskeya. Vanjska terasa sa šankom napravljena je od hrastovine i donosi onu istu atmosferu koju pronalazimo u interijeru Moonshinea.
Toster Bar
Gdje: Petrinjska 7
Radno vrijeme: pon-uto: 7:00 - 23:00 sri-sub: 7:00 - 2:00
Toaster bar je primarno mjesto gdje se ljudi dolaze družiti jedni s drugima i uživati u tome. Kako bi doživljaj bio potpun, Toster bar nudi dobru i pomno odabranu kombinaciju hrane i pića te ne prestaje iznenađivati svoje goste s neobičnim promjenama svakoga dana. Kako bi vas zaintrigirao kao nas, požurite po svoju dozu druženja!
A Most Unusal Garden
Gdje: Horvaćanska 3
Radno vrijeme: 8.00- 00.00
Maštovito, nestvarno, predivno, udobno i ugodno - zavlite se u svijet mašte, popijte kavu, čaj ili gin-tonik i uživajte u ostatku dana. Ili noći.
Vinyl
Gdje: Bogovićeva 3
Radno vrijeme: pon-uto: 8:00 - 0:00 sri-čet: 8:00 - 2:00 pet-sub: 8:00 - 4:00 ned: 8:00 - 0:00
Ako volite umjetnost i biti dio urbane scene grada, Vinyl je pravo mjesto za vas. Ako volite tople napitke, popijte ih na šanku jer su 20% jeftiniji, no kušajte i više od 50 vrsta whiskeya (ne sve odjedanput) koji će vas taman toliko opustiti da možete istinski uživati u vrhunskim koncertima i fenomenalnoj glazbi koja je u Vinylu svakodnevna pojava.