Doživite idealan spoj korejske kulinarike i umjetnosti u samom centru Zagreba!

| Wine and dine |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Strogi centar Zagreba odnedavno je postao bogatiji za jedno novo internacionalno kulinarsko mjesto koje osim savršenih okusa predstavlja i bogatu kulturu iz koje potječe – riječ je o nedavno otvorenom korejskom restoranu Cro.K koji se smjestio Pod Zidom točno nasuprot Dolcu. Kako se ne biste previše razmišljali kamo na ručak ovaj vikend, Wall.hr vas premijerno uvodi u svijet korejskih gastro užitaka i umjetnosti o kojoj možda niste znali ništa.

Cro. K korejski je restoran otvoren nedaleko od Trga bana Josipa Jelačića prije nešto manje od mjesec dana. Vlasnica restorana, Soyeon Won, Koreanka je koja već 8 godina živi u Hrvatskoj sa suprugom, inače izaslanikom u koreanskom veleposlanstvu te dvoje male djece.  Po zanimanju je prevoditeljica talijanskog jezika, no kulinarskom izobrazbom u Italiji stekla je vrijedan gastronomski certifikat „Cordone Bleu“.

Cro. K - vlasnica Soyeon Won sa suprugom

Kako oduvijek gaji ljubav prema gastronomiji, ali i umjetnosti, otvaranje restorana bila je jedina prava odluka – nakon iscrpnog traženja prostora, Cro. K svoju je adresu pronašao Pod Zidom 4 na čak 196 kvadratnih metara i dvije razine. Ime restorana spoj je Hrvatske i Koreje, iako je na samom prostoru i jelima naglasak stavljen isključivo na Koreji i njezinoj kulturi. Prepoznatljiva korejska jednostavnost u uređenju prostora i upotreba tamnog drveta upotpunjena je tradicionalnim korejskim patchworkom Jogakbo, pravokutnim uzorkom u ljubičastoj, zelenoj, žutoj, plavoj i ružičastoj boji kojeg možemo pronaći na svilenim jastucima, zavjesama, stolnjacima, svijećnjacima pa čak i u okvirima za slike.

Vlasnica restorana Soyeon Won

Djelo je to korejske umjetnice Kim Gahwe, dok je apsolutno svo keramičko posuđe iz kojeg ćete jesti, od tanjura nalik na cvijet lotusa do držača metalnih štapića za jelo, djelo druge korejske umjetnice Nokgok. Ona je osim keramike oslikala i tanjure koji su izloženi na ulazu s desne strane te slike koje su izložene u umjetničkoj galeriji restorana koja se krije u podrumu, savršenom mjestu za domjenke, ali i umjetničke izložbe. Cro. K ima 60 sjedećih mjesta, dječju igraonicu i radi svakim danom (i nedjeljom) od 10:00 do 22:00, a petkom i subotom do 23:00 sata.

Gotovo da ne postoji predmet koji nije umjetničko djelo

Kada je riječ o korejskoj kuhinji, vlasnica Soyeon ističe da je ključ svega da mora biti dobro začinjeno i ljuto. Korejska je kuhinja sličnija kineskoj nego japanskoj, iako je još žešća od kineske. Veoma im je bitan izgled jela, a obrok ne mogu zamisliti bez chili paste, ulja od sezama, umaka od soje, soli, češnjaka i kimchija. Vrstu kimchija određuje glavni biljni sastojak i mješavina sezonskih začina koji se koriste za okus. Glavni sastojci su uglavnom kupus, rotkvica, zeleni luk ili krastavac. Sve svježe namirnice nabavljaju direktno s Dolca, a začine iz posebnih korejskih trgovina u Europi.

Zanimljivo je da Koreanci ne jedu sirovu ribu, no prave smotuljke nalik sushiju s tunom/teletinom, kimchijem, sirom i/ili povrćem koje nazivaju kimbap. Ovo je predjelo s kojim su nas osvojili na prvu... Nadalje, juhe su učestali dio korejskih obroka i češće se poslužuju kao dio glavnog jela nego kao predjelo. Rade ih s mesom, kamenicama ili povrćem, a jednako tako kao glavno jelo poslužit će vam SSAM i bibimbap.  Kako bismo vam objasnili kako izgleda obrok u korejskom restoranu, moramo istaknuti kako si većinu mesnih jela sami pečete na posebno dizajniranom grillu koji se nalazi u sredini drvenog stola.

Najbolje jelo kako bismo demonstrirati stolni grill je SSAM, smotuljak kojeg napravite sami pomoću lista salate, mesa, povrća i određenih umaka. Bibimbap je riža poslužena s povrćem i chilli umakom koja se potom pomiješa s glavnim sastojkom, a baš poput svih ostalih korejskih jela, posluženo će biti u grijanoj keramičkoj posudi koja će jelo održavat toplim. Ovo je također jedno od 4 jela koje možete pronaći na Lunch Special stranici jelovnika koji nudi 40% popusta na odabrana jela u vrijeme ručka između 11:30 i 13:30.

Priprema SSAMa

Za sam kraj ostavili smo naravno nešto slatko, iako se bojimo da će ovisnici o šećeru možda odmahivati glavom i uzdisati. Deserti se uglavnom rade od riže, čokolade, graha, meda, voća, raznih sjemenki, ulja od sezama, šećera i rižinog brašna, no za vas izdvajamo rižine kolačiće punjene crvenim grahom i sladoled od zelenog čaja – vjerujte, nećete požaliti, pogotovo ako ih ukomponirate s čajem koji će vam zagrijati dušu i učiniti doživljaj korejske kuhinje i kulture potpunim.

Cro. K je mjesto gdje je lako uživati u hrani, ambijentu, kulturi i umjetnosti, na vama je samo da se uputite na spomenuto mjesto Pod Zidom.  

P.S. Za kraj vam ostavljam djelić svog doživljaja Cro. K-a. Vidimo se na ručku/večeri!

Instagram by Tea Filipović