Richard Branson savjetuje vas kako uspjeti u poslu!

| Tech |

Richard Branson
Richard Branson

Richard Branson, biznismen, avanturist, filantrop. To su samo neki pojmovi koji opisuju prvog čovjeka aviokompanije Virgin i od nedavno autora knjige „Like a Virgin: Secrets They Won’t Teach You at Business School“ (Kao djevica: Tajne koje vas ne uče u biznis školi). A Bransonu treba vjerovati. Čovjek koji je 1970. godine osnovao svoju prvu kompaniju sada ima firme u osam različitih industrija, vrijede više od milijardu dolara, a sve to bez diplome iz biznisa, sigurno zna o čemu piše. Business Insider iz knjige je izvukao 18 najupečatljivijih savjeta, a mi vam ih prenosimo:

1. Nemoj raditi nešto u čemu ne uživaš! Posao zahtijeva mnogo krvi, znoja i suza, ali na kraju dana trebao bi biti zadovoljan jer stvaraš nešto na što si ponosan.

2. Budi vidljiv! U knjizi Branson navodi citat Freddia Lakera da je važno pojaviti se na naslovnoj strani, a ne na posljednjim stranicama. “Moraš izaći i prodati se. Napravi budalu od sebe, što god treba, inače nećeš preživjeti.“

3. Pažljivo izaberi ime kompanije!

4. Ne možeš voditi posao bez rizika! “Hrabri možda ne žive vječno, ali oprezni uopće ne žive”.

5. Sve je u prvom dojmu. Kao i u drugom. Prvim kupujete mušteriju, a drugim je zadržavate uz sebe.

Richard Branson
Richard Branson

6. Savršenstvo je nedostižno! Postoji opasnost da kad netko napravi nešto perfektno, sjedne, opusti se i uživa u lovorikama, neko drugi bjesni zbog toga i radi na tome da postane bolji.

7. Mušterija je, uglavnom, uvijek u pravu!

8. Definiraj svoj brend! Ako ne definirate svoj brend, umjesto vas će to napraviti vaša konkurencija.

9. Istražite neistraženo! On uspoređuje istraživanje novih teritorija u biznisu s istraživanjima u znanosti ili geografiji. “Postoji mnogo toga što i dalje nije otkriveno, pronađeno, napravljeno. Istraživanje tih neistraženih dijelova biznisa može vas dovesti do potpuno novih ideja.“

10. Čuvajte se okoline gde postoje "oni i mi“. Radni prostor mora biti mjesto gde će šef i njegovi zaposlenci raditi zajedno na zajedničkom cilju. “Ako se zaposleni ne poistovjećuju sa svojom kompanijom, znači da ljudi “na vrhu“ i oni “na dnu“ uopće ne komuniciraju”.

Richard Branson
Richard Branson

11. Izgradite opuštenu korporativnu zonu! “Potrebna je povezana, motivirana i posvećena radna snaga za proizvode prve klase i uspješnu kompaniju“

12. Nije svatko stvoren za direktora! Manager treba biti netko tko izvlači najbolje iz zaposlenog, netko tko dobro komunicira sa svima i pomaže zaposlenicima da uče iz svojih grešaka.

13. Tražite drugo mišljenje! Traži i treće ako je to potrebno. Moraš biti dobar slušalac ako želiš uspjeti. A to znači mnogo ideja od mnogo ljudi, pa tek onda konačna odluka. On tvrdi da to obično čuva mnogo vremena i novca.

14. Ne spaljujte mostove za sobom! Dobri biznismeni znaju kada se poslovni dogovori završavaju. To što ste odlučili da idete u drugom pravcu od poslovnog partnera ne znači da se to mora ružno završiti.

15. Koristite telefon! Brenson smatra da su u posljednje vrijeme mailovi i SMS poruke zamijenili telefone i sastanke “oči u oči“. Problemi se teže rješavaju preko SMS poruka i nema ništa gore nego dozvoliti da problemi eskaliraju, pogotovo ako se mogu riješiti jednim telefonskim pozivom.

Richard Branson
Richard Branson

16. Ne treba se bojati promjena, ali ih treba riješiti! Biznismen treba biti spreman na prilagodbu i ne smije biti nostalgičan prema svojoj kompaniji. “Ponekad zbog prilika na tržištu morate krenuti u novom pravcu. Pronađite način da inspirirate svoje zaposlene da razmišljaju kao biznismeni... Što im date više odgovornosti, oni će biti bolji“.

17. Kad griješite, napravite korak nazad, nemojte da padnete! Vaša odluka neće uvijek biti najbolja. Svi griješe, ali kad pogriješite, nađite se s tom odlukom “lice u lice“ i budite iskreni prema sebi. Otkrijte problem i rješavajte ga.

18. Budite lider, ne šef! Šef naređuje, dok lider organizira. Dobar korporativni lider je netko tko ne izvršava samo svoje ideje, već inspirira ostale da izađu sa svojim. “Najviše me nervira kad mi netko kaže “OK, ti si šef“. To je isto kao da mi je rekao “OK, ne slažem se sa tobom, ali napravit ću to samo zato što si mi ti to rekao. Ali ako to ne uspije, prvi ću te podsjetiti da to nije bila moja ideja.“

Richard Branson
Richard Branson