Neobična kuća gotovo potpuno napravljena od bambusa

| Design |

Elora Hardy napustila je uspješnu dizajnersku karijeru na njujorškoj modnoj sceni te se odlučila baciti u ne toliko joj poznate vode - graditi kuće od bambusa u Indoneziji. Stanovnici Balija i njezin tim proveli su u zadnjih 5 godina pravu revoluciju bambus gradnje u uvjerenju da je njezina prava vrijednost daleko podcijenjena te da je zapravo bambus idealan kao obnovljivi resurs. Hardy koristi bor (ne drvo već kemijski element), koji se prirodno javlja u prirodi, za liječenje bambusa koji ga čini neprobavljivim na insekte.

Hardy je inspirirana svojim ocem, koji je "izabrao bambus za sve zgrade unutar kampusu, jer je to vidio kao davno obećanje dano prirodi", objašnjava ona u svom TED govoru. "To je obećanje za djecu. To je jedan održivi materijal koji neće ponestati. A kad sam prvi put vidjela ove strukture u izgradnji prije otprilike šest godina, samo sam na to mislila - to doista ima smisla... Zašto nije se to dogodilo prije, i što možemo učiniti s bambusom još?"
Bambus ima tlačnu silu betona, snagu, čvrstoću i težinu čelika, a uz to jedna je od najbrže rastućih biljaka u svijetu. Štete od insekata i vlage su njegove osnovne slabosti, ali ako se liječe, bambus strukture mogu trajati cijeli život.