Najcool uniforme Zimskih olimpijskih igara

| Lifestyle |

Cool uniforme za Zimske Olimpijske igreCool uniforme za Zimske Olimpijske igre

Samo nas par sati dijeli od svečanog otvorenja Zimskih olimpijskih igara u ruskom Sochiju. Iako se program otvorenja zasad drži u strogoj tajnosti, organizatori su najavili spektakl. To nas ne čudi jer su ovo prve Zimske olimpijske igre koje su organizirane u neovisnoj Rusiji (Ljetne olimpijske igre održane 1980. su održane u tadašnjem SSSR-u). 

I prije samog početka, ove su igre izazvale mnogo pozornosti u javnosti i to ponajviše zbog diskriminacije pripadnika LGBT zajednice kao i općenito antigay stavova koji su posljednih mjeseci eskalirali u Rusiji. Iako su se mnogi nacionalni olimpijski odbori kao i sami Olimpijci ogradili od toga, neke su nacionalne ekipe otišle korak dalje u protestiranju protiv diskriminacije istospolnih zajednica pa su svoj stav iskazali i službenim uniformama. Službene uniforme nacionalnih timova su oduvijek simbol slavlja različitosti kultura i priznavanja u jednakosti pa su uz nedavno doneseni zakon o toleranciji na razini Europske unije, uniforme dobile još jaču simboličku vrijednost. 

Odličan primjer su Nijemci koji su inače poznati po svojim uvijek tamnim tonovima i koji su cijeli svijet iznenadili ovogodišnjim ultra šarenim uniformama u duginim bojama. Njihov potez nije naišao na potpuno odobravanje u njemačkoj javnosti pa se ona podijelila upravo na ovoj temi. Kako su sport, stil i estetika stvari koje nas zanimaju i mislimo da dobro idu skupa, donosimo vam pregled službenih uniforma nekih od nacionalnih timova i njihovih dizajnera.

1.Rusija

Zemlja domaćin ovogodišnjih Igara za dizajnera svoje službene uniforme odabrala je dugodišnjeg Olimpijskog suradnika, Bosca di Ciliegija. Kao i prošlih godina, ruskim uniformama dominira crvena boja (nijansu svjetlija od kanadske) i dosta krznenih detalja. Od uniformiranosti crvene, odskaču rukavice koje nose sportaši i koje imaju različitu boju za svaki prst podsjećajući na dugine boje. Volonteri i osoblje u Sochiju imaju drugačije uniforme i zapravo dosta podsjećaju na njemačke. Također su u duginim bojama i namjera im je reprezentirati različite regije u Rusiji, no ne  možemo se oteti dojmu da i one aludiraju na aktualnu gay raspravu. 

ruski volonteri i osoblje u Sochiju
ruski volonteri i osoblje u Sochiju

2. SAD

Američki Olimpijci nose dizajn Ralpa Laurena. Iako su odabarali domaćeg dizajnera, američka javnost negodovala je zbog činjenice da su se uniforme proizvodile u Kini, dok je domaća tekstilna industrija pogođena teškom krizom. No, to nije jedina primjedba na račun američkih uniforma. Trn u oku je i vizualni dojam koji ostavljaju jer, iako su trebale reflektirati nacionalni ponos i patriotizam, većinu Amerikanaca podsjećaju na šarene božićne džempere i stil koji je godinama njegovao komičar Bill Cosby u svojem sitcomu „The Bill Cosby Show“ . 

dizajn Ralph Laurena za američke Olimpijce u Sochiju
dizajn Ralph Laurena za američke Olimpijce u Sochiju

3.Francuska

Kada bi se dijelila medalja za najbolji stil, Francuzi bi sigurno osvojili zlato. Tradicionalno poznati po dobrom stilu i smislu za lijepo, francuski Olimpijci ostaju vjerni modnoj kući Lacoste koja je i najpoznatija po kombiniranju sportske ležernosti i modne elegancije. Strogi kroj i dominantno sivu boju ublažavaju boje francuske zastave kojima su uniforme prošarane. 

Uniforma francuskog tima za ZOI u Sochiju
Uniforma francuskog tima za ZOI u Sochiju

4. Norveška

Definitvno jedna od najzanimljivijih uniforma je ona norveškog curling tima. Kako su inače poznati po ekstravagantnom stilu svojih sportaša, ovakav pomalo psihodeličan izbor norveške reprezantacije ne čudi previše i svakako je za pohvalu. 

hvaljene uniforme norveškog curling tima
hvaljene uniforme norveškog curling tima

5. Njemačka

Njemačke uniforme i podjele koje su izazvale smo već spominjali. Popularno nazvane „Dugine uniforme“ su u početku zaista bile izraz potpore istospolnim zajednicama, no kasnije je glasnogovornik Njemačkog olimpijskog odbora demantrirao tu tvrdnju njemačkih medija i inzistirao je na tvrdnji da nisu izraz protesta već jednostavno trenda. 

službene njemačke uniforme za ZOI 2014
službene njemačke uniforme za ZOI 2014

6. Japan

Jakne od kašmira i vune strogog kroja koje su više u stilu business looka nego sportske odjeće su dizajn Daimaru Matsuzakaya Department Stores i izgledaju jako lijepo. Za dodjelu nagrada i ležerne prigode, Japanci su odabrali dizajn Descentea, Mizuna i Asicsa

japanske uniforme u business stilu
japanske uniforme u business stilu

7. Meksiko

Meksiko će u Sochiju imati samo jednog predstavnika, skijaša, Hubertusa von Hohenlohea. Iako ima 55 godina i vrlo male šanse za osvajanje medalje, meksički reprezetativac ima jednu od najkul uniformi koje smo dosad viđali na Igrama. Njegovo stilizirano skijaško odijelo je inspirirano mariachi stilom i nama je jako simpatično. 

mariachi uniforma jedinog meksičkog predstavnika u Sochiju
mariachi uniforma jedinog meksičkog predstavnika u Sochiju