Kolumna Suzy Josipović Redžepagić: Pedesete

| Lifestyle |

50+

Suzy Josipović Redžepagić ostavila je neizbrisiv trag u modnome svijetu. Osim što je bila jedna od najpoznatijih manekenki u bivšoj Jugoslaviji, osnovala je i vodila prvu privatnu modnu agenciju, te pokrenula prvi 'Tjedan mode' u Hrvatskoj. Nedavno je proslavila svoj pedeseti rođendan, te je sada napokon spremna da osim recepata za ukusnu hranu, a koje možete pronaći na ovom LINKU, sa čitateljima Wall.hr-a podijeli i svoje recepte za dobar život.

"Tek s 5 banki si kompetentna da pričaš o čemu god hoćeš, o svemu što znaš, što si doživjela. Do sada si učila, iskušavala, iskusila, naučila i griješila, ali nikada prije nisi sve to tako čisto vidjela. Sada „život“ možeš i podijeliti s drugima, prenijeti iskustvo, te ispričati priču..."


Suzy Josipović Redžepagić

Moja prva kolumna. Naslov još ne znam. Nije ni bitno. Bitno je da znam da sam spremna/voljna/željna „otvoriti dušu“.

50. Jebena brojka. Kažu da nas godine ne određuju i nemaju pretjerano veze s našim ponašanjem, mislima, stavom i osjećajem jesmo li stari ili mladi. To je besramna laž.

Godine nas određuju. I te kako nas određuju. Iskreno. Činjenično. Dokazivo. Bezuvjetno.

Kažu da su 50-e nove 30-e. Ali tako samo kažu. Oni koji nemaju 50 i oni koji ne znaju. Oni koji imaju – znaju da nisu, ali ne bi se mijenjali.

50-e su jednostavno 50-e.

50-e su čistilište.

50-e su naočale bez stakla, bez boja, zaštita, bez dioptrija.

Što nisi mogla do sada, o da, sada i te kako možeš. Bez predrasuda, bez dvojbi. S 5 banki možeš sve što hoćeš. Nemaš srama, nemaš kočnica, nije te briga što tko misli, što tko priča, ništa ti više ne znače nepotrebni protokoli, konvencije i uštogljena pravila ponašanja. Spremna si za izlazak iz okvira.

Do pedesete živiš po utabanim pravilima, mjerilima, tradicijskim smjernicama, klasika: škola, fakultet, diploma, posao, brak, djeca. Živiš za druge: za mamu, za tatu, za supruga, za djecu, sestru, brata, društvo, za sve samo ne za sebe. Sebi si uvijek na posljednjem mjestu.

S pet banki progledaš. Doduše, ne odjednom. Postepeno. Svakim danom vidiš sve jasniju i kristalniju sliku. Što želiš, a što ne. Što voliš, a što ne. U čemu uživaš, a što mrziš. Znaš što trebaš. Znaš što zaslužuješ. Što si sve napravila i što radiš zbog sebe, a što radiš zbog drugih. I onda: SUMIRAŠ.

Gdje si sada? Jesi li sretna? Voliš li? Vole li te? Radiš li zaista ono što voliš? Kako često? Što te istinski veseli, a što nisi radila cijeli život, a željela si, trebala si. Jesi li sada baš tamo gdje želiš biti? I s kim želiš biti? SUMIRAŠ ŽIVOT. Zbrajaš, oduzimaš, podvlačiš crtu. Svjesno. Zdravog uma i još uvijek mladog duha. Doduše, nesavršenog tijela…

Da, to su pedesete.

Klimaks, menopauza, perimenopauza, valunzi, znojenja, nesanice, depresije, suze… Požari, požari… U mozgu, u tijelu, u komunikaciji… S promjenom hormona mijenja se i cijeli svijet, ne samo onaj unutarnji. Mijenja se i sve oko tebe jer sve izgleda drugačije, odnosno sve poprima neki drugi, do sada nepoznat oblik, vjerojatno onaj pravi, iskren, razodjeven, a ti imaš moć vidjeti ga bez ikakvih kamuflaža, onako golog, što uopće nije loše!

Tko nije spreman za takve kreativne promjene ima ozbiljnih problema jer promjene su neminovne i mentalno, emocionalno, ali i tjelesno.

Da, s pet banki imaš dovoljno životnog iskustva da gotovo znaš sve unaprijed, nemaš više toliko takta, ne kalkuliraš, ne važeš, ne glumataš, ne prenemažeš se. Nemaš više snage za krive ljude, lošu energiju, turobnu atmosferu, za rasprave, svađe, laži i prevare. Ne igraš više igrice, ne glumiš uloge. Nemaš zašto. Konačno si SAMO SVOJA. Više ti se ionako ništa ne može ružno dogoditi, sve što je trebalo ili se već dogodilo ili nije (i neće). Pogoršati stvari više ne možeš, sad uspostavljaš dugo očekivanu ravnotežu. S 50 sve može ići samo na bolje! Pedesete su prilika za iscjeljenje i napredak. U svakom pogledu!

Ustvari, tek s 5 banki si kompetentna da pričaš o čemu god hoćeš, o svemu što znaš, što si doživjela. Do sada si učila, iskušavala, iskusila, naučila, griješila, izgarala, uzimala, davala, praštala, molila, patila, živjela…, ali nikada prije nisi to tako čisto vidjela. Sada „život“ možeš i podijeliti s drugima, prenijeti iskustvo, ispričati priču...

Sada možeš sve što hoćeš. Možeš reći i ODJEBI s takvom lakoćom, kao da si rekla „Dobar dan!“ O, da, možeš. Jer s 50 godina počinješ živjeti prvenstveno za SEBE. I pitanje je koliko ti je još vremena ostalo da se posvetiš sebi… da samu sebe iscijeliš, otpustiš sve i da se razmaziš užicima, ljubavlju, pažnjom i radošću bez ikakvog osjećaja krivnje.  Poznati moto „Na se i poda se“ uopće više ne zaslužuje epitet samodopadnosti i egoizma, nakon pedesete on postaje tvoj vlastiti odabir. Poznata izreka „Kad mama nije sretna, nitko nije sretan“ istinita je, kao i činjenica da samouvjerene i prekaljene žene s 5 banki slave svoje prednosti: mudrost, čulnost, intuiciju, vitalnost, svoju moć, žensku prirodu i svoju bezvremensku ljepotu. Slave povratak samoj sebi.

I zato, ovo je moja prva sebična, samodopadna kolumna za žene 50+ (ali i sve one koji im se dive i vole ih javno ili tajno). Tek prva, a bit će ih još…