Ima li kraja Jessici Chastain?

| Art |

Jessica Chastain
Jessica Chastain

Kada se tijekom 2011. godine Jessica Chastain pojavila kao nova glumačka zvijezda, mnogi su se pitali hoće li izdržati više od godinu dana. Ovogodišnjom nominacijom za Oscara, za ulogu u filmu „Zero Dark Thirty“ ova 35-godišnjakinja dokazala je da nije jednokratna senzacija. Ta senzacija zvana Jessica Chastain trijumfalno je završila 2011. godinu nominacijom za nagradu Zlatni globus i Oscar za sporednu ulogu u filmu „Tajni život kućnih pomoćnica“ dok je film „Drvo života“ u kojem je glumila suprugu Brada Pitta iste godine bio pobjednik filmskog festivala u Cannesu. Pored ta dva filma, Jessica Chastain te se godine pojavila u filmovima „Teksaška polja smrti“ sa Samom Wortinghtonom, „Coriolanus“ sa Ralphom Fiennesom, „Wild Salome“ s Al Pacinom, „The Debt“ s Helen Mirren i „U zaklon“, što je za fascinantan podatak za djevojku koja je tri godine prije imala prvu filmsku ulogu.

Naravno, nemoguće je snimiti šest ovakvih filmova u jednoj godini, radi se o tome da su filmovi snimani u protekle tri godine, ali su neke od kompanija koje su snimali filmove ušle u financijske probleme, premijere filmova su se odgađale, a onda se dogodilo da su u jednoj godini svih šest filmova doživjeli premijere. “Prvo sam zbog tih odgoda mislila da sam najnesretnija osoba na svijetu“, izjavila je svojedobno Jessica Chastain za Los Angeles Times „a onda sam iskoristila tu situaciju tako što me redatelji nisu mogli strpati u neku ladicu i davati mi jedno te iste uloge jer nisu vidjeli moje filmove“. 

Jessica Chastain dolazi iz sjeverne Kalifornije, prva je od petero djece, isprva se bavila baletom, a zatim je postala glumica bez da je poznavala i jednu osobu u filmskom biznisu. Upisala je glumu na Juilliardu, isprva je glumila u televizijskim serijama kao što su  "Law & Order: Trial by Jury" i "Veronica Mars" te u kazalištu, a sada paparazzi trče za njom kako bi je fotografirali. Uz to je došla i loša strana slave, novinarska pitanja poput onog „Kakav je Brad Pitt otac“, na što je ona odgovorila „To se mene ne tiče“. Čak je najavila da će prestati davati intervjue ako će joj novinari postavljati pitanja o njoj, a ne o njezinom filmskom radu.

Nakon što je u svibnju 2011. film „Drvo života“ pobijedio u Cannesu, Chastain kaže kako su joj počeli sugerirati strategiju razvoja njezine karijere. “A ja sam odlučila kako u svojoj karijeri neću raditi ništa bazirano na strategiji. Ako neću nastaviti prihvaćati izazove i riskirati neuspjehe onda mi je bolje ne baviti se glumom. I znate što. Ponekad ću doživjeti neuspjeh. I to je u redu jer uslijed neuspjeha možeš puno naučiti“.

Neuspjeha još uvijek nema jer se u Cannesu prošle godine pojavila zbog dva filma, „Bez zakona“ i crtića „Madagaskar 3“. Prije dolaska u Cannes bila joj je ponuđena uloga u znanstveno-fantastičnom filmu „Oblivion“ gdje glavnu ulogu glumi Tom Cruise, ali ju je Jessica Chastain odbila zbog uloge u filmu „Zero Dark Thirty“ u kojem glumi Mayu, agenticu CIA-e koja je najzaslužnija za pronalazak Osame bin Ladena. Ta joj je uloga donijela Zlatni globus i svrstala je u favorite za osvajanje Oscara. A da joj sve ide od ruke pokazuje i s najnovijim filmom „Mama“, horrorom s ne osobitim budžetom koji se počeo prikazivati u američkim kinima sredinom siječnja i koji je s lakoćom došao u prvom vikendu na vrhove top lista gledanosti. Ima li kraja Jessici Chastain?

Zero Dark Thirty