10 najboljih filmova prikazanih u 2012. godini

| Art |

10 najboljih filmova prikazanih tijekom 2012. u Hrvatskim kinima i na DVD-u

1. Ljubav/Amour

r. Michael Haneke

ul: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva

Onog trenutka kada dođete u godine i kada pomislite da život nije vječan shvatiti ćete koliko je dobar Hanekeov film „Ljubav“. Rutinski život bračnog para koji je prešao 80 godina promijeniti će se u trenutku kada supruga doživi moždani udar te postane polu-pokretna, kasnije nepokretna i dementna, a njezin suprug varira između osjećaja ljubavi i očaja uslijed bespomoćne situacije. Smješten u jednom stanu, cijeli film je fantastična Hanekeova studija o ljubavi. 

Amour

2. Sveti motori/Holy Motors

r. Leos Carax

ul: Denis Lavant, Edith Scob

Prvih 20 minuta filma mnogo toga mi nije bilo jasno, slijedećih 20 sam mislio da gledam film Davida Lyncha, a onda shvatite kakav je genijalac francuski redatelj Leos Carax koji je nakon 13 godina pauze snimio film „Sveti motori“. Denis Lavant glumi čovjeka koji se vozi limuzinom i stalno se pretvara u nekog drugog, već prema narudžbi. Začudno prekrasan film koji funkcionira na nekoliko razina, iskreno emocionalan i zabavan. Vrijedilo je čekati Caraxa sve ove godine.

Holy Motors

3. Argo

r. Ben Affleck

ul. Ben Affleck, Bryan Cranston

Nakon što se tijekom prošlog desetljeća propisno obrukao kao glumac u gomili filmova, Ben Affleck se dohvatio režije koja mu ide daleko bolje. Njegov treći redateljski uradak vrlo je lukavo odabrana tema koja miješa politički film (otmica djelatnika američke ambasade u Teheranu 1979. godine) koja će mu dati ozbiljnost te komediju (suluda ideja na koji način spasiti šestero djelatnika izbjeglih u kanadsku ambasadu) što će privući široke mase. Affleck je to s lakoćom ujedinio i s retro šarmom napravio odličan film.

Argo

4. Looper

r. Rian Johnson

ul. Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis

Već smo zaboravili da znanstveno-fantastičan film ne mora biti samo svemirska pucačina uz gomilu specijalnih efekata. Godina je 2044., putovanje kroz vrijeme funkcionira i kad krimosi nekoga žele ubiti vrate ga 30 godina unatrag gdje ga ubije looper. Joseph Gordon-Levitt je looper, problem nastaje kada njega vrate 30 godina unatrag. On iz budućnosti je Bruce Willis. Onaj kritičar koji je rekao da je ovo mješavina Philipa K. Dicka i Quentina Tarantina nije mu mogao dati veći kompliment.

Looper

5. Skyfall

r. Sam Mendes

ul. Daniel Craig, Javier Bardem

Godinama se pripremao novi James Bond film, a Sam Mendes je u pripremama nazvao Daniela Craiga i rekao mu „ili ćemo napraviti nešto posebno ili ga uopće nećemo snimiti“. I doista, napravili su nešto posebno, stvorili su bijesnog i tužnog Bonda kojem nije do seksa i zavođenja žena, koji je, kao nikada do sada, samo čovjek i koji mora otrpjeti i pipkanje svog neprijatelja kojeg vraški dobro utjelovljuje Javier Bardem. Nemojte mijenjati redatelja, neka Mendes snimi još poneki film ove franšize.

Skyfall

6. Atlas oblaka/Cloud Atlas

r. Andy Wachowski, Lana Wachowski, Tom Tykwer

ul. Tom Hanks, Halle Berry

U vremenima kada nitko neće potrošiti 100 milijuna dolara (koliko je stajao „Atlas oblaka“) na komplicirani film koji će teško povratiti uložena sredstva, brat i (po novome) sestra Wachowski te Tom Tykwer odlučili su se na ne samo ambiciozan već i herojski potez. Šest paralelnih priča iz šest različitih vremenskih razdoblja povezali su u gotovo trosatni film nakon čijeg gledanja ćete se osjećati emotivno išamaranima te će vas natjerati na još jedno gledanje.

Cloud Atlas

7. Kraljevstvo izlazećeg mjeseca/Moonrise Kingdom

r. Wes Anderson

ul. Edward Norton, Bruce Willis

Prva četiri filma Wesa Andersona koji su ga proslavili bili su  pretenciozni, tip filma „ništa ne razumijem, ali svi ga hvale pa ću i ja“. A onda je Anderson postao sve bolji, tako da je „Kraljevstvo izlazećeg sunca“ njegov najbolji film koji je sasvim zasluženo otvorio ovogodišnji festival u Cannesu. Priča o paru zaljubljenih klinaca-izviđača koji pobjegnu iz izviđačkog kampa ima elemente Andersonove ekscentričnosti koja je ovog puta svjesno limitirana i u službi je  ovog gorsko-slatkog filma.

Moonrise Kingdomn

8. Nasljednici/The Descendants

r. Alexander Payne

ul. George Clooney, Shailene Woodley

Lijepo je vidjeti kada se George Clooney odluči u potpunosti predati u ruke sjajnom redatelju kakav je Alexander Payne i pristane glumiti muškarca koji je očajan jer mu žena umire, kćerka ga k tome obavijesti da ga je supruga varala, a on u stilu smotanog i komičnog balkanskog mužjaka kreće u potragu za njezinim ljubavnikom. Teško da nas je u ovoj godini i jedan film toliko zabavio i emotivno dirnuo.

Nasljednici

 

9. Sramota/Shame

r. Steve McQueen

ul. Michael Fassbender, Carey Mulligan

Da, naravno, to je onaj film pri čijem je gledanju George Clooney zaključio da bi Michael Fassbender mogao igrati golf s rukama na leđima. Međutim, „Sramota“ nije samo to, radi se o preciznoj analitičkoj studiji muškarca ovisnog o seksu koji će zbog ovisnosti uništiti svoj privatni i poslovni život. Lako je snimiti film o narkomanima i alkoholičarima, ovo je nešto što niste vidjeli, uništavajuće do bola. I za Fassbendera i za gledatelja.  

Shame

10. Young Adult

r. Jason Reitman

Ul. Charlize Theron, Patton Oswalt

Iz nekog nejasnog razloga hrvatski distributer filma „Young Adult“ mislio je da nije dovoljno dobar za kina te ga je pustio samo na DVD-u. Teška greška. Charlize Theron je odlična kao spisateljica banalnih romana koja je razočarana u ljubavi te se ponovno zaljubljuje u srednjoškolskog dečka koji se u međuvremenu oženio i dobio dijete. Bivša striptizeta Diablo Cody ponovno je napisala iznimno pametan scenarij kojeg nećete shvatiti ako mislite da je život ono što pokazuju televizijske sapunice.

Young Adult