5 stvari koje trebate napraviti prije planiranja trudnoće

| Moms |

Instagram/ @pregnantandperfect

Trudnoća je razdoblje koje u životu svake žene donosi brojna pitanja i nedoumice. Prije planiranja trudnoće bi trebalo potražiti savjete ginekologa.

Dobrim roditeljem se postaje puno prije rođenja vašeg djeteta. Biti odgovoran roditelj znači zajedno s partnerom poduzeti sve potrebne korake kako bi vam oboma trudnoća ostala u sjećanju kao najljepše razdoblje.

Pročitajte 5 stvari koje trebate napraviti ako planirate trudnoću:

Posjet ginekologu

Prvi i pravi potez je posjet ginekologu u pratnji svog partnera. Razgovor s liječnikom je najvažniji korak. Zbog toga se dobro pripremite: zapišite pitanja za koja mislite da su važna te iznesite sve svoje nedoumice. Samo ćete tako, bez ikakvih dilema biti spremni za ono što slijedi.

Savjetovanje

Svakako otiđite na savjetovanje jer ono pomaže u određivanju stava o opasnosti od genetskih bolesti. Savjetovanje se preporučuje svima, a posebice osobama koji su starije od 35 godina.

Tjelesna težina

Idealna tjelesna težina je jedan od preduvjeta za zdravu trudnoću. Ako je vaš BMI indeks iznad 25, ne preporučuju se drastične redukcijske dijete prije trudnoće. Potrebno je uočiti nedostatke trenutne prehrane te se okrenuti zdravoj prehrani duži vremenski period i tek tada planirati trudnoću.

Uzimanje preparata

Prije pripreme za samu trudnoću je potrebno započeti uzimanje folne kiseline. Period koji se preporučuje je 3 mjeseca prije samog začeća kako bi se smanjio rizik oštećenja neuralne cijevi (Oštećenja neuralne cijevi su nenormalnosti mozga,kralježnične moždine i njihovih zaštitnih ovojnica).

Stomatološki pregled

Mnogo žena zaboravlja obaviti kontrolni stomatološki pregled. Svakako to napravite prije planiranja trudnoće kako bi izbjegli eventualne komplikacije tijekom trudnoće.