Što ginekolozi ne vole kod pacijentica?

| Beauty |

GynNova, zdravlje žene by Gordan Crvenković

Dr. Gordan Crvenković obrazovao se u Zagrebu i Moskvi, njegovo bogato iskustvo uključuje najeminentnije bolnice i poliklinike u Hrvatskoj, ali i SAD-u (OB „Sestre Milosrdnice“, KB „Sveti Duh“, najveća privatna bolnica zapadne Amerike - „Cedars-Sinai Medical Center“ na Beverly Hillsu u Los Angelesu, „Klinika za ženske bolesti i porode“, KBC Zagreb). Član je svih domaćih i brojnih svjetskih ginekoloških asocijacija, a od ove godine jedini je ginekolog u Hrvatskoj licenciran od IOTA-e (International Ovarian Tumor Analysis), međunarodne organizacije za ultrazvučnu dijagnostiku novotvorina jajnika. Ove godine je otvorio svoju privatnu ordinaciju za ginekologiju, porodništvo i reproduktivnu medicinu "GynNova" u Zagrebu na adresi Trg Marka Marulića 15, a za Wall.hr će redovito pisati o svemu onome što bi svaka žena - ukoliko želi ostati zdrava ili to tek nastoji postati - trebala znati.


Odlazak ginekologu nije najugodnija stvar na svijetu. Strah, nelagoda, priroda pregleda i sram vezan za razgovor o najintimnijim problemima uveliko pridonose tome. Toga su svjesni svi ginekolozi i svojim iskustvom i pristupom u mnogome mogu olakšati sam pregled. Konačno, radi se o najvažnijoj stvari na svijetu - vašem zdravlju.

Ipak, postoje i situacije/postupci od strane pacijentice koji mogu otežati sam pregled i odvesti ginekologa u krivom smjeru. Navest ću samo neke:

Kada se pretjeruje sa depilacijom

Nisam upoznao niti jednog ginekologa(icu) koji tome pridonosi pažnju. Nasuprot, svježe izdepilirano intimno područje može svojim izgledom imitirati upalne promjene (crvenilo, otečenost). To može rezultirati nepotrebnim dodatnim pretragama i neadekvatnom liječenju. Mi ne razmišljamo o Vašoj dlakavosti, mi želimo postaviti pravilnu dijagnozu. Dlake su prirodna pojava, svi ih imamo.

Kada otkažete pregled zbog svoje mjesečnice

Svi ginekolozi će se složiti u jednom - ne otkazujte pregled zbog krvarenja. Najnovije tehnologije Papa brisa dozvoljavaju preciznu dijagnozu i u tom mjesečnom periodu. Ginekolozi (a osobito opstetričari) su vidjeli mnogo krvi u životu i ono im ne stvara nelagodu ili otežava pregled. Dapače, njena boja, konzistencija i količina nas mogu uputiti na dijagnozu i riješiti problem.

Kada pacijentica sama postavi dijagnozu (kao npr. kod gljivičnih upala ili upala mokraćnog trakta)

Danas postoje lijekovi za koje ne treba liječnički recept. Pacijenti ih vole jer su lako dostupni, ne zahtijevaju odlazak liječniku, a često su i jeftiniji od “pravih” lijekova. Reklame na TV, radiju, internetu upravo Vas tjeraju da ih koristite. No, zaboravljamo da smo svi drugačiji i da onaj pripravak koji je pomogao Vašoj prijateljici, majci ili sestri nije idealno rješenje i za Vas. Vaš ginekolog je jedini stručan da odredi pravu terapiju za vas. Brojne godine školovanja ga čine takvim.

PS: ne prekidajte liječenje čim simptomi prodju. Bolest će se ubrzo vratiti (osobito ona ginekološka i urinarna).

Kada ne kažete liječniku koje lijekove uzimate

Možda mislite da drugi lijekovi ne interesiraju Vašeg ginekologa(icu). Konačno, idete samo “napraviti Papu” ili podignuti recept za kontracepcijske pilule. Krivo. Vaš liječnik treba znati za njih jer oni mogu ometati djelovanje drugog lijeka, a ponekad i imati neželjene posljedice. Naprimjer, neki lijekovi za povišen krvni tlak ili akne mogu povisiti rizik za kromosomske abnormalnosti ploda. Stoga, prije pregleda zapišite koje lijekove i u kojim dozama koristite. 

Kada ne kažete sve

Razgovor s pacijentom je pola dijagnoze. Pravilno postavljena pitanja i odgovori na njih su ključni dio pregleda. Ne sramite se pričati o problemima, čak i onda kada vam se čini da je smiješno ili “gadljivo”. Liječnik ih čuje svaki dan. Sjećam se pacijentice koja je uz svoje ginekološke probleme imala osip na nadlaktici (koji je uporno pokušala sakriti). Na upit koliko dugo ga ima zazvonio je alarm u mojoj glavi. Nakon kratke obrade kod liječnika opće prakse dijagnosticiran joj je limfom. Danas je živa i zdrava zahvaljući pravovremenoj reakciji. 

Kada se neredovito kontrolirate

Nažalost, tempo života danas, navike, kao i genska predispozicija za određene bolesti uveliko su utjecali na rizik pojavnosti istih. Tako se neke bolesti danas pojavljuju ranije, agresivnije su i učestalije. Osobito se to odnosi na rak vrata maternice, koji se redovitim kontrolama i metodama ranog probira mogu pravovremeno otkriti i kvalitetno liječiti. Ne čekajte da vas simptomi bolesti odvedu liječniku. Budite brzi i - redoviti.

Vaš ginekolog i vi ste jedan tim. Tim kojem je cilj osigurati Vam zdrav i kvalitetan reproduktivni život (i spolni užitak).