Test na trudnoću - kako, zašto, kada i gdje?

| Beauty |

GynNova, zdravlje žene by Gordan Crvenković

Dr. Gordan Crvenković obrazovao se u Zagrebu i Moskvi, njegovo bogato iskustvo uključuje najeminentnije bolnice i poliklinike u Hrvatskoj, ali i SAD-u (OB „Sestre Milosrdnice“, KB „Sveti Duh“, najveća privatna bolnica zapadne Amerike - „Cedars-Sinai Medical Center“ na Beverly Hillsu u Los Angelesu, „Klinika za ženske bolesti i porode“, KBC Zagreb). Član je svih domaćih i brojnih svjetskih ginekoloških asocijacija, a od ove godine jedini je ginekolog u Hrvatskoj licenciran od IOTA-e (International Ovarian Tumor Analysis), međunarodne organizacije za ultrazvučnu dijagnostiku novotvorina jajnika. Ove godine je otvorio svoju privatnu ordinaciju za ginekologiju, porodništvo i reproduktivnu medicinu "GynNova" u Zagrebu na adresi Trg Marka Marulića 15, a za Wall.hr će redovito pisati o svemu onome što bi svaka žena - ukoliko želi ostati zdrava ili to tek nastoji postati - trebala znati.

Test na trudnoću

Bilo da želite zatrudnjeti ili se radi o neželjenoj trudnoći, test na trudnoću je prvi test koji ćete napraviti. Za mnoge žene, on može biti vrlo stresan jer sa sobom donosi velike emocije, uključujući uzbuđenje, ali i strah. Saznanje da ste trudni pomoći će vam da donesete i pravu odluku za vas.

Ovo su najčešća pitanja koja čujem vezana za test na trudnoću:

  1. Što je to zapravo test na trudnoću?

Radi se o jednostavnom testu iz urina kojim se detektira prisutnost hormona BHCG, a koji se luči samo u trudnoći (iz posteljice). Može se kupiti u ljekarni ili pak napraviti u ginekološkoj ordinaciji. Osim urinskog  (kvalitativnog) postoji i test iz krvi (kvantitativni), koji je, obzirom da se BHCG iz posteljice prvo luči u krvotok, precizniji i ranije ga se može otkriti. Praćenjem BHCG-a u krvi tijekom nekoliko dana može se sa velikom sigurnošću odrediti radi li se o valjanoj trudnoći (dupliranje vrijednosti BHCG-a svaka 2-3 dana). On je od velike pomoći i pri dijagnozi izvanmaternične trudnoće.

  1. Kada treba napraviti test na trudnoću?

Neki testovi na trudnoću su osjetljivi već 5 dana prije slijedeće menstruacije. Većina proizvođača tvrdi da su njihovi testovi pouzdani u 95-99% slučajeva. Istina je pak da osjetljivost testa raste sa danom očekivane menstruacije, a gotovo su 100% pouzdani unutar tjedan dana nakon izostanka menstruacijskog krvarenja. Obavezno pročitajte upute na pakiranju i informacije o pravilnom korištenju i osjetljivosti pojedinog testa.

Moj savjet je da ako je test rađen prije očekivane menstruacije i rezultat je negativan da ga ponovite na dan izostanka menstruacije.

  1. Što učiniti ako je rezultat testa pozitivan?

Radi li se o pozitivnom rezultatu najbolje je posjetiti ginekologa koji će ultrazvučno potvrditi rezultat (važno za diferencijalnu dijagnozu izvanmaternične trudnoće) i zajedno sa Vama prodiskutirati daljnje opcije. U slučaju da želite zadržati trudnoću to je prilika da porazgovarate o daljnjim pretragama neophodnim za kvalitetan nadzor i nastavak trudnoće.

  1. Kako pravilno učiniti test?

Prvu stvar koju trebate učiniti je da pogledate rok trajanja testa. Osim toga, vlaga i vrućina mogu utjecati na pouzdanost testa, tako da ne treba koristiti test ako je bio čuvan u kupaonici. Drugo, koncentracija urina je najveća ujutro, tako da test treba učiniti iz prvog jutarnjeg urina. Valjanost rezultata također ovisi dali ste se pomokrili u čašicu i potom uronili u njega trakicu ili ste se pomokrili direktno na nju. O tome pročitajte u uputama. Obično se rezultat testa očitava tek nakon 10-ak minuta.

Ako test pokaže negativan ili umjereno pozitivan rezultat, razlog za to može biti i kašnjenje ovulacije. Ukratko jedan negativan test ne znači i definitivnu dijagnozu. Ponovite ga nakon nekoliko dana. Konačno, razina BHCG-a varira među ženama, pa čak i kod iste. Ako je u prethodnoj trudnoći test bio pozitivan već 5 dana nakon ovulacije ne znači da će i u slijedećoj biti isti.

I za kraj, ako test nije pozitivan i tjedan dana nakon izostanka menstruacije kontaktirajte ginekologa, koji će dijagnosticirati razlog tome.

  1. Je li moguć lažno pozitivan rezultat?

Situacije u kojima je rezultat testa pozitivan a zapravo se ne radi o normalnoj trudnoći su slijedeće:

  • ako ste imali pobačaj u prethodnih 8 tjedana ili ako se radi o “molarnoj” trudnoći
  • ako ste uzimali lijekove koji sadrže BHCG (u indukciji ovulacije za liječenje neplodnosti)
  • ako imate rijetki tumor koji luči BHCG
  • ako koristite neispravan test na trudnoću

Ako je test na trudnoću bio pozitivan a dobijete mjesečnicu vjerojatno se radilo o tzv. “biokemijskoj “ trudnoći. U tom slučaju se radi o problemu razvoja zametka koji se ugnijezdio u maternicu, ali iz nekog (najčešće defekt zametka) razloga prestaje sa normalnim rastom. Menstruacije nakon “biokemijske” trudnoće su obično obilnije i dolaze sa kratkim zakašnjenjem.

Iako su današnji testovi na trudnoću mnogo osjetljiviji od onih koje su koristile vaše majke morate znati da ne postoji niti jedan 100% siguran urinski test. Vaš ginekolog je taj koji će vam sa sigurnošću reći jeste li trudni i još važnije – je li sve sa trudnoćom u redu.

Sretne blagdane želi vam “GynNova”!