Pregledi koje bi svaka žena trebala obaviti i kada

| Beauty |

GynNova, zdravlje žene by Gordan Crvenković

Dr. Gordan Crvenković obrazovao se u Zagrebu i Moskvi, njegovo bogato iskustvo uključuje najeminentnije bolnice i poliklinike u Hrvatskoj, ali i SAD-u (OB „Sestre Milosrdnice“, KB „Sveti Duh“, najveća privatna bolnica zapadne Amerike - „Cedars-Sinai Medical Center“ na Beverly Hillsu u Los Angelesu, „Klinika za ženske bolesti i porode“, KBC Zagreb). Član je svih domaćih i brojnih svjetskih ginekoloških asocijacija, a od ove godine jedini je ginekolog u Hrvatskoj licenciran od IOTA-e (International Ovarian Tumor Analysis), međunarodne organizacije za ultrazvučnu dijagnostiku novotvorina jajnika. Ove godine je otvorio svoju privatnu ordinaciju za ginekologiju, porodništvo i reproduktivnu medicinu "GynNova" u Zagrebu na adresi Trg Marka Marulića 15, a za Wall.hr će redovito pisati o svemu onome što bi svaka žena - ukoliko želi ostati zdrava ili to tek nastoji postati - trebala znati.

GynNova

Idealno bi bilo da žene kontroliraju svoje zdravlje svake godine. Posjeta liječniku trebala bi uključivati kako razgovor o ženinoj (i obiteljskoj) zdravstvenoj povijesti, tako i o njenim svakodnevnim navikama (dijeta, tjelovježba). Posjet će pomoći da žena ostane zdrava, a često će otkriti i prve upozoravajuće znakove neke bolesti. Mnoge od njih (kao npr. kardiovaskularne, šećerna bolest ili neke od zloćudnih bolesti) mogu biti otkrivene u njihovoj najranijoj fazi, kada je liječenje i najučinkovitije. U slučaju kada žene imaju opterećenu obiteljsku anamnezu preporučljivi su i učestaliji kontrolni pregledi, kao i započinjanje s njima u mlađoj životnoj dobi. 

Koje preglede svaka žena mora napraviti i kada
Koje preglede svaka žena mora napraviti i kada

Samopregled kod žena

Samopregled u svom domu bi trebao postati rutina svake žene, a stvari koje on uključuje su:

 • Pregled kože - bitno je da se praćenje promjena na koži odvija svakodnevno, osobito promjene u veličini, obliku, boji ili nešto neobično, kao bol ili svrbež. Posjetite dermatologa uočite li bilo što od toga.
 • Pregled zubi - da bi spriječili bolesti zubiju ili zubnog mesa bitno ih je redovito prati, piti fluoriziranu vodu, jesti nezašećerenu hranu i posjećivati stomatologa jednom godišnje.
 • Prehrana - zdravstveno stanje može se popraviti hraneći se zdravo i redovito (u jednakim razmacima).
 • Tjelesna težina - održavanje idealne težine može spriječiti kronične bolesti, kao što su šećerna bolest ili artritis.
 • Alkohol - ako ga već “morate” konzumirati, pijte do decilitar vina na dan (ali sa pauzom od najmanje dva dana u tjednu).
 • Pušenje - povećava rizik za mnoge bolesti, uključujući srčane, moždani udar, plućne bolesti i osteoporozu (gubitak koštane mase). Ne postoji “zdravo” (1-2 cigarete/dan) pušenje.
 • Tjelovježba - redovita tjelovježba može spriječiti razvoj bolesti, a odlična je i za mentalno zdravlje. Preporučljivo je vježbati najmanje 2,5 sati tjedno.
 • Mentalno i emocionalno zdravlje - ako imate simptome poput tuge, razdražljivosti, umora, straha, promjene u prehrani (bulimija, anoreksija) i snu, obratite se liječniku za pomoć.

PAPA test, probir spolno prenosivih bolesti i trudnoća

 • PAPA test - preporuča se raditi ga svake 2 godine. Ovaj test je važan za otkrivanje ranih promjena koji (ako se ne liječe) mogu rezultirati rakom rodnice (vagine) i vrata maternice (cervixa). Prvi PAPA test treba učiniti unutar 2 godine od prvog spolnog odnosa. Treba ga redovito ponavljati sve do 70. godine života. Isti kontrolni režim vrijedi i za cijepljene (protiv HPV-a) žene. Ako pak žena pripada grupi žena s povišenim rizikom (HPV, više spolnih partnera...) savjetuje se uzimanje obriska najmanje jednom godišnje.
 • Probir spolno prenosivih bolesti - ako ste mlađi od 30 godina i uz to i spolno aktivni preporuča se jednom godišnje učiniti urinski test na klamidiju (Chlamydia trachomatis). To je iznimno važno iz razloga što je ova infekcija najčešće asimptomatska, a posljedice neliječenja mogu dovesti do neplodnosti. Ženama koje češće mijenjaju partnere (3 ili više mjesečno), a ne koriste nikakvu zaštitu (prezervativ), preporuča se odlazak ginekologu radi dodatnih pretraga na ostale uzročnike spolno prenosivih boleasti (HIV).
 • Trudnoća - preporuča se odlazak ginekologu prije trudnoće, kako bi se isključili potencijalni rizici za nju. Tijekom trudnoće preporuča se redovita kontrola (1 x mjesečno), kako bi se pratio razvoj ploda, zdravlje trudnice i pravovremeno otkrile eventualne abnormalnosti. Testovi uključuju i ultrazvučni pregled, kao i analizu mokraće, krvnog tlaka, šećera u krvi te kompletne krvne slike.

Kontrola srca kod žena

Pretrage srčanožilnog sustava uključuju:

 • Krvni tlak - nakon navršene 18 godine važno je provjeravati svoj krvni tlak svake dvije godine. Imate li povišeni krvni tlak ili opterećenu obiteljsku anamnezu (moždani ili srčani udar) preporučljive su češće dijagnoze.
 • Krvna slika - provjeravajte razinu kolesterola i triglicerida. Povišene vrijednosti povisuju rizik za srčane bolesti. Ženama starijim od 45 godina preporuča se kontrola krvne slike svakih 5 godina, a onima s povišenim rizikom za srčanožilne bolesti preporuka je kontrola svakih 1-2 godine.
 • Kontrola tjelesne težine - pretilost nosi sa sobom i značajno povišenje rizika za različite bolesti, uključujući srčanožilne i šećernu bolesti. Zamolite svog liječnika da vam izmjeri Index tjelesne mase (BMI) i opseg struka svake 2 godine.

Kontrola šećera u krvi

Test za šećernu bolest uključuje mjerenje razine šećera u krvi natašte (posljednji obrok prije najmanje 8 sati). Ovisno o riziku za šećernu bolest testiranje treba provesti svake 1-3 godine.

Povišeni rizik za šećernu bolest (tipa 2) imaju:

- žene starije od 45 godina i pretile (BMI viši od 30)

- žene koje su imale šećernu bolest u trudnoći

- žene s policističnim jajnicima

- žene s obiteljskom anamnezom za šećernu bolest

Kontrola za rak dojke

Žene bilo koje životne dobi koje primjete promjene na grudima trebaju hitno posjetiti liječnika. Ženama izmedju 50 i 75 godine, koje nemaju opterećenu obiteljsku anamnezu, savjetuje se učiniti mamografiju svake 2 godine. U protivnom, ženama s obiteljskom anamnezom, u dogovoru sa liječnikom odrediti će se učestalost pregleda.

Pretrage za rak debelog crijeva

Rak debelog crijeva je učestao i ako se otkrije u ranoj fazi ima dobru prognozu. Test na krv u stolici je pouzdan postupak u dijagnostici raka debelog crijeva. Savjetuje se testirati stolicu nakon 50 godine života svake dvije godine. Ženama s povišenim rizikom preporučeno je učiniti i kolonoskopiju svake dvije do pet godina. Pregled se vrši u blagoj sedaciji tankim i savitljivim instrumentom kako bi se vizualno pregledalo područje rektuma i debelog crijeva.

Provjera vida i očnih bolesti

Vid slabi s dobi. Savjetuje se da:

 • Svaka žena nakon 40 godine učini pregled kod okuliste/oftalmologa. Pregled uključuje test za glaukom (ozbiljna bolest oka koja je karakterizirana povišenjem očnog tlaka). Ima li žena povišen rizik preporuka je da učini pregled i u ranijoj dobi. Rizični čimbenici uključuju obiteljsku povijest, šećernu bolest, povrede oka, povišen krvni tlak ili upotrebu steroidnih hormona.
 • Između 50 i 65 godine života preporuka je pregled oka svake 2 godine, a nakon 65 pregled jednom u godinu dana je dovoljan.

Test gustoće kostiju

Osteoporoza je bolest karakterizirana smanjenjem gustoće kostiju. Test DEXA pomaže u dijagnostici ove bolesti.

Ovaj test je preporučljiv kada:

- je bolest prisutna u obitelji

- je povišen rizik (rana menopauza, nakon dužeg izostanka menstruacije u ranijoj dobi, u žena nakon 70 godine života, dugotrajnog uzimanja kortizonske terapije

- deformiteta kralježnice

- prethodnih prijeloma kostiju, koji nisu prouzročeni padom ili udarcem.

Cijepljenje žena

Mlađe žene (djevojke) bi trebalo cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV) prije nego što postanu spolno aktivne. Provjerite svoju karticu cijepljenja radi eventualnog docijepljenja (npr. tetanus).

Cijepljenje protiv gripe je preporučljivo nakon 65. godine života, u trudnoći (osobito u zadnjem tromjesečju - na taj način štitimo i dijete), u kroničnih bolesnica (astma i šećerna bolest).

Što treba zapamtiti

- Žene moraju redovito posjećivati liječnika.

- Testovi probira bolesti uvelike pomažu liječniku u ranom otkrivanju mnogih bolesti (srčanožilne, šećerna, rak pojedinih organa), a samim tim su i šanse za izliječenje tada veće.

- Žene s povišenim rizikom za neku od bolesti trebaju češće kontrolirati zdravlje.

Zdrav život želi Vam “GynNova”!