Rinoplastika - Kako izgleda estetski zahvat operacije nosa?

| Beauty |

Dr. Aleksandar Milenović

Doc dr. sc. Aleksandar Milenović, maksilofacijalni kirurg i plastični kirurg glave i vrata voditelj je Odjela za estetsku kirurgiju u zagrebačkoj poliklinici Kustec. Doktor Milenović teorijsku i praktičnu edukaciju stjecao je u vrhunskim centrima plastične kirurgije u New Yorku, Glasgowu, Londonu i Beču, a stečeno znanje i iskustvo - putem iznimno poučnih i čitanih kolumni - rado dijeli sa čitateljima Wall.hr-a.

Rinoplastika

Estetski zahvat operacije nosa spada u jedan od najčešćih zahvata u estetskoj kirurgiji. Smatra se i jednim od najzahtjevnijih. Smješten na središtu lica, svojom veličinom i oblikom, nos licu daje njegov identitet i izražaj.

Lijepa forma nosa očituje se u njegovoj veličini – proporcijama, pravilnoj gornjoj liniji, optimalnoj širini i na kraju lijepo oblikovanim nosnicama. Korekcijom nosa ispravlja se hrskavično – koštana neravnina, osnovna linija, oblik i duljina nosa te se sužava i definira u odnosu na ostatak lica.

Neke osobe imaju prirodno velik, nezgrapan, deformiran nos; neki deformitet zadobiju povredom. Često je vanjska deformacija nosa udružena s deformacijom unutarnjih struktura, što uzrokuje otežano disanje, naročito prilikom fizičkih napora. Operacija nosa izvodi se i na nosnim krilima te se tako prilagođavanju nosnice. Funkcionalni zahvat operacije nosa vrši se radi korekcije devijacije septuma te redukcije povećanih nosnih školjki, zbog čega nastaje opstrukcija disanja pa i noćna apneja.

Dva su osnovna pristupa u operaciji nosa. Zatvoreni i otvoreni pristup. Zatvoreni pristup se izvodi kroz rezove položene unutar nosnica te nakon operacije nema vidljivih rezova s vanjske strane nosa. Vanjski pristup podrazumijeva mali rez s vanjske strane nosa.

Ožiljak brzo zacijeli i relativno je malen. Tipično za ovaj pristup je da se u području vrška nosa odiže koža od podležeće hrskavice te se tako olakšava pristup na vršak nosa. Obje metode operacije nosa prihvaćene su kao svjetski standard u estetskoj kirurgiji te se mogu kombinirati i s nizom drugih postupaka kako bi se postigao željeni efekt.

Bitan učinak na rezultat same operacije imaju i čvrstoća i debljina kože kao i mekotkivni pokrov koji također ograničava u kojem obimu se nos može promijeniti. Iako se kožni pokrov ne mijenja, nakon operacije koža mora prekriti prethodno oblikovane hrskavice. Upravo iz tog razloga pretjerana redukcija hrskavica i kosti može rezultirati neadekvatnom adaptacijom kože.

Spektar deformacija vanjskog nosa je vrlo raznolik, stoga je i pristup kao i samo planiranje operativnog zahvata strogo individualno. Pri izvođenju estetskih korekcija na nosu služimo se vrlo finim kirurškim instrumentarijem koji minimalno traumatizira tkivo, a nama omogućuje maksimalan komoditet pri izvođenju tih zahtjevnih tehnika.

Konstantno se trudimo i uspijevamo u naumu da svakom pacijentu pružimo novi nos prilagođen njegovom licu. Strogo izbjegavamo formirati jednolične noseve jer ne pristaje svaki nos svakom licu. Drugo pravilo je da uvijek štitimo normalnu funkciju disanja samoga nosa. Funkcionalnost normalnog disanja nikad se ne dovodi u pitanje nauštrb estetike. U Poliklinici Kustec uspijevamo maksimalno uskladiti takve zahtjeve za dobrobit naših pacijenata.

Stupanj korekcije nosa najčešće ovisi o zahtjevima i željama pacijenta koji ih iznose na individualnim konzultacijama kod doc. dr. sc. Aleksandra Milenovića. Vrlo je važno imati realna očekivanja. S obzirom na sve navedeno cilj ovog estetskog zahvata na nosu nije dobivanje ‘novog lica’ već preoblikovanje nosa, a ujedno zadržavanje dosljednosti s ostalim dijelovima lica.

Na konzultacijskom pregledu analiziraju se fizički, odnosno, anatomski uvjeti i mogućnosti zahvata ali i osobna motivacija te želje klijenata. Potencijalni kandidati su osobe koje su nezadovoljne vlastitom veličinom ili oblikom nosa, žele poboljšati izgled samog nosa, osobe koje imaju probleme prilikom disanja na nos ili s hrkanjem tokom sna. U tu skupinu spadaju i osobe s prethodnim ozljedama nosnih struktura kao i s urođenim malformacijama ili deformitetima.

Dr. Milenović iz Poliklinike Kustec