Njega kože filerima nakon izlaganja suncu

| Beauty |

Dr. Aleksandar Milenović

Doc dr. sc. Aleksandar Milenović, maksilofacijalni kirurg i plastični kirurg glave i vrata voditelj je Odjela za estetsku kirurgiju u zagrebačkoj poliklinici Kustec. Doktor Milenović teorijsku i praktičnu edukaciju stjecao je u vrhunskim centrima plastične kirurgije u New Yorku, Glasgowu, Londonu i Beču, a stečeno znanje i iskustvo - putem iznimno poučnih i čitanih kolumni - rado dijeli sa čitateljima Wall.hr-a.

Lice
 

Koža je najveći organ ljudskog tijela i ima nekoliko zadaća, štiti nas od vanjskih utjecaja i sprječava isušivanje tijela te ulazak tekućina, štetnih tvari i mikroorganizama u tijelo. Uz to, koža sudjeluje u regulaciji tjelesne temperature kroz nekoliko mehanizama, podizanjem dlaka (naježiti se), znojenjem te širenjem i sužavanjem krvnih žila. Istovremeno nas odjeljuje od okoline, ali nas s njom i spaja omogućujući svojim osjetnim tjelešcima i živčanim završetcima da dodirnemo i osjetimo svijet oko nas.
Koža svakako ima i estetsku ulogu, posebno kod žena te se zbog toga često zanemaruje i činjenica kako sunčevo ultraljubičasto svjetlo može biti vrlo štetno. Prirodno je da naša koža s godinama stari i gubi elastičnost, no prekomjerno izlaganje suncu također ubrzava proces starenja kože, a osim toga posljedice mogu biti i vrlo opasne za zdravlje. Sunce u prekomjernim količinama je definitivni protivnik mladenačkog izgleda.

Godine sunčanja ili dugotrajna izloženost suncu tijekom života mogu dovesti do ranije pojave bora, suhoće, proširenih kapilara, tamnih mrlja, pa čak i raka. Koža pod utjecajem sunca gubi vlažnost i elasticitet, dolazi do oštećenja potkožnog vezivnog tkiva te prijevremeno stari.

Visoke temperature trenutno su naša svakodnevica, a izlaganje suncu je neizbježno barem u određenim trenucima dana. Odavno slušamo upozorenja i znamo da trebamo izbjegavati sunce barem od 10 do 17h i drago mi je što mogu primijetiti da se toga mnogi zaista i pridržavaju. Razumljiva je prirodna potreba za ljepšim izgledom, uživanjem na suncu jer to nam ipak godi, a rezultat toga je i brončano/preplanuo ten, ali u fokusu nam mora biti prevencija i zaštita zdravlja te sprječavanje preranog starenja kože.

Mnogo toga može dovesti do starenja kože. Bitno je znati da na dosta toga možemo utjecati i da dosta toga možemo spriječiti kako bi ublažili prerano starenje kože. Kad organizmu nedostaje vode, stanice se isušuju, a njihovo starenje se ubrzava. Zato svakodnevno treba zaštititi kožu od sunca, koristiti preparate za zaštitu i izbjegavati direktno izlaganje kože suncu. Bez sunca nema života, ali ga svakako treba dozirati. Danas se razina zaštite od sunca podigla na Faktor 50, a hidratacija kože lica i tijela jedno je od rješenja, bilo kremama ili sprejevima za lice koji su ljeti također dobra nadopuna kremama.
Uživajte u ljetu, moru i suncu, a njegu prilagodite drugačijim uvjetima kojima je vaše tijelo izloženo.

Fileri nakon godišnjeg? Apsolutno da!
Nakon ljeta i izlaganja suncu koje je nemoguće potpuno izbjeći dermalni fileri odličan su zahvat pomlađivanja i hidratiziranja i lica i usana. Izlaganje suncu , vjetar i sol kožu čine tanjom, grubljom, isušenom, a male borice brišu se hidratacijom jer hidratacija izvana i iznutra vratit će koži volumen i gladak mladenački izgled.
Osim hidratacije oni kako već svi znamo imaju i intenzivan anti-aging efekt. Zbog toga se nakon injiciranja filera s hijaluronskom kiselinom u kožu, povećava nakupljanje vode, a koža vraća svoju svježinu i mladenački izgled čime se postiže efekt pomlađivanja lica. Svakako treba istaknuti i njegu i pomlađivanje usana, vrata i dekoltea, za to također rješenje imaju fileri namijenjeni tretiranju upravo tih specifičnih područja.

Fileri su postali gotovo osnovna metoda pomlađivanja, a posebno su blagotvorni nakon godišnjeg odmora. Osim za brisanje bora i stvaranja volumena, fileri se koriste i za duboku hidrataciju kože lica, vrata i dekolte regije. Riječ je o hijaluronskoj kiselini koja je značajno manje gustoće i ne zadržava se na jednom mjestu, već se resorbira, navlači na sebe veliku količinu vode i rehidrira kožu. Njome se poboljšava elastičnost i mekoća, ispravljaju se sitne bore, a idealna je za fotooštećenu kožu, pogotovo nakon ljeta, i to kod umorne starije kože koja je sama po sebi dehidrirana. Ovim postupkom postiže se duboka hidratacija kože, a fibroblasti se dodatno stimuliraju. Nepravilnosti u teksturi kože se ispravljaju, kao i sitne bore i plitki ožiljci. Ovaj postupak rehidracije (HA na sebe veže do 30x vise vode), osim navedenog vraća koži sjaj, sužava pore te ispravlja ožiljke i ostale nepravilnosti. Ponekad je i usnama umjesto volumena, dovoljna duboka rehidracija, tako da se fileri koriste i za tu namjenu, dakle fileri nakon godišnjeg? Apsolutno da!