Kirurgija ipak ne izlazi iz mode

| Beauty |

Dr. Aleksandar Milenović

Doc dr. sc. Aleksandar Milenović, maksilofacijalni kirurg i plastični kirurg glave i vrata voditelj je Odjela za estetsku kirurgiju u zagrebačkoj poliklinici Kustec. Doktor Milenović teorijsku i praktičnu edukaciju stjecao je u vrhunskim centrima plastične kirurgije u New Yorku, Glasgowu, Londonu i Beču, a stečeno znanje i iskustvo - putem iznimno poučnih i čitanih kolumni - rado dijeli sa čitateljima Wall.hr-a.

Plastična kirurgija

Vještina kirurga parametar je uspjeha pomlađivanja

Svakodnevno smo svjedoci opće pošasti i histerije zvane konzervativna estetska medicina. Nazivaju je još i anti-age medicinom. U tu skupinu kao glavni predstavnici spadaju fileri i botulinum toxin, ali oni su samo glavni eksponenti i vjerojatno su najbolje što se estetskoj kirurgiji dogodilo posljednjih desetljeća.

Druga skupina konzervativnih metoda stotine su različitih "uređaja" i drugih pomagala koja kako tvrde njihovi proizvođači sužavaju struk, uklanjaju celulit, rade virtualni face lift, zatežu kožu, tope mast....

Danas nema niti jednog kozmetičkog salona ili salona za masažu, pa i poneke liječničke ordinacije koja nema jedan ili više takvih "čudotvornih" uređaja. Svi oni koriste najbolji alat za prodaju svojeg proizvoda, a to je žena nezadovoljna svojim izgledom. Malo je žena koje sebi mogu priuštiti luksuz da nemaju celulit, da nemaju viška kože na pojedinim dijelovima tijela i da im nešto, kako one kažu ne visi i da to ne treba podignuti.

Što se tiče filera i botulinum toksina, njihova uloga u pomlađivanju je neupitna, oni su odlične pomoćne metode pomlađivanja i postaju dodatna njega i osobna higijena svakog lica u određenoj dobi. Znam kako ta izjava nekima još uvijek djeluje drastična, i doživio sam brojne reakcije na takav stav, ali vjerujte kako svakodnevna praksa i iskustva liječnika i u Europi, ali i kod nas potvrđuju da je tome tako.

Postoji istraživanje koje pokazuje kako čak 80% Europljanki smatra tretmane za uljepšavanje prihvatljivom investicijom, dok čak četiri petine njih smatra da je normalno potrošiti novac na filere, botox i lasere s ciljem održavanja mladolikog izgleda. Naše domaće dame znaju što dobivaju upotrebom fillera i vrlo su dobro informirane, znaju što traže, znaju što im je potrebno i odlični su pacijenti. 

Kako znam da sam u pravu kada tvrdim da je stručna ruka nešto što se ne da uspoređivati niti s jednim magičnim aparatom?

Kada sam prije nekoliko godina ušao u operacijsku salu jednog od doajena plastične kirurgije na Manhattanu, Sharell Aestona bio sam iznenađen. Očekivao sam lepezu najnovijih tehnoloških pomagala, međutim dočekala me je prostorija koja je izgledala kao da je vrijeme stalo prije 30 godina. U sali su se nalazili relativno stari anesteziološki aparat, elektrokoagulator, stolić sa desetak instrumenata i deset najspretnijih prstiju koje sam ikad vidio. Rinoplastika je bila gotova za pola sata -  bez suvišnog pokreta, bez kapi krvi i samo vještina kao osnovni parametar uspjeha, a ne tehnologija.

Drugu potvrdu doživio sam prilikom boravka na Masterclassu u Heidelbergu. Jedan od simpatičnijih predavača koje sam ikad slušao, Gunter German, ekspert u povećanju grudi pokazao nam je između ostalog i novu Kliniku u kojoj radi. Ista je otvorena 2010. godine i vjerovatno je najmodernija i najopremljenija u Europi. Kada smo došli u operacijsku salu opet me dočekalo iznenađenje. Ovaj put je anesteziološki aparat bio najmoderniji, ali svi drugi uređaji i instrumenti koje je ekspert koristio nisu se razlikovali od mog njujorškog iskustva. Kako sam bio pod dojmom nedavnog posjeta anti age kongresu nisam mogao, a da ga ne upitam neka pitanja koja su se sama nametala.

Na moje pitanje koju metodu koristi za liposukciju samo se nasmijao. Rekao je da je "in his hands" najbolja metoda klasična liposukcija. Naravno kako sve velike kirurge pa i njega krasi diplomatska crta, ostavio je prostor kako mi sami možemo imati i drugo mišljenje. Ali tko je želio svatiti shvatio je između redaka da sve nove tehnologije liposukcije ne opravdavaju velika ulaganja.

Ono što mi kao kirurzi imamo prednost nad ostalim strukama je što mi ne prodajemo metodu nego riješavamo problem. A za riješavanje problema imamo na raspolaganju čitavu lepezu metoda. Naravno da ćemo svaki problem koji se može riješiti na jednostavan kozervativan način upravo to i učiniti. Međutim ljudsko lice s vremenom dolazi u stanje kada samo ozbiljni i veliki kirurški zahvati mogu polučiti rezultat.