Završio 4. Fresh Island: Što smo sve vidjeli?

| Art |

4. Fresh Island Festival
Papaya

Od 15. - 17. srpnja, plaža Zrće doživjela je pretvorbu iz standardnih house i elektro zvukova u pravo hip-hop središte. Naime, u tom periodu održao se 4. Fresh Island festival na kojem su nastupali mnogi poznati reperi i DJ-i. U odnosu na prijašnje godine, ove godine došlo je do ponekih promjena; Uz Papayu i Aquarius, ove godine festival se proširio u Kalypso te osigurao najbolje aftere do ranih jutarnjih sati, a umjesto 3 headlinera u 3 dana, broj izvođača bio je dvostruko veći.

4. Fresh Island Festival
Joey Badass

Prvi dan festivala krenuo je već od popodnevnih sati, gdje su na pool partyjima nastupali prošlogodišnji izvođači i DJ-i. Večernji program krenuo je setom DJ Maxx koji je bio uvertira za prvi rap nastup, onaj Joeyja Badassa, mlade zvijezde njujorškog repa iz Pro Era kolektiva uz pratnju poznatog producenta/DJ-a Statik Selektaha. Najviše pjesama izveo je sa svog trećeg albuma "B4DA$$" poput Big Dusty, Paper Trails, Christ Conscious, ali našlo se i njegovih starijih hitova poput "95 till infinity" s kojom je i otvorio svoj nastup. Kako je Joey privodio svoj nastup kraju, većina publike se već preselila u Aquarius gdje se na soul stageu čekao nastup Danny Browna, energičnog repera iz Detroita i jedne od najvećih zvijezdi alternativnog rapa.

4. Fresh Island Festival
Danny Brown

Uz svoj specifični zvuk, Danny se ističe po svom pankerskom izgledu, raščupanoj kosi i, praktički zaštitnom znaku, razbijenom zubu kojeg je na ovom nastupu prekrio dijamantnim umetkom. Njegov nastup je kasnio pola sata, trajao je nešto više od 45 minuta, ali je uspio odraditi vrhunski nastup i izvesti svoje hitove poput "25 bucks", "Smoking and drinking", "DIP". Njega je na stageu Aquariusa naslijedio producent Just Blaze, jedan od najpoznatijih producenata s brojnim poznatijim reperima, između ostalog Jay-Za, Kanye Westa, Eminema. Njegovi hitovi zabavljali su publiku Aquariusa do ranih jutarnjih sati, dok je u isto vrijeme u Papayi Statik Selektah odrađivao svoj dio posla.

4. Fresh Island Festival
Migos

Drugi dan, u Papayi pred okupljene izišao popularni britanski radijski voditelj i DJ, počasni gost festivala Tim Westwood, a na Soul stage u Aquariusu reper Evidence, jedan od članova poznate grupe Dilated Peoples. Nakon Westwoodovog seta, na red u Papayi dolazi mladi trio iz Atlante, Migos, međutim jedan od članova nije bio u mogućnosti doći zbog problema sa zakonom. Svoj nastup otvorili su sa svojim najvećim hitom "Versace" za kojim su uslijedili i ostali poput "Hannah Montana" i "Fight Night", a sve su to zaključili "twerk" natjecanjem među djevojkama iz publike.

4. Fresh Island Festival
Action Bronson

Budući da je britanski grime izvođač otkazao svoj nastup, sljedeći je uslijedio kuhar, voditelj kulinarske emisije i reper Action Bronson koji je uz društvo svih prijašnjih izvođača, koji su ostali zabavljati se na festivalu, otvorio svoj nastup. Na pozornici su mu se pridružili Joey Badass, Danny Brown, Statik Selektah i Just Blaze koji je odradio dodatni set nakon nastupa. Pjesmom "Actin Crazy" potpuno je opravdao naziv kad se usred nastupa bacio u publiku i šetao se kroz masu ljudi i izvodio ostatak pjesama, većinom s novog albuma "Mr. Wonderful", ali i s ostalih mixtapeova. Stvar "Baby Blue" raspjevala je cijeli Aquarius i bila dostojan (praktički) kraj odličnog nastupa.

4. Fresh Island Festival
Action Bronson

Treći dan je velikim dijelom obilježio grime na Noisey stageu u Kalypsu gdje su nastupali velike legende grimea JME, Stormzy i Big Narstie. Ipak zvijezda večeri bio je Pusha T koji je, prisjetimo se, otkazao prošlogodišnji nastup. Miljenik Kanyea i Pharella otvorio je nastup s pjesmom "King Push", a uslijedile su i ostale stvari s njegovog prvijenca "My name is my name". Uz te izvodio je i neke kolaboracije poput "New God Flow", "Move That Dope" i "Mercy". Nakon sat vremenskog nastupa, uslijedili su DJ setovi do ranih jutarnjih sati.

4. Fresh Island Festival
Pusha T

Nakon 3 dana neprestanog partijanja, koncerata i afterpartya završio je još jedan Fresh Island u nizu. Osim sitnih organizacijskih poteskoča cijeli festival odrađen je na visokom nivou, a široki spektar izvođača i Dj-a ostavio je odličan dojam na domaće, ali i na strane posjetitelje. Štoviše, već je i objavljen datum za slijedeću godinu, 14. srpnja - 16. srpnja, te su pripreme za naredni festival, koji će prema razvoju na prijašnje godine biti najveći dosad, već u tijeku.