Uljepšajte si Badnjak ili Božićno jutro ovim animiranim filmovima

| Art |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu


Badnja večer i Božićno jutro jedni su od (nažalost) rijetkih trenutaka kada doista možemo kvalitetno provesti vrijeme sa svojom obitelji. Naravno, svi težimo k tome da nam je svaki dan takav, no ta večer i jutro imaju neko magično djelovanje na nas te pobuđuju u nama onaj osjećaj na koji ponekad zaboravljamo – riječ je o pravoj, istinskoj sreći koju pruža život i bezuvjetnoj ljubavi koju obitelj poklanja.

Kada okitite bor, pojedete večeru ili otvorite poklone i pojedete doručak, ušuškajte se u udoban kauč ili krevet i svi zajedno pogledajte barem jedan od 10 najboljih animiranih filmova  idealnih za Badnjak ili Božićno jutro. Osim što smo ih birali sami prema svojim željama, pri tome nam je pomogao i IMDB, najveća internetska baza filmova, gdje se ocjena odabranih animiranih filmova nije spuštala ispod 7.

I nemojte se zabrinuti ako uočite da klinci spavaju, a vi napeto pratite radnju – zato i jesu najbolji animirani crtići za sve generacije!

Balto 

Balto

Pri samom odabiru animiranih filmova, odlučili smo napraviti podjelu – 5 filmskih klasika i 5 novih remek djela. Među klasicima snimljenim po istinitim događajima je svakako i animirani film Balto. Snježna priča o vjernom psu/vuku koji odlazi po lijek za svoju mladu vlasnicu i prijateljicu idealna je pozadina za toplu božićnu atmosferu.

The Book of Life

The Book of Life

Animirani film iz 2014. godine ispunjen bojama, odličnom glazbom i smiješnim dijalozima – prava poslastica. Plus, ima jako dobru pouku. Drugačiji je od svega što ste do sada gledali, ne samo po načinu animiranja, nego i po samoj priči inspiriranom meksičkim legendama i praznovjerjima. Može vam se dogoditi da ćete više uživati u filmu od mlađe generacije.

101 Dalmatinac

101 Dalmatinac

U redu klasika, svakako je svoje mjesto zadržao i 101 Dalmatinac. Divna obiteljska priča o tome kako ne postoji prepreka koja će spriječiti roditelje da krenu u potragu za svojim klincima. Pa čak i ako ih doma dovedu malo više nego što bi trebali. Točnije 84 više.

Rise of The Guardians

Rise of The Guardians

Ponovno noviji animirani film koji bi se mogao više svidjeti starijima nego klincima. Ipak, u pitanju su istetovirani Djed Božićnjak, ludi Uskršnji Zec, Zubić Vila i ostali junaci koji će se suočiti s ozbiljnim problemom – svojim najvećim strahom da djeca više neće vjerovat u njih. Topla preporuka!

The Nightmare Before Christmas

The Nightmare Before Christmas

Klasika Tima Burtona možda ipak nije za najmlađu publiku, ali je svakako za one koji ne vole mainstream animirane filmove. Usudili bismo se reći, u svom tom mainstreamu, ipak je postao klasik koji se gleda večer pred Božić. Ako ne patite od noćnih mora.

Ice Age

Ice Age

Ice Age ili Ledeno doba i svi njegovi nastavci jednostavno su majbolja zimska televizijska razonoda. Birajte sinkroniziranu verziju (ili nemojte jer je crtić bolji na hrvatskom) i sigurno ćete se dobro nasmijati uz Sida i vjevericu s kojima nikada nije dosadno. A i u kojem još crtiću imamo najbolje prijatelje mamuta, sabljastog tigra, lljenjivca i oposume? Samo se u Ledenom dobu mala mamutica može nazvati – Kruškica.

Anastasia

Anastasia

Klasik na koji smo, priznajemo, malo zaboravili. No zašto smo ga smjestili u najbolje blagdanske animirane filmove? Jedan od glavnih razloga je zimski ugođaj u crtiću, no drugi je onaj koji nosi dublju priču o ljubavi i u najtežim trenucima. Imati pa nemati? Anastasia to zna najbolje.

Arthur Christmas

Arthur Christmas

Noviji animirani film za koji smo prvi puta čuli (na našu sramotu) dok smo sastavljali popis. Svakako ćemo ga pogledati, no sam plakat već daje naznaku da bi se moglo raditi o božićnom klasiku u kojem ćemo nedvojbeno uživati.

Kralj Lavova

Nije potreban dodatan razlog. Jednostavno – Kralj lavova.

Frozen

Frozen

Iako možda na trenutke zazirete od tematske pjesme ovog animiranog filma, Frozen ili Snježno kraljevstvo zajedno s Elsom i Annom, svakako je jedna od najljepših božićnih priča ikad snimljenih. Osim što na kraju crtića najbitnija biva sestrinska ljubav, tu je i niz sporednih likova, kao što su Sven i Olaf, koji ovaj animirani film čine poprilično duhovitim i zabavnim. Ali i jako toplim, pogotovo kada Olaf kaže: "Za neke se ljude vrijedi otopiti". Ma ne, ne, nešto nam je upalo u oko...