Tjedan češkog filma se bliži. Donosimo kratku najavu

| Art |

Već tradicionalno, 24. godinu zaredom, posjetitelje kina Europa će u filmskim festivalima i manifestacijama bogat jesenski program uvesti Tjedan češkog filma, koji se ove godine održava od 10. do 17. listopada. Dobro je poznato da ljubav između domaće publike i češkog filma traje desetljećima, stoga nije neobično da po senzibilitetu bliska nam češka kinematografija iz godine u godinu osvaja srca Zagrepčana toplim ljudskim pričama, promišljenim zapletima i prepoznatljivim humorom.

Ovogodišnji Tjedan češkog filma predstavit će ukupno šest odabranih ostvarenja recentne češke kinematografije. Program će otvoriti 'Učiteljica', potresna i vječno aktualna priča o snazi ljudskog karaktera inspirirana istinitim događajem, iz radionice uigranog i višestruko nagrađivanog redateljsko-scenarističkog dvojca Jana Hřebejka i Petra Jarchovskog. Tu je i jedan od najvećih recentnih čeških kino hitova, 'Anđeo gospodnji 2', nastavak popularne božićne bajke o nespretnom anđelu Petronelu i njegovu prijatelju vragu Uriášu. Veliki kino hit u Češkoj 'Dvojnici', urnebesno je smiješna kriminalistička komedija zabune o dva naizgled jednaka, ali potpuno različita muškarca.

U ovogodišnjem repertoaru predstavit će se i 'Podnevkinja' atmosferična kombinacija psihološkog trilera i horora, nadahnuta češkom folklornom legendom o mitskom biću koje odnosi neposlušnu djecu. Glavna glumica Aňa Geislerová bila je gošća jednog od prethodnih izdanja Tjedna češkog filma.

Možda najzanimljiviji naslov ovogodišnjeg programa, tjeskoban je biografski film 'Ja, Olga Hepnarová' hvaljenih dokumentarista Tomáša Weinreba i Petra Kazde o posljednjoj ženi koja je smaknuta u Čehoslovačkoj nakon što je 1973. godine kamionom u centru Praga usmrtila osmero ljudi kao čin osvete društvu koje ju je cijeli život marginaliziralo. Ova kontroverzna drama dobitnik je Češkog lava, najvažnijeg nacionalnog filmskog priznanja, za najbolji film, a izabrana je i za otvaranje prestižne Panorame prošlogodišnjeg Berlinalea. Sve generacije uživat će u animiranoj fantaziji 'Neparožderi' slavne češke ilustratorice Galine Míklínove o malenim stvorenjima koja žive svuda oko nas i odgovorna su za nestanak jedne čarape iz vašeg para – one neparne! Oni se hrane čarapama, ali nikad ne pojedu cijeli par, uvijek nam ostave jednu. Animiranim junacima glasove daju poznati hrvatski glumci Goran Navojec, Maja Posavec i Žarko Potočnjak.

Obavezno pogledajte ovaj film(ić) češkog virtuoza s fotografije. Ne na festivalu, već ovdje na linku: Karel Poborsky - My Euro Moment.

Ulaznice za projekcije filmova iz programa Tjedna češkog filma mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na web stranici kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po redovnoj pojedinačnoj cijeni od 25 kn (22 kn za djecu, studente i umirovljenike) ili po cijeni od 100 kn za paket ulaznica sve filmove.

Tjedan češkog filma ostvaruje se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu.

RASPORED

UTORAK 10.10.
20:00 - UČITELJICA, Jan Hřebejk, dramedija (Ulaz uz pozivnicu)

SRIJEDA 11.10.
20:30 - ANĐEO GOSPODNJI 2, Jiří Strach, komedija

ČETVRTAK 12.10.
20:30 - JA, OLGA HEPNAROVá, Tomáš Weinreb, biografska drama

PETAK 13.10.
18:30 - PODNEVKINJA, Jiří Sádek, drama/triler
20:30 - DVOJNICI, Jiří Chlumský, komedija

SUBOTA 14.10.
18:30 - JA, OLGA HEPNAROVá, Tomáš Weinreb, biografska drama
20:30 - UČITELJICA, Jan Hřebejk, komedija

NEDJELJA 15.10.
18:30 - NEPAROŽDERI, Galina Miklínová, dječji/sinkroniziran
20:30 - ANĐEO GOSPODNJI 2, Jiří Strach, komedija

PONEDJELJAK 16.10.
20:30 - PODNEVKINJA, Jiří Sádek, drama/ triler

UTORAK 17.10.
20:30 - DVOJNICI, Jiří Chlumský, komedija