"Fine mrtve djevojke" od 11. siječnja u kazalištu Gavella

| Theater |

Fine mrtve djevojke

Jučer je kazalište Gavella organiziralo pokaznu probu predstave "Fine mrtve djevojke" za novinare na kojoj smo i mi bili. Opuštena atmosfera poznatog zagrebačkog kazališta, srdačni glumci, ali i simpatični redatelj Dalibor Matanić dali su naslutiti da se radi o odličnoj ekipi koja će nas zasigurno oduševiti predstavom čija je premijera zakazana za 11. siječnja. Glumci su samo za novinare izveli drugu scenu iz predstave i moramo reći da nam se jako svidjelo ono što smo vidjeli.

I deset godina nakon premijere filma, "Fine mrtve djevojke" ukazuju se ne samo kao jedan od prvih naslova suvremene hrvatske kinematografije, već i kao još uvijek točna dijagnoza lica i naličja "hrvatskog danas", s mnogim njegovim (našim) "-fobijama", "-ginijama", i "-izmima". Komornost ovoga filma pak, njegova sabitost, snažni likovi i arhetipski sukobi što ih oni sa sobom donose, primakle su ga pozornici. Pritom je koscenarist filma, Mate Matišić, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih dramatičara, a ni Dalibor Matanić nije bez iskustva rada u teatru (u riječkom HNK Ivana pl. Zajca trenutno je na repertoaru "Sjajno mjesto za nesreću" Damira Karakaša i Nine Mitrović, u Matanićevoj režiji), pri čemu je njegov sjajan osjećaj za rad s glumcima filmska konstanta, a točnost u detektiranju društvenih problema i spremnost da se s njima suoči neupitnost.

"Fine mrtve djevojke" u kazalištu "Gavella" ne žele, ali ni mogu, biti preslik filma, već punokrvna kazališna predstava, koja će film koristiti tek kao polazišnu točku za ispitivanje stanja u kojem se kao društvo nalazimo. Priča o dvije studentice, zaljubljene lezbijke, koje unajmljuju stan u kući pored zagrebačkog Zapadnog kolodvora, želeći si osigurati mirni kutak i privatnost, počinje kao melodrama, da bi se postepeno pretvorila u tragediju, sa svim posljedicama što ih ova nužno donosi, svojom se tematikom i pristupom smještajući negdje na pola puta između Almodovara i Fassbindera, dvojice filmaša itekako bliskih kazalištu... 

Scenografiju potpisuje Deni Šesnić, kostimografiju Ana Savić Gecan, autori glazbe su Pavao Miholjević i Jura Ferina, u predstavi igraju: Ivana Roščić, Nataša Janjić Lokas, Biserka Ipša, Darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešek i Đorđe Kukuljica.

Na vrijeme kupite ulaznice za ovu predstavu!