Posjetili smo Fresh Island Festival: 3 dana zabave i dobrog rapa

| Art |

Report s Fresh Islanda 2014.
Fresh Island 2014.

Od 23.-25. srpnja održao se treći New Yorker Fresh Island Festival. Plaža Zrće još jednom je promijenila svoje tipično house i elektronsko ruho s pravim hip hop "swagom", a rezultat je ponovno bio zadovoljavajuć. Međutim ova godina nam je donijela neke promijene. Saznajte sve u nastavku.

New Yorker Fresh Island Festival relativno je novi festival u Hrvatskoj, a odlikuje ga laskava titula najvećeg hip hop festivala na obali. Odabir najpoznatijeg hrvatskog party mjesta, plaže Zrće, možda nije tipičan potez festivala no za razliku od ostalih domaćih festivala na otvorenom, održavanje samog festivala u klubovima Papaya i Aquarius okarakteriziralo ga je samo jednom stvari - partyjanjem.

Report s Fresh Islanda 2014.
Fresh Island 2014.

Prvi dan festivala bio je rezerviran za velike i trenutno vrlo komercijalne izvođače Pushu T-ja i Ricka Rossa. Obojica su poznati po klupskim bengerima koji su i kod nas već u toj mjeri zapaženi da ih znaju svi, od pravih obožavatelja rap glazbe do djece koja jednostavno nalete na njih na MTv-u. Otkazivanje Pushe nekoliko sati prije koncerta bilo je veliko razočaranje, no na to organizatori nažalost nisu mogli utjecati. Izvođač je brzo zamijenjen DJ Katchom pa nije bilo rupe u programu, no nezadovoljstvo je paralo zrak. Situacija se nevjerojatno popravila dolaskom Rossa na stage koji je odradio čisto dobar set u trajanju od oko sat vremena. Ono što je čak više oduševilo od Rickyja bio je svakako njegov hypeman koji je stvorio vrhunsku atmosferu. Što se samog nastupa tiče, izveo je između ostaloga svoj stari hit "Hustlin", manje poznatu stvar "King of Diamonds", ali i neočekivan izbor "Diced Pineapples". Čak i više od samog koncerta, osobno su me oduševili DJ nastupi koji su trajali od kraja koncerta pa sve do 6 ujutro. Prvo je stage zauzeo DJ Jayceeoh, uspješan L.A. DJ slabije poznat domaćoj publici, no već smo ga imali prilike vidjeti u Zagrebu, a zatim DJ Latin Prince, naš "prisvojeni hrvat“ koji je ljetom palio i klubove po Jadranu. Prvi dan se bez obzira na Pushu T-ja izvukao i bio je uistinu uspješan, a nadamo se da ove DJ-e vidimo i sljedeće ljeto.

Report s Fresh Islanda 2014.Report s Fresh Islanda 2014.
Fresh Island 2014.

Sljedeći dan glavni akteri bili su Method Man i Redman. Ovaj reperski tandem ne treba posebno najavljivati. Vjerujemo da ste gledali film "How High" voljeli hip hop ili ne, a zasigurno se čuli i za legendarnu grupu Wu Tang Clan. Njih smo već imali prilike gledati u Hrvatskoj, a ono što su uvijek znali napraviti je dobar show. Njihova glazba je dobar mix old i new skoola, a interakcija s publikom je uvijek na vrhuncu. Sam koncert održan je u klubu Aquarius, a kasnio je sat vremena, što je ubrzo nadoknađeno radi nevjerojatne energije koju su dali publici samim kroćenjem na stage. Osim svojih hitova s albuma Blackout i Blackout 2, izveli su neke od poznatijih suradnji, ali i hitove od Wu Tanga. Koncert je bio zaista dobar, pa ga ni kiša nije mogla umanjiti, čime je druga večer počela sjajno. Međutim, ono što je pokvarilo dojam je bio izbor DJ-a poslije koncerta. I u Papayi i u Aquariusu mogla se čuti elektronska glazba. Nije li to ono od čega se pravi rap konstantno pokušava ograditi? Činjenica da u 5 ujutro osoba koja sluša rap i rnb na hip hop festivalu ne može čuti glazbu koju voli nije laskava i ruši dojam festivala. Ne možemo reći da nije bilo dobrih pjesama, no pametniji izbor bi bio jednom klubu dati striktno rap/rnb, a u drugom malo više glazbeno eksperimentirati (kada je već to bilo potrebno).

Report s Fresh Islanda 2014.
Fresh Island 2014.

Zadnja večer uvijek je ona koja se najviše iščekuje upravo jer je velika završnica. Posebice u slučaju festivala koji traju tri dana, posljednja večer se gleda kao tzv. „making“ ili „breaking“ točka, a Fresh Island je uspješno prešao na pozitivnu stranu jednadžbe. Iako je drugi veliki headliner, DMX, otkazao to jutro, organizatori su uspjeli u svega 3 sata bukirati jedne od najpoznatijih old school izvođača, tvrde repere iz Amerike, grupu Mobb Deep. Kako im je ovo bio prvi nastup u Hrvatskoj, fanovi su bili ugodno iznenađeni i umjesto bojkotiranjem festivala došli i podržali zadnju večer. Mobb Deepovci su održali genijalan koncert koji je malo koga ostavio ravnodušnim. Interakcija s publikom je bila osrednja, no vladala je neopisivo divlja i vrlo pozitivna energija. Poslije smo uživali u DJ setu dvoje stranih DJ-ja u klubu Papaya, a glazba nije prestajala ni nakon 6 sati. U moru stranaca koji su se držali poput obitelji, opijeni dobrom glazbom i onim nečim u zraku, dočekali smo predivan paški izlazak sunca i zadovoljni pošli na spavanje.

Report s Fresh Islanda 2014.
Fresh Island 2014.

Kada dolazite na festival ovakvog kalibra, koji je igrom slučaja prošle godine bio neopisivo dobar, dolazite s velikom dozom očekivanja. Očekujete da će organizatori nadmašiti sami sebe izborom izvođača, after partyjima i popratnim sadržajem, a upravo je to jedina stvar koja vas može odvući od dobre zabave. To nam je nekako poanta koju smo izvukli na kraju samog festivala. No koliko god nas je razočaranost oko ne dolazaka izvođača izbacila iz takta, toliko nam je veća slika pokazala da je ovo zbilja jedinstven festival koji spaja nacionalnosti i zbilja podiže rejting domaće party scene, ali i samog Hrvatskog turizma. Na kraju krajeva, nedvojbeno je da smo se zaista zabavili. Kroz razgovorom sa strancima shvatili smo kako je većina negodovala oko nedolaska izvođača na festival, no niti jedna loša stvar nije išla po pitanju after partyja (na brodu i popodne u klubovima), na samu glazbu i vibru, a to je ono što čini uspješan festival.

Report s Fresh Islanda 2014.
Fresh Island 2014.

Za kraj možemo reći da je Fresh Island Festival, iako s greškama u koracima na koje nisu mogli utjecati, bio festival koji ste morali vidjeti ovo ljeto. Za sljedeću sezonu nadamo se većem broju sigurnih headlinera i manje elektronske glazbe, jer bi radi profila svojih gostiju sigurnije bilo ići i u stranu rnb glazbe nego primjerice dnb-a. Ne možemo nadodati ništa drugo osim reći Fresh vidimo se na ljeto.

Report s Fresh Islanda 2014.
Fresh Island 2014.