Retrodukcija - bend koji je i Darka Rundeka izmamio na pozornicu!

| Art |

Editor's pick by Tea Filipović

Tea Filipović, urednica Design, Lifestyle i Culture rubrika na Wall.hr portalu

Retrodukcija
Retrodukcija

Jesmo li vas do sada razočarali kada je u pitanju bio odabir pravog benda i dobre glazbe? Nismo. A i da jesmo, zapravo nismo jer de gustibus non est disputandum. No, opće je poznato da redakcija wall.hr-a pati od kronično dobrog ukusa, neovisno o temi, stoga nastavite čitati i oduševite se bendom koji vam danas predstavljamo.

Nakon neočekivanog dugog, ali iznimno važnog uvoda, vrijeme da vam pojasnimo tko će vas to oduševiti večeras u Saxu, u novom izadnju supercool #cooganja gdje piješ dok ne popiješ sve, a pritom ne ostaneš bez dvomjesečne plaće, već s malo lošijim (ili boljim) plesnim pokretima i učestalim stajanjem u redu ispred wc-a. Jeste spremni? Bolje vam je da jeste...

Retrodukcija je bend koji sigruno voli sve što vole mladi (potvrdile svirke) i ne samo da je ugodan uhu, već i oku. Kako su totalno drukčiji od drugih, svojim su akustičnim verzijama pjesama osvojili mnoge, pa tako i Darka Rundeka koji je htio, ne htio, otpjevao s njima svoja dva velika hita (u nastavku saznajte koja). Epiteta nose mnogo, a vremena da ih nabrojimo nemamo više jer nas do večerašnjeg koncerta dijeli svega nekoliko sati, stoga valja najaviti ekskluzivan, spektakularan i iznimno zabavan intervju u kojem ćete moći saznati što rade od sakupljenih grudnjaka te koje kulinarske vještine skrivaju osim stvaranja originalnih obrada pjesama. Čitaj!

Retrodukcija
Retrodukcija

Za one koji vas još ne poznaju, tko je zapravo Retrodukcija? Kada ste rekli „e ljudi, imamo bend“?

Retrodukcija je energičan bend koji izvodi pjesme top izvođača, ali na „unplugged“ način, što znači da sviramo isključivo na akustičnim gitarama pa možemo reći da se zapravo radi  o obradama pjesama prilagođene navedenom glazbenom stilu. Bend je osnovan 2006. godine kao trio, ali smo ubrzo nakon toga počeli smo uvoditi jedan po jedan instrument. Danas uz gitare imamo bubnjeve, bas gitaru, klavijature, harmoniku i violinu.

Iza navednih instrumenta stoji 5 glazbenih entuzijasta koje spaja prvenstveno glazbeni svjetonazor, ali i pozitivna radna i neradna atmosfera, a to su:

Ante Vidović (gitara), Ivan Vidović (lead vokal i gitara), Ivan Guljašević (bas, vokal), Mihael Vlah (veseli bubnjevi), Silvio Kranjčec (klavijature,harmonika, vokal). Često nam se pridruže i violinisti Ivan Japec i Val Bakrač.

Ante Vidović (gitara), Ivan Vidović (lead vokal i gitara), Ivan Guljašević (bas, vokal), Mihael Vlah (veseli bubnjevi), Silvio Kranjčec (klavijature,harmonika, vokal)
Ante Vidović (gitara), Ivan Vidović (lead vokal i gitara), Ivan Guljašević (bas, vokal), Mihael Vlah (veseli bubnjevi), Silvio Kranjčec (klavijature,harmonika, vokal)

Gdje ste prvi puta svirali i koju svirku najviše pamtite?

Prva svirka bila je u „Tulumari“ u studentskom domu Ante Starčević, 31.03. 2006. Napravili smo svirku za frendove  i upravo tu svirku najviše pamtimo jer je prva a odmah smo osjetili dobru vibru i osjetili da to stvarno može ići u pravom smjeru. I evo još se držimo! Krenuli smo isključivo s klupskim svirkama, ali eto, malo po malo danas sviramo na raznim događanjima kao što su klupske svirke, korporativni eventi, kongresi, urbana vjenčanja i ostalim eventima.

S tim da se baziramo na stilove kao što su domaći i strani pop rock, disco, reagge,ska od 60-ih do današnjih hitova.

Najdraža pjesma koju izvodite je...

To je već teže pitanje, ali ako moramo izdvojiti jednu, moramo i drugu. Prva bi bila Tainted love od Soft Cell.Napravili smo zanimljivu obradu i od tog covera imamo samo pozitivne kritike.

Druga je „Svijet za nas“ od Laufera – tu pjesmu izvodimo sa energijom i žarom kao da je sviramo zadnji put.

TAINTED LOVE - cover by band RETRODUKCIJA

Anegdota sa svirki ili proba koje se često sjetite je...

Ima ih jako jako puno. Ili točnije, nemate vi toliko gigabajta ni vremena! A možda i bolje da ih ne pričamo (haha)...

Što bend bez groupiea – tko broji najviše uhvaćenih grudnjaka?

Ne brojimo grudnjake, ali ih skupimo poslje svirke na hrpu, rasparamo ih i šivamo sakoe za sljedeće nastupe.

Uz Darka Rundeka, tko se još može pohvaliti da je imao čast svirati/pjevati s vama?

Hehe, to je bilo zanimljivo! Svirali smo u zagrebačkom klubu Mr. Q. i odjednom se pokraj stagea pojavio Rundek. Mirno je stajao i slušao bend. Ivan (pjevač) je došao do Darka s pitanjem: „Želite li otpjevati nešto?“  Bio je odmah zaintersiran pa je pitao : „Koju ćemo?“ 
Ivan je predložio Apokalipso, ali ga se odabir nije dojmio pa je predložio Ljubav se ne trži. Fantastična pjesma u njegovoj obradi. Nasmijao se i rekao može! Atmosfera nas je ponijela pa smo na kraju odsvirali i Apokalipso(znali smo da ćemo i to odsvirat).

Retrodukcija i Darko Rundek - Ljubav se ne trži/Apokalipso LIVE

Što radite dok nemate mikrofone ispred sebe?

Bavimo se raznim poslovima – Ante se bavi konzultanstskim poslovima u IT tvrtci, Gulja leti na svemu čemu se letiti da. Ivan i Miha u slobodno vrijeme opet sviraju, Silvio programira semafore i peče burgere iz kućne radinosti. Svi su uzorni radnici i vrijedni članovi društvene zajednice.

Vaši coveri doista zvuče poput originala, a opet autentično. Imate u planu i neke autorske stvari i velike planove o kojima mudro šutite?

Coveri zvuče drugačije zato jer svakoj pjesmi pristupamo individulano, a osim toga obrađujemo pjesme za akustične instrumene te ih volimo malo promjeniti da dobijemo što više lajkova (smijeh) . Imamo planove, ali za sad i dalje filamo paprike.

Večeras vas možemo, moramo i želimo čuti u Saxu u novom izdanju #cooganja – što pripremate za nezaboravan tulum?

Za nezaboravan tulum pripremamo 1. Majski grah i Božićno pivo 2015-te. Uz navedene speciljalitete pripremamo revijalnu svirku benda Retrodukcija  s našim dragim gostom na violini Valom Bakračem.

Ne sumanjamo da u dobru zabavu, raspoloženu i veselu ekipu iz Saxa. Veselimo se i jedva čekamo!

#cooganje #7 @ Sax! uz band RETRODUKCIJA and DJ DaDoo
#cooganje #7 @ Sax! uz band RETRODUKCIJA and DJ DaDoo