Piše: Tomislav Tomašević

Osnivač grupe "80e u Zagrebu": Prvi party u Saloonu nakon 5 godina, podsjetio nas je na slavne osamdesete...

| Art |

Nedavno smo pisali o tome kako je Saloon nakon predugo vremena ponovno otvorio svoja vrata. Razgovarali smo tom prilikom s vlasnikom Marom Srezovićem kako bi ustanovili je li to zbilja istina ili je, štajaznam, vrata otvorio samo kako bi malo proluftao prostorije. Obradovala nas je informacija da je taj kultni zagrebački klub zbilja otvoren te da je protekli petak u organizaciji Facebook grupe '80e u Zagrebu' tamo organiziran i prvi party. Naš glavni urednik je, kako nam je tek naknadno priznao jer nije htio nikoga od nas voditi sa sobom, na tom partyju bio prisutan te je rekao kako je to bilo nešto do sad neviđeno u Zagrebu. Barem ne u ovom stoljeću...

Po njegovom svedočenju atmosfera je bila istovremeno nevjerojatno opuštena jer se ekipa itekako znala zabavljati, plesati, a i muzika je bila ona najbolja na kakvu smo u Saloonu navikli, ali i svečana jer su svi bili sretni ovim događajem od iznimnog značaja za cijeli Zagreb.

S obzirom da prema nama nije bio u potpunosti iskren prilikom dobivanja pozivnice za taj party, odlučili smo ne povjerovati mu na riječ ni sada, već smo se za sve informacije vezane za taj prvi party u Saloonu nakon 5 godina, po uzoru na one iz osamdesetih godina, odlučili obratiti g. Tomislavu Tomaševiću - osnivaču i administratoru spomenute Facebook grupe te jedinoj osobi kompetentnoj da nam o tome nešto više kaže.

Njegov tekst nabijen emocijama prenosimo u cjelosti:

PRVI PARTY U SALOONU NAKON 5 GODINA, ORGANIZIRAN JE PO UZORU NA ONE IZ OSAMDESETIH GODINA

 

Ideja za party rodila se nakon što smo od Mare Srezovića dobili fenomenalnu vijest, da je Saloon sudskom odlukom ponovno vraćen u posjed obitelji Srezović. Prvu javnu suradnju ostvarili smo još prošle godine kada smo 01.10.2016. godine točno u podne zajedno s Marom, organizirali prvi obilazak prostorija vrlo devastiranog i gotovo uništenog Saloona. Znali smo od prije da su građani Zagreba a i šire, emotivno jako vezani za Saloon, no toliki izlijev emocija okupljenih građana, nismo očekivali. Pale su i suze ali i pjesma Novih Fosila „Za dobra stara vremena“ koja je upravo na šanku Saloona napisana.

Potaknuti emocijama već tada smo planirali za članove naše facebook grupe organizirati party u Saloonu. Facebook grupa u kojoj smo tada radili, zvala se Osamdesete u Zagrebu, no zbog neslaganja s jednim dijelom administracije oko programa, ciljeva i afirmacije grupe, odlučili smo napustiti istu i otvoriti novu pod nazivom 80e u Zagrebu. Mi smo u ovoj novoj facebook grupi, koja je nastala prije samo 2 mjeseca i broji gotovo 2000 članova, do sada organizirali nekoliko desetaka vrlo uspješnih partyja a imamo i stalan angažman u Ritmu grada u Gajevoj 2, gdje sviramo svake subote glazbu iz osamdesetih. Ovaj naš potez pokazao se „Pun pogodak“ jer sada u grupi imamo članove koji su željni osobnog upoznavanja i druženja sa istomišljenicima i ljubiteljima osamdesetih, a ne samo virtualnog druženja.

Kada smo u grupi pustili vijest da pripremamo party za članove naše facebook grupe, nastala je opća euforija i počele su uokolo kolati informacije da se priprema retro party s glazbom kakva se svirala osamdesetih u Saloonu. Pa zar trenutno postoji bolje mjesto u Zagrebu u kojem se može ponosnije i emotivnije puštati glazba osamdesetih? Nakon velikog spremanja i čišćenja Saloona, isti je bio spreman za party. Administracija facebook grupe 80e u Zagrebu i Maro Srezović u potpunosti su isplanirali svaki detalj tijekom priprema partyja.

Došao je i taj veliki dan. Nakon 5 godina prvi party u Saloonu. Iako derutan i uništen nama je 26.05.2017. godine izgledao upravo kao nekad. Memorabilije i fotografije koje je Maro na zid stavio, sve nas je su vraćale u prošlost, u vrijeme zlatnih godina Saloona, u vrijeme kad smo uživali u najrapsodnijoj glazbenoj dekadi prošlog stoljeća, u osamdesete. Moram priznati da je Saloon tu noć zaista bio pun i da su prisutni uživali u glazbi koja je bila fenomenalna. Za odabir glazbe zaslužan je dvojac Planet80 dj. Allan (Allan Zrinščak) i dj. Tom (Tomislav Tomašević), dj-i koji su Zagrebačkoj klubskoj sceni poznati još iz osamdesetih godina. Kritike prisutnih bile su isključivo pozitivne i nama vrlo motivirajuće, tako da već sada razmišljamo o organizaciji novog partyja za naše članove. Zahvaljujem se administraciji FB grupe 80e u Zagrebu (Dunji, Alanu, Allanu, Davoru, Deanu, Robertu, Mariu, Cici, Ivanu i Saši) Posebno se zahvaljujem našem Mari Srezoviću što nam je ustupio Saloon. Jedno veliko hvala svima koji su bili na partyju. Vidimo se opet.

Autor teksta: Tomislav Tomašević