Početkom prosinca nas očekuje revija filmova nominiranih za nagradu Europske filmske Akademije

| Film |

Kao i prethodnih godina tako i ove Europska filmska Akademija za svoju prestižnu nagradu, europski pandan Oscaru, nominirala je same filmske dragulje nezavisnog umjetničkog europskog filma, među kojima se u prvom planu svakako ističu najnovija ostvarenja uglednih redatelja Pedra Almodovara i Romana Polanskog.

Neke od filmova nominiranih za ovu najprestižniju europsku filmsku nagradu domaća će publika u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu imati priliku vidjeti tijekom sljedećeg tjedna u sklopu Revije nagrade Europske filmske Akademije koja će se održati u razdoblju od 1. do 7. prosinca, neposredno uoči svečane ceremonije, a dodjelu nagrada će izravno prenositi HRT u subotu, 7. prosinca.

Zagrebačka Kinoteka, Kinematografi Osijek, Art-kino Croatia u Rijeci i Kinoteka Zlatna vrata u Splitu službeni su domaćini druge revije, koja se prošle godine održala samo u Zagrebu. Ove godine organizatori su odlučili povećati reviju na više gradova i tako omogućiti publici, i van glavnog grada, da uživa u hvaljenim i nagrađivanim naslovima renomiranih redatelja, kakvi se inače rijetko mogu vidjeti na redovitim kino projekcijama.

Novo remek-djelo Pedra Almodovara, TUGA I SLAVA, u službenu kino distribuciju kreće već od ovog četvrtka, 28. studenog, pa će u sklopu revije dobiti još po jednu projekciju više. Naime, riječ je o najnovijem filmu najpoznatijeg španjolskog redatelja koji je ove godine osvojio nagradu za najboljeg glumca, na filmskom festivalu u  Cannesu, a ujedno je i postao španjolski kandidat za nagradu Oscar. Mnogi kritičari ovaj film već su ga proglasili jednim od najboljih filmova godine, a na popularnoj stranici Rotten Tomatoes film ima 97% pozitivnih ocjena.

Nakon dvije godine slavni redatelj i dobitnik Oscara Roman Polanski vraća se na filmsku scenu novim filmom OFICIR I ŠPIJUN, koji je, baš kao i Almodovarov „Tuga i slava“, pokupio najviše nominacija za ovogodišnju nagradu EFA-e – njih četiri: za najbolji film, režiju, glavnog glumca i scenarij. Riječ je o filmu snimljenom prema istinitim događajima o slučaju Dreyfuss s kraja 19-og stoljeća u Francuskoj u kojem glavnu ulogu tumači dobitnik Oscara Jean Dujardin.

S četiri nominacije u istim kategorijama može se pohvaliti i novi film talijanskog redatelja Marca Bellochija Izdajnik s Pierfrancescom Favinom u ulozi Tommasa Buscette koji je postao prvim mafijaškim doušnikom u povijesti te talijanske organizacije. Osim što se također radi o jednom od filmova s najviše nominacija za ovogodišnju nagradu EFA, „Izdajnik“ je i službeni talijanski kandidat za Oscara.

U sklopu revije prikazat će se još dva potencijalna kandidata za predstojećeg Oscara, najcjenjeniju nagradu u svijetu filma, Razbijačica sustava njemačke redateljice Nore Fingscheidt te ruska drama Visoka djevojka hvaljenog redatelja Kantemira Balagova. „Razbijačica sustava“, nominiran u dvije kategorije za nagradu Europske filmske Akademije (za najbolji film i glavnu glumicu) ove je godine kod nas premijerno prikazan na filmskom festivalu u Vukovaru gdje je i pobijedio.

Film „Visoka djevojka“, nominirana za EFA-u u kategoriji najbolje glavne glumice, do danas je pobrala hvalospjeve gotovo na svakom festivalu na kojem se pojavila uključujući i ovogodišnji Cannes gdje je osvojila dvije nagrade.

Nesumnjivo je da publiku u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu očekuje tjedan vrhunskih, kvalitetnih i nagrađivanih filmova s raznih uglednih svjetskih festivala koji će se prikazati u sklopu Revije nagrade Europske filmske Akademije u zagrebačkoj Kinoteci (3.-7. prosinca), osječkoj Kinematografiji(2.-7.prosinca), riječkom Art-kinu Croatia (1.-5.prosinca) i splitskoj Kinoteci Zlatna vrata (2.-7.prosinca).