Dizajneri povezani s nacizmom

| Art |

Politički pogledi dizajnera uglavnom nemaju nikakav utjecaj na njihov rad, no znači li to da bismo trebali zanemariti tu činjenicu?!? Iako volimo modu jer je lijepa i kreativna, neki detalji njezine povijesti su mračni. Na primjer, manji broj legendarnih dizajnera 20tog stoljeća povezivao se s Nacistima. U nekim slučajevima to je bila posljedica povijesnih okolnosti, poput okupacije Francuske koja je počela 1940.kad su dizajneri bili primorani surađivati s Nacistima (koji su poznavali vrijednost francuske modne industrije te su razmišljali o njenom premještanju u Beč ili Berlin) ili prekinuti djelovanje*. Iako je potpuno shvatljivo kako je nekima bilo teško oduprijeti se okupatorima, drugi su objeručke prihvatili režim. 

Sastavili smo popis pet najvećih imena koja se povezuju s Nacistima 

Coco Chanel

U knjizi “Spavati s neprijateljem, tajni rat Coco Chanel” objavljenoj 2011. godine Coco Chanel je prikazana kao špijun koji je djelovao za Treći Reich. Kritika The New York Times navodi kako je Coco Chanel bila nesretno biće – anti-semitist, homofob, karijeristica, snob I ovisnica o morfiju te je iz tog razloga surađivala s njemačkim okupatorima. 

Cristobal Balenciaga 

Neki smatraju kako je Balenciagin uspjeh u okupiranom Parizu zasluga bliskih veza koje je dizajner njegova s Hitlerovim saveznikom, generalom Francom. Prema knjizi Tansy E. Hoskinsa, Balenciaga je dizajnirao mnoge haljine za Francisovu ženu prije početka rata te je desetljećima kasnije prekinuo mirovinu kako bi dizajnirao vjenčanicu za njegovu unuku.Ipak, usprotivio se Hitleru koji ga je tražio da se premjesti u Berlin: prema riječima samog dizajnera, Hitler je željelo premjestiti francusku visoku modu u Berlin i poslao je šest ogromnih njemačkih vojnika da razgovaraju s njime o tome. Balenciaga je odbio.

Louis Vuitton

Francuska saga otkriva kako je ova kuća njegovala čvrste veze s Višijevskom Francuskom, a Louis Vuitton je bio jedini brand kojem je bilo dopušteno vođenje dućana u prizemlju Hotel du Parc, koji se koristio kao sjedište vlade pod vodstvom maršala Pétaina. The Guardian navodi kako je proizvođač luksuznih predmeta izrađivao predmete kojima se veličao sam Pétain, uključujući više od 2,500 bisti koje nisu navedene u ni jednim poslovnim bilješkama. Najstariji sin, Henry je često bio viđen gost u omiljenom kafiću Gestapa te je bio prvi Francuz odlikovan za lojalnost nacističkom režimu.

Christian Dior

Iako sam Christian Dior nikad nije javno simpatizirao Naciste, njegova je kuća radila tijekom čitave okupacije i služila je čitavu klijentelu žena i ljubavnica visoko rangiranih nacističkih službenika. Njegova nećakinja Françoise vrlo je glasno podržavala Naciste, dok je njezina sestra Catherine (poznata Miss Dior) bila članica Otpora.

Hugo Boss

Njemački dizajner je 1931.godine pristupio Nacističkoj stranci (Hitler je na čelo iste došao 1933.) te je osmislio uniforme za Hitlerovu mladež. Zatočenici nacističkih logora prisilno su radili u njegovim tvornicama. 2011.godine je tvrtka objavila javnu ispriku zbog svojih aktivnosti tijekom Drugog svjetskog rata.