Rolls-Royce na sajmu automobila u Ženevi predstavio Wraith

Rolls Royce Wraith

Britanski proizvođač luksuznih automobila Rolls-Royce predstavio je na sajmu automobila u Ženevi, Wraith, svoj najnoviji model u ponudi. Wraith nije poseban samo zato što je coupe, nego i zato što se radi o najsnažnijem i najdinamičnijem Rolls Royceu ikada. Pod haubom se nalazi 6.6 V12 biturbo sa 624KS i 800Nm, koji 2360 kg teškog Wraitha ispaljuje od 0-100 za samo 4.4 sekunde.

Rolls Royce Wraith
Rolls Royce Wraith

U Rolls-Royceu smiruju situaciju, tvrdeći da ga ipak ne treba smatrati čistokrvnim sportskim automobilom: "Wraith gura brand u novi smjer, koji se razvija na način koji će privući nove i mlađe kupce, ali to je ipak Rolls-Royce koji ima klasična obilježja i vrline ostalih modela." - izjavio je predsjednik Upravnog odbora Torsten Müller-Ötvös.

Rolls Royce Wraith
Rolls Royce Wraith

Wraith se kotrlja na 183 mm kraćem međuosovinskom rastojanju od Ghosta, 130 mm je kraći, 43 mm niži, ali je mu je stražnji dio 40mm širi. Ovjes je ukrućen kako bi se smanjilo naginjanje u zavojima i vozaču pružio bolji osjećaj upravljivosti i kontrole. Pri većim brzinama upravljač postane teži, dok je pri manjim lakši, omogućavajući na taj način lakše manevrisanje u gradskim sredinama. Tehničke inovacije koje pospješuju dinamične osobine Wraitha uključuju satelitski potpomognut mjenjač koji prema GPS lokaciji i stilu vožnje odabire najbolji stupanj prijenosa za lokaciju po kojoj se Wraith trenutno kreće. Čelnici RR-a su rekli kako očekuju da se ova tehnologija počne koristiti i u budućim BMW modelima. Wraith je u unutrašnjosti  preuzeo kožne i drvene obloge od Phantoma koje su inspirirane materijalima iz suvremenih jahti koji se protežu kroz cijelu dužinu vozila. Posebna priča je strop u kojeg su ugradili 1340 LED lampica koje simuliraju noćno nebo.


Slični članci: