Znate li koje su razlike između margarina i maslaca?

| Wine and dine |

Maslac vs. Margarin

Margarin je izvorno stvoren u Americi radi debljanja purana. Kad je izazvao pomor purana, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja, željeli su vratiti uloženo. Tako su zbili glave kako bi smislili - što učiniti s tim proizvodom, kako bi povratili novac? Margarin je u to doba bio bijela tvar, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamjenu za maslac. Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu različite ukusne tvari.

I margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost. Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.

O maslacu

  • Maslac je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama).
  • Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica.
  • Maslac ima mnoge hranidbene prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko - a i to zahvaljujući tvarima koje su dodane u njega!
  • Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati okus druge hrane. Maslac je dio prehrane stoljećima, dok je margarin ušao u uporabu prije nepunih 100 godina.

O margarinu

  • Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina.
  • Utrostručuje pogibelj od oboljenja srčanih žila.
  • Povećava ukupan kolesterol i LDL (loši kolesterol) te smanjuje HDL (dobar kolesterol).
  • Povećava peterostruko pogibelj od raka.
  • Smanjuje kakvoću majčinoga mlijeka.
  • Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma.
  • Smanjuje proizvodnju inzulina.

Margarin je tek jednu molekulu udaljen od toga da bude plastika te dijeli 27 sastojaka ista kao i boje. Već i ove činjenice dovoljne su za izbjegavanje margarina, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodan vodik, mijenjajući time molekularnu strukturu dotične tvari).

Pokušajte ovo: Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom sjenovitom mjestu. Nakon nekoliko dana, zamijetit ćete nekoliko pojedinosti: ni jedna muha pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, neće ni prići margarinu; margarin se neće pokvariti ni promijeniti miris zato jer nema hranidbene vrijednosti. I ništa ne će narasti na njemu: ni gljivice, ni plijesni. Čak ni oni sićušni mirkoorganizmi ne e na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili.

Biste li rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svoju plošku kruha?

Maslac vs. Margarin